Csányi: Minden körülmények között Storck marad a szövetségi kapitány

Csányi Sándor bankvezető beszél Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS sajtótájékoztató sportvezető SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2016. március 21. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart Budapesten, az OTP Bank székházában 2016. március 21-én. Bejelentette, hogy további két évvel, 2018. június 30-ig meghosszabbította szerződését Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki a jövőben is ellátja az MLSZ sportigazgatói feladatait. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Csányi Sándor az Eb-szereplés kapcsán elmondta, hogy azért volt büszke a csapatra, mert végig bátran játszott. Az UEFA-tól kapott pénzt teljes egészében az utánpótlásra fordítják, ahol az edzők felkészültségével van a legnagyobb gond. Az MLSZ tett ajánlásokat a közönség becsalogatására, és bármi is legyen a vb-selejtezők végeredménye, biztos, hogy Bernd Storck marad a szövetségi kapitány.

Az MLSZ elnöke az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy habár életében még annyit nem izgult, mint a négy Eb-meccsünk alatt, a franciaországi és az itthoni ünneplés látványa elégtételt jelentett számára az elmúlt évek munkájáért.

Csányi örömmel konstatálta, hogy nemzetközi körökben – játékosok, edzők, UEFA- és FIFA-tisztviselők – is elismerték a magyar csapat teljesítményét.

Franciaországban nem nagyon zavarta a játékosokat Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Nem csupán azt emelték ki, hogy nyertünk, hanem a játékunkat is, többen mondták, hogy

ezen az Európa-bajnokságon.” Szerinte ehhez az is hozzátartozott, hogy a magyar csapat megalkuvás nélkül játszott.

„Nekem a (belgák elleni) négy-null is jobban tetszett, mintha egy-null lett volna, és meg sem próbálunk kiegyenlíteni – mondta, hozzátéve, nagyra értékelte, hogy egyik meccsen sem úgy mentünk ki a pályára, hogy „úgyis esélytelenek vagyunk”, hanem minden meccsen – még a belgák ellen is – megpróbáltuk irányítani a játékot.

– jelentette ki Csányi arra reagálva, hogy a korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál szerint akár 10-2-re is nyerhettek volna a belgák, és hiba volt kitámadnunk a nyolcaddöntős találkozó végén.

Büszkén figyelhette a válogatottat az Eb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor

Megtudhattuk, hogy az Európa-bajnokságra való kijutásért, majd a tornán elért egy győzelemért és két döntetlenért járó prémium egyharmada,

nagyjából egymilliárd forint marad a szövetségnél,

amit teljes egészében az utánpótlásképzésre kíván fordítani az MLSZ.

„Szeretnénk az utánpótlásképzési vonal legutolsó pontjára, azaz a legkisebb kluboknak is annyi forrást biztosítani, hogy megfelelő infrastruktúra mellett megfelelően képzett edzőket tudjanak alkalmazni.”

Az edzőkkel van baj

Csányi szerint az elmúlt évek pályaépítési programjának köszönhetően az infrastruktúra terén most kisebb a lemaradásunk, azonban

Ez különösen a legfiatalabb korosztályoknál jelent komoly hiányosságokat.

Ennek a problémának a megoldásáról az MLSZ edzőképző központja kell hogy gondoskodjon. „Aminek tudomásom szerint még Szalai László a vezetője, bár olvastam olyat, hogy már a Puskás Akadémiánál van, erről majd nem ártana beszélnünk” – tett egy kis kitérőt az elnök egy félmosoly kíséretében, azt viszont már határozottan jelezte, hogy a szakember a két munkát nem viheti párhuzamosan, választania kell, hol kíván dolgozni.

Segítenek meglovagolni

Azt már Dárdai Pál és Bernd Storck is hangsúlyozta az Európa-bajnokság után, hogy nagyon fontos lesz a következő néhány hónap, hogy a magyar futball meg tudja-e lovagolni azt az eufórikus hangulatot, amit a válogatott Eb-szereplése generált.

„Az MLSZ főtitkára (Vági Márton) már írt is ajánlást a kluboknak, hogy milyen kedvezményekkel, vagy éppen a beengedés komfortosabbá tételével próbálják meg a szurkolókat becsábítani a stadionokba" – mondta Csányi, de utóbbiról

nem mondta el, hogy ez a szurkolói kártya megszüntetését jelenti-e.

Azt viszont igen, hogy akinek bérlete van valamelyik hazai klub mérkőzéseire, az akár 25 százalékos kedvezményt is kaphat a jövőben a válogatott találkozók jegyáraiból.

Vági Márton (jobbra) megtette a javaslatait a klubok felé Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Egyszer-egyszer be lehet csalogatni a nézőket, de ahhoz, hogy ott is maradjanak a stadionokban, jó színvonalú mérkőzések kellenek, ami már az edzők feladata. Bernd Storck ebből a szempontból magasra tette a lécet” – mondta.

Megcélozzuk az első helyet

A szeptemberben kezdődő világbajnoki selejtezőkön biztos, hogy nagyon nehéz dolga lesz a válogatottnak, mondta Csányi, „de azt, hogy az Eb-n elért siker nem ér semmit, ha nem jutunk ki a világbajnokságra,

abszolút inkorrekt

megközelítésnek” tartja.

„Bízom benne, hogy egy-két svájci játékos el fogja hagyni a válogatottat, hogy Koszovó színeiben futballozhasson” – mondta az MLSZ elnöke, bevallva, hogy ez talán nem túl korrekt a svájci szövetséggel szemben, számunkra azonban fölöttébb hasznos lenne.

„De leginkább mégis abban a munkában bízom, amit Bernd Storcktól az elmúlt években láttunk, kezdve az U20-as világbajnokságtól, az utánpótlás- és a felnőtt válogatottaknál végzett munkáig. Ezzel a hozzáállással elérhetjük a második helyet,

– mondta Csányi Sándor, amit szerinte egyértelműen a Storck vezette szakmai stábnak köszönhetünk.

Megmutatja az irányt Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Egy dolog miatt biztosan nem kell aggódnia a szövetségnek, ez pedig a kapitány személyének kérdése. Ha kijutunk a világbajnokságra, ha nem, mindenképpen Bernd Storck marad a válogatott szövetségi kapitánya. Bármilyen csoportvégeredmény esetén.”