A fővárosi klubokat nem bűvölte el Dárdai ötlete

Király Gábor; Varga Roland; Kovács Lóránt akció EGYÉB TÁRGY FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA gól Közéleti személyiség foglalkozása labda sportoló SZEMÉLY TÁRGY
Sopron, 2016. április 30. A ferencvárosi Varga Roland (k) gólt szerez a Haladás játékosai, Király Gábor (b) és Kovács Lóránt (j) között a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Szombathelyi-Swietelsky Haladás – Ferencváros mérkőzésen Sopronban 2016. április 30-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A volt magyar szövetségi kapitány, Dárdai Pál azt javasolta az NB I-es csapatoknak, hogy az első öt fordulóban engedjék be ingyen a szurkolókat a stadionba, hogy az Eb-láz a hazai bajnokikon is érezhető legyen. A Ferencvárost leszámítva a fővárosi csapatok egyáltalán nem kommentálták az ötletet, a vidékiek viszont részletesen beszámoltak arról, hogy milyen akciókkal igyekeznek több nézőt kicsalni a stadionokba. Közben azt is megtudtuk, hogy mit szólnak a Bernd Storck-féle irányhoz a hazai klubok.

Különleges kellene hogy legyen a szombaton kezdődő NB I-es szezon, hiszen a nyáron 1986 óta először fordult elő, hogy egy nagy futballtornán a magyar labdarúgókat is láthatta a világ. A különbség a 30 évvel ezelőtti vb-hez képest az, hogy akkor a szovjetek elleni 0-6, aztán a kiesés miatt letargia volt, most pedig a csoportelső, hat gólt és öt pontot szerző, a későbbi győztes portugálok ellen háromszor vezető, a nyolcaddöntőt elérő válogatott miatt sokan fellendülni látják a magyar focit.

"Úgy gondolom, az Eb után mindenki ki fog menni a saját csapatához meccset nézni, és innentől majd a magyar futballvezetőkön múlik, hogy miképp tudják a nézőket úgy kiszolgálni, hogy ott is maradjanak. Négy-hat pozitív év nagyon komoly változást idézhetne elő a magyar futballban. Jelen pillanatban azt gondolom, a magyar futball nem lett jobb, viszont jobb lehet, ha a mostani lehetőségeket meglovagolják" – mondta Dárdai Pál az Origónak még májusban, az Eb előtt.

A sikeres Eb-szereplés után pedig konkrét javaslattal állt elő.

A válogatottal beugró kapitányként öt meccsen 11 Eb-selejtezős pontot szerző Dárdai szerint érdemes lenne az első öt fordulóban ingyen beengedni a szurkolókat, hátha aztán többen úgy döntenének, hogy ezentúl hetente kijárnak a bajnoki meccsekre.

A Mezőkövesd üde színfolt lehet az NB I-ben Pintér Attilával a kispadon Forrás: MTI/Vajda János


"Egy ilyen torna után Magyarországon az első öt fordulóban az összes stadionban ki kellene nyitni a kapukat, be kellene engedni az embereket, mert igény lesz a focira. Ha sok néző megy ki, a közepes játékosok is többet hoznak ki magukból. Egy óriási kör nyílt most meg" – mondta Dárdai.

Megkérdeztük az NB I-es csapatokat, mit szólnak az ötlethez,

esetleg van-e valamilyen más konkrét tervük arra, hogy az Eb alatti futball-lázat kihasználva növeljék a csapat népszerűségét, illetve a nézőszámot. Végül a 12 élvonalbeli klub közül hattól – Gyirmót, Videoton, Haladás, Diósgyőr, Debrecen, Mezőkövesd – kaptunk érdemi választ.

A címvédő Ferencváros kérdéseinkre annyit írt, hogy "a jegyértékesítés nem az FTC hatásköre", hozzátéve, hogy bajnokként és kupagyőztesként az FTC célja márpedig a címvédés. A Budapest Honvédtól pedig telefonon azt az üzenetet kaptuk, hogy George F. Hemingway tulajdonos nem kíván annál többet mondani, mint amit eddig közölt a nyilvánossággal.

Ingyenjegy az Eb-t megjárt szurkolónak

Margitai Zoltán, a Gyirmót FC cégvezetője azt válaszolta, hogy az újonc ingyenesen kiváltható szurkolói kártyával igyekszik kedvezni a drukkereknek. Megjegyezte, a klub jegyárai az országban a legalacsonyabbak (500-1500 forint), ettől pedig "a nézőszám megfelelő alakulását" várják. Továbbá a franciaországi jegyüket bemutató drukkerek ingyenbelépőt kapnak az első fordulóban.

