Társoldalunk:

Nem vehetik el Oroszországtól a futballvébét

2016.07.30. 17:13

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint semmi ok nincs arra, hogy elvegyék Oroszországtól a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot.

A leendő vb szervezőbizottságát is vezető Mutko televíziós nyilatkozata azután hangzott el, hogy Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) volt elnöke éppenséggel az oroszországi rendezés ellen emelt szót.

Szerinte a doppingbotrányok miatt Oroszország nem lehet a 2018-as vb házigazdája.

"Én viszont semmi okát nem látom, amiért meg kéne fosztani bennünket a világbajnokságtól. Erre jogi alap sincs" - tette hozzá Mutko.

A 2018-as vb-n 11 orosz városban rendeznek majd mérkőzéseket.

Forrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

Mindenesetre a jövő pénteken kezdődő riói olimpián a kvótát szerző orosz sportolók közül több mint 100 nem indulhat, miután a WADA fővizsgálója, Richard McLaren - aki a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését két hete hozta nyilvánosságra - államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.