Meghalt a FIFA korábbi elnöke

COI investigates Havelange for alleged corruption HORIZONTAL
This July 14, 2008 file photo shows Former FIFA's President, Joao Havelange, attending a press conferente in Rio de Janeiro, Brazil. The International Olympic Committee (COI) announced on June 14, 2011 it will investigate him after corruption allegations made public recently by a BBC show. The report showed that Havelange and CBF's President, Ricardo Teixeira, allegedly repaid bribes to senior FIFA officials in the 90s. Photo: FABIO MOTTA/AGENCIA ESTADO/AE
Vágólapra másolva!
Joao Havelange huszonnégy éven át irányította a szervezetet. Irányítása alatt vált a FIFA aranybányává.

Rio de Janeiróban 100 éves korában elhunyt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi elnöke, Joao Havelange. A brazil sportvezető 1974 és 1998 között, azaz huszonnégy éven át irányította a szervezetet.

Joao Havelange Forrás: Agęncia Estado/Fabio Motta

19016. május 8-án született Rio de Janeiróban. Fiatalon vízilabdázott, nem is rosszul, 1951-ben ezüstérmes lett a brazil csapattal a Pán-amerikai Játékokon, egy évvel később pedig 13. helyen végzett a helsinki olimpia pólótornáján.

A sport mellett ügyvédi diplomát szerzett, és 1958-ban megkezdte hosszú sportdiplomáciai szolgálatát. Előbb a brazil úszószövetség, majd a Brazil Olimpiai Bizottság, valamint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tagjaként.

Aktív évek

1963-tól tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, ezt a tisztségét egészen 2011-ig megtartotta.

1974-ben Stanley Roust váltotta a FIFA elnöki székében, és egészen 1998-ig töltötte be a tisztséget. Az ő nevéhez fűződik a szervezet felvirágoztatása, a szponzorok bevonása és a többmilliárdos közvetítési szerződések megkötése.

Tevékenységére viszont árnyékot vet, hogy 2012-ben a FIFA etikai bizottsága eljárást indított ellene, a vád szerint

41 millió dollárt sikkasztott

vejével, a brazil futballszövetséget irányító Ricardo Teixeirával közösen a szervezet marketingjogainak értékesítése során.