A felújított Alcufer Stadion Gyirmóton Forrás: MTI/Krizsán Csaba


A Videotonnál büszkék arra, hogy az Eb-sikerből két Vidi-játékos, Juhász Roland és Lang Ádám is kivette a részét, bár arra nem számítanak, hogy ez közvetlenül befolyásolná az ideiglenesen Felcsútra költöző csapat nézőszámát. Ugyanakkor a fehérváriak bíznak benne, hogy "a nemzeti csapatot körülvevő pozitív közhangulat jó hatással lesz az OTP Bank Liga megítélésére és nézőszámára is". Az ezüstérmesnél

a 14 év alatti gyerekek ingyen járhatnak meccsekre,

és Felcsútra szintén térítésmentesen juthatnak el a szurkolók a klub külön buszjáratával.

"Nem a bevétel optimalizálása a célunk, hanem a szurkolók számának növelése" – válaszolta érdeklődésünkre Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője. A szombathelyiek is különlenges helyzetben lesznek, hiszen a stadionépítés miatt a várostól 60 kilométerre, Sopronban játsszák majd a hazai meccseiket. Ide ingyenes vasúti, valamint buszjárattal juthatnak el a szurkolók, ez fejenként több mint háromezer forintos kedvezmény. Azt nem tudni, hogy Dárdai Pál szavai hatására-e, mindenesetre az első két hazai Haladás-mérkőzést a 18 év alattiak ingyen tekinthetik meg Sopronban.

Jóárasított belépők a Lokinál

Debrecenben a Dárdai-ötletnek megfelelően jártak el, a La Fiorita elleni Európa Liga-selejtező visszavágójára mindenkinek ingyenes volt a belépés, közel 10 ezer drukker végül élt is a lehetőséggel – az idegenbeli 5-0, tehát a biztos továbbjutás ellenére is. "A most kezdődő bajnokság előtti első lépésünk az volt, hogy átlagosan 22 százalékkal csökkentettük a bérletek árát. Azt követően nem kértünk belépődíjat az első hazai Európa Liga-selejtezőnkre, és a július 14-ei második fordulóra fél áron árusítjuk a jegyeket. Külön ajándékkal készülünk az NB I-es rajtra is, abban bízunk, a sorozatos akciók felkeltik a szurkolók érdeklődését, és egyre nagyobb számban jönnek ki a Nagyerdei Stadionba" – válaszolta az Origónak Róka Géza, a DVSC cégvezetője.

Vajon mennyien lesznek kíváncsiak az ehhez hasonló debreceni gólörömökre? Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


A Diósgyőr a nézőszámot tekintve mindig a a liga élbolyában volt, és a klubnál bíznak benne, hogy az Eb-n látottak nyomán még többen járnak majd ki a bajnokikra – írta Benczés Miklós sportigazgató az Origónak. Akciók itt is lesznek, az első három fordulóban a 14 éven aluli szurkolók korlátlan számban igényelhetnek belépőjegyeket, valamint

minden bérletes kérhet a sajátja mellé egy ingyenesen kiváltható, 14 éven aluliaknak szóló bérletet is.

A Diósgyőr azonban nem tervezi, hogy minden drukkert ingyen engedjen be. "Gazdasági társaságként működünk, és így jelentős bevételtől esnénk el, amelyet nem tudnánk pótolni. Amennyiben a szövetség hivatalosan felkér minket egy ilyen akcióra, természetesen fontolóra fogjuk venni" – tette hozzá Benczés Miklós.

A diósgyőri Elek Ákos majdnem kiejtette a későbbi győztes portugálokat Fotó: Polyák Attila - Origo


Az újonc mezőkövesdiek ügyvezető igazgatója, Hagyacki József szerint

a bajnoki mérkőzések tekintetében kivitelezhetetlen Dárdai Pál ötlete,

mert a bérletek árusítása már korábban elkezdődött. "A Magyar Kupa-mérkőzésekre viszont az eddigi évekhez hasonlóan ingyenesen biztosítja klubunk a mérkőzések megtekintését."

Persze nemcsak a jegyárakról van szó

"A helyi vezetők szedjék össze magukat, és kezdjék el a szurkolók kívánságait valóra váltani! Ez Németországban is így működik" – hangzott el egy újabb tanács Dárdaitól.

és keveset törődnének a szurkolókkal" – reagált Dárdai szavaira a gyirmóti Margitai Zoltán.

Király a Fradi ellen akár öt Eb-résztvevő csapattárssal is találkozhat Forrás: MTI/Illyés Tibor


"Nyilván a Bundesligában könnyebb helyzetben vannak a vezetők, mivel magasabb az életszínvonal, korszerűbbek a stadionok, és valljuk be, magasabb színvonalú a játék is. Mi abban bízunk, hogy az új építésű Alcufer Stadionunkban kulturált körülmények között, jobb vendéglátással fogadhatjuk a sportot szerető győri és Győr környéki nézőket.

amihez az edzők és a játékosok is kellenek. Meg kell érteniük nekik is, hogy elemi érdekük a nézőszám növelése, hiszen nekik is jobb telt házas stadionokban pályára lépni. Látható, hogy a válogatott sikere, eredményessége megindította a fél országot, és ennek köszönhetően idegenben mintegy 30 000 néző előtt játszhatott nemzeti csapatunk. Kell egy kis eredmény, sikerélmény, és jönni fognak a szurkolók."

