Conte: Érezni akartam a fű illatát

Antonio Conte
London, 2016. július 14. Antonio Conte, az angol Chelsea labdarúgócsapat új, olasz vezetőedzője sajtóértekezletet tart a londoni Stamford Bridge Stadionban 2016. július 14-én. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
A Chelsea olasz vezetőedzője első sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy mindenkit meg fognak lepni, és, hogy az ő munkája olyan, mint a jó szabóé. Kiderült, hogy miért hagyta ott az olasz válogatottat, ahogy az is, hogy ki lesz a londoni csapat kapitánya.

Antonio Conte, a Chelsea májusban kinevezett vezetőedzője megtartotta első sajtótájékoztatóját a londoni klub színeiben.

Az Európa-bajnokságon megcsodált habitusát most félretéve egy poénnal indított, elnézést kérve egyelőre nem túl acélos angol tudásáért. „Most tanulom a nyelvet, úgyhogy lehet, hogy néha megkérem önöket, hogy ismételjék meg a kérdéseket". Kezdésként gyorsan kijelentette, hogy a világ legerősebb bajnokságába szerződött, ahol

hét csapat is megnyerheti a bajnokságot.

Kék mezt kék mezre cserélt Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A fű illata

Amikor az Európa-bajnokság előtt, azaz még olasz szövetségi kapitányként aláírt a londoniakhoz, sokan meglepődtek a döntésen. „Érezni akartam a fű illatát, napi munkára vágytam csapattal" – fedte fel a váltás indokait Conte.

Az angol élvonalba szerződött edzők mindig megkapják a kérdést, hogy miként fognak boldogulni a rájuk nehezedő nyomással. Conte azonban a legkevésbé sem fél ettől, hiszen ezzel született.

Ez teljesen normális dolog. Úgy kell játszanod, hogy trófeákat nyerj. Nem lesz könnyű a szezon, de engem ez inspirál."

Az oldalvonal melletti látványos viselkedése is abból fakad, hogy nagyon együtt él a játékkal. „Nem tudom, hogy ez jó-e vagy sem, de én ilyen szenvedélyes vagyok. Imádok a csapatommal dolgozni, velük nyerek és velük veszítek.

A Chelsea célja egyértelmű, minél messzebbre jutni a Bajnokok Ligájában, illetve a stabilizálni a klub helyét az elitben. Ehhez kell a jó szakember, aki olyan, mint a jó szabó.

„Az edző olyan, mint a jó szabó, neki kell elkészíteni azt a ruhát, ami a legjobban áll a csapatnak."

Conte szerint a Chelsea jelenleg mélyen alulértékelt, de „mindenkit meg fogunk lepni" – ígérte.

Új szemlélet, ez a lényeg

Arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy milyen is lesz ez a ruha. Például, hogy az Angliában alkalmazott négy-, vagy a Juventusnál és az olasz válogatottban is látott háromvédős rendszert kívánja-e játszatni a Chelsea-vel.

„Három vagy négy védő? Ez egyáltalán nem fontos. A lényeg, hogy új szemlélettel láttunk munkához, és, mint minden ezdő, én is szeretném átültetni a pályára a saját játékfilozófiámat" – mondta Conte, azaz ne legyünk megleptve, ha az augusztusban induló bajnokságban három védővel áll föl a Chelsea.

Minden a legnagyobb rendben lesz, a Chelsea neve újra szép lesz Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Az olasz mester szerint, aki nyerni akar, annak attraktív focit kell játszania, ahhoz pedig jó kondi kell. „Ha szervezett a csapat, megvan a kellő tehetség, és többet futsz, mint az ellenfeleid, akkor jobb eredményt is fogsz elérni."

Viszont, hogy milyen lesz a csapat, arról egyelőre nem kívánt beszélni. Annyit azért elmondott, hogy ő nem nevekben méri a jó igazolásokat.

„Nem nagy bajnokokat kell igazolni, hanem olyan játékosokat, akik illenek a rendszerbe.

De neveket nem mondok, mert ők egyelőre más klubok játékosai, és nem szeretném a kollégáimat kellemetlen helyzetbe hozni."

Kapitány

A szurkolók megnyugtatására hangsúlyozta, hogy továbbra is John Terry lesz a csapatkapitány, akinek maradásáért valóságos tüntetést szerveztek a Chelsea drukkerei. „Terry aláírt egy évre, mint futballista, és szó sincs más szerepről. Nagyszerű játékos és nagyszerű személyiség.