Vágólapra másolva!
Lezárult a nyár egyik legrégebben dagasztott átigazolási szappanoperája: a Juventus horribilis összegért leigazolta a Napoli argentin csatárát, Gonzalo Higuaínt. A transzfer minden érintett szempontjából rekord, Higuaín minden idők második legdrágább futballistája lett. 

A nápolyi csatár elképesztő szezont futott a Napolival, bő 60 éves Serie A-rekordot döntött meg 36 góljával, de kijelentette, távozni akar a Napolitól. 29 évesen már csak egy komoly szerződés volt a pályafutásában, és mikor tudná ezt jobbkor aláírni, mint egy történelmi gólkirályi cím után? Kedd délután a liga oldalán megjelent az átigazolások listájában a tény: Higuaín a Juventusban folytatja.

A Juventus nemzeti- és klubrekordot jelentő 90 millió eurót fizet egyik legnagyobb olasz riválisának:

Gonzalo Higuaín a Serie A-, és a Juve történetének is a legdrágább igazolása. A torinóiak majdnem kétszer annyit fizetnek érte, mint eddigi legdrágább igazolásukért, Gianluigi Buffonért, pedig az olasz bajnoki címvédő csatársora még Alvaro Morata távozásával sem tűnik megoldatlannak.

Ér ennyi pénzt Higuaín?

A hisztizésre hajlamos, gyakran önző, a védekezésben teljesen haszontalan Higuaín leigazolására a Juventusnál úgy tekintenek, mint az áhított BL-győzelemhez vezető út utolsó lépésére. Nem is alaptalanul, hiszen az argentin nemzetközi súlyú klasszis, ugyanakkor

a leigazolásának csak akkor van kézzel fogható értelme, ha nem az az ára, hogy eladják Paul Pogbát.

Sokan, köztük az olasz sajtó jelentős része kész tényként kezelték, hogy ez így lesz, naponta jelentek meg hírek, miszerint Pogba már csak egy lépésre van a Manchester Unitedtől. Ezzel kapcsolatban azonban soha egyik fél sem mondott semmi konkrétat, ráadásul – szintén állítólag – ha már menne, Pogba inkább a Real Madridot választaná Zidane és a BL-szereplés miatt.

Gonzalo Higuaín klubot vált Forrás: Origo

Közben olyan híreket is lehetett hallani, hogy a Juve tulajdonosa, az EXOR hajlandó tőkét emelni, de semmiképpen nem kívánja elengedni Pogbát. A fiatal francia óriási tehetség, ráadásul tökéletesen alkalmas lenne rá, hogy a Juventus olyan nemzetközi brandet építsen rá, ami csak az ebből a szempontból elitnek számító csapatoknak, a ManUnitednek, a Barcának és a Real Madridnak van.

Szórja a pénzt nyáron a Juventus

Higuaín túlárazottsága vitán felül áll, de még így is lehet remek igazolás, ha a Juve meg tudja tartani Pogbát. A pénz szerepe óriási ebben az üzletben, márpedig a Juve már idén nyáron is költekezett rendesen. A torinóiak már az átigazolási szezon elején aktívak voltak a piacon,

Dani Alves, Benatia, Pjanic és Pjaca leigazolása máris 70 millió euróba került,

de a Juve el is adott játékosokat, és még továbbiakat tervez.

Pjaniccsal a Romát, Higuaínnal a Napolit gyengítette a Juve Forrás: AFP

Jelenleg -30 millió eurón áll a mérleg nyelve, ha ehhez hozzávesszük Higuaín árát, máris -120-ra zuhannak. Simone Zazából, Roberto Pereyrából és esetleg Daniele Ruganiból lehetne bőven csökkenteni a veszteséget, és a mínusz 60 millió körüli mercatók egyébként sem ritkák azoknál a csapatoknál, akik a BL-győzelmet tűzték ki célul.

Persze mindent borít, ha a Juventus gyakorlatilag elcseréli Pogbát Higuaínra (a francia ügynökének járó jutalékok levonásával valahol 100 millió környékén keresne a klub Pogbán), ez a létező összes szempontból érthetetlen döntés lenne. Izgalmas napok zajlanak Torinóban, hamarosan fény derül Pogba sorsára is.