Eb-hősök az NB I-ben

Bernd Storck szövetségi kapitány 23 fős Eb-keretéből épp egy csapatra való játékost láthatnak majd a nézők az NB I-ben. A címvédő Ferencvárosban öten szerepelnek: Dibusz Dénes, Pintér Ádám, Gera Zoltán, Böde Dániel és a Lengyelországból leigazolt Lovrencsics Gergő. Távozott ugyanakkor a Bologna ajánlatát elfogadó Nagy Ádám. A Videotonnak két Eb-játékosa van, a válogatottból azóta visszavonult Juhász Roland, valamint Lang Ádám. Bese Barnabás az MTK-ban, Korhut Mihály pedig a Debrecenben szerepel. A Diósgyőrből Elek Ákos, a Haladásból pedig a népszerű kapus, Király Gábor volt ott az Eb-n.

Bernd Storck szövetségi kapitány olyan eredményt ért el a magyar futballal - kijutás pótselejtezővel, Eb-csoportelsőség -, hogy az NB I-es csapatoknak mindenképp érdemes odafigyelni, mit kér és mit mond az MLSZ sportigazgatójaként is dolgozó német szakember.

Storck azt mondja, a magyar játékosok fizikai állapotáról nincsenek időszakos felmérések, teszteredmények, ezért fogalma sincs, milyen állapotban vannak a válogatott NB I-es tagjai. A kluboktól megkérdeztük, kaptak-e már megkeresést az MLSZ-től ez ügyben, és hajlandóak lennének-e a kapitánnyal együttműködni.

"A kluboknak saját maguknak kell rájönniük, hogy ez a munka, amit mi itt végzünk, az sikerre vezethet klubszinten is" - vélekedik Storck Forrás: Anadolu Agency/Evren Atalay

"Természetesen nemcsak a kapitánnyal, de az MLSZ-szel is hajlandóak lennénk, és vagyunk is együttműködni" - szögezte le a gyirmóti cégvezető, Margitai Zoltán.

Nekünk könnyű a helyzetünk, hiszen nálunk dolgozik a válogatott erőnléti edzője, Holnak Zoltán, aki első kézből közvetíti klubunkban a válogatott filozófiáját. Kérésének megfelelően beszereztük azokat a diagnosztikai műszereket, amelyek a játékosok felméréséhez elengedhetetlenül szükségesek. A mérések eredményeit minden esetben az MLSZ rendelkezésére bocsátjuk." Margitai hozzátette, a Gyirmót semmilyen fejlesztésbe - stadionrekonstrukció, pályaépítés, világítás-korszerűsítés - nem kezd bele az MLSZ szakértőinek a véleménye nélkül.

A Haladástól is azt a választ kaptuk, hogy a klub jó kapcsolatot ápol a kapitánnyal és a szövetséggel is. "Storck úr járt nálunk a felnőtt csapatnál és az Illés Akadémián is" - nyilatkozta Tóth Miklós ügyvezető. "Természetesen mi is használunk a Catapulthoz hasonló rendszert, a neve Polar Team Pro.

- hőtérképszerű megjelenítéssel. Emellett egy elemző rendszerünk is van, ami főként a játékos aktuális terhelhetőségéről ad azonnali információkat. A jelenlegi rendszerünk - kiegészülve a Polar V800-as órákkal - naprakész információkat ad, kiváló montírozási és elemzési lehetőséget biztosít, amelyet napi szinten használnak a játékosaink. Mindez ad bőven annyi adatot, hogy naponta minimum 3-4 órás feladat minden egyes edzés kielemzése."

A Videotontól érkezett válaszból viszont az derül ki, hogy

Storck nem vette fel a kapcsolatot mindegyik NB I-es klubbal.

"Nem érkezett a játékosok fizikai állapotával kapcsolatos kérés a klubhoz, de természetesen, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is örömmel segítjük a válogatott munkáját, valamint szívesen látjuk a szövetségi kapitányt és kollégáit is a csapat edzésein" - mondta Kovács Zoltán, a Videoton FC sportigazgatója.

Storck nem érdeklődött Juhászék fizikai állapotáról a Videoton szerint Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Benczés Miklós sportigazgató is arról számolt be, hogy a DVTK-nál sem érdeklődött Storck a játékosok fizikai állapotáról, viszont a kapitány több alkalommal járt már Diósgyőrben. "Elismerően szólt azokról a fejlesztésekről, amelyeket az elmúlt időszakban véghezvittünk. Már áprilisban elhívtuk, hogy tartson egy előadást az edzőinknek. Minden segítséget megadtunk idáig is, és a jövőben is meg fogunk adni azért, hogy a magyar labdarúgás és válogatott tovább fejlődjön, és a következő években minél sikeresebb legyen."

Szavazzon!

Mit gondol, lesz-e bármilyen pozitív hatása az NB I-re az Eb-szereplésnek?