Guardiola és Mourinho annyit keres, hogy zsebre vágja a játékosait is

José Mourinho
Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho gestures from the touchline during the FA Community Shield football match between Manchester United and Leicester City at Wembley Stadium in London on August 7, 2016. / AFP PHOTO / Ian Kington / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Míg a világ legjobban kereső futballistái Spanyolországban rúgják a labdát, addig edzőként Angliában lehet a legtöbbet keresni. És a Premier League menedzserei nem is szégyenlősek, amikor a fizetésükről kell tárgyalni. A legjobban fizetett szakemberek tízes listáján ott mosolyog egy szép kövér kakukktojás is.

Miután az európai klubok az átláthatóság terén csak aprócska lépésekben közelítenek az optimálisnak tekinthető amerikai modell felé, valójában senki sem ismeri a fizetési csekkekre írt pontos számokat. Összeállításunkban a kontinens egyik vezető sportlapja, a rendszerint jól értesült spanyol As számaira támaszkodtunk.

1. José Mourinho (Manchester United, 17,6 millió euró/év)
A portugál tréner vitán felül a szakma egyik nagyvadja, akire régóta vadászott már a Manchester United. Becserkészéséhez és elejtéséhez pedig megvolt a megfelelő fegyver is: mintegy hatmillió euróval ajánlatottak neki nagyobb éves fizetést, mint, amit a Chelsea-nél kapott, mielőtt kirúgták. Munkanélküli edzőként erre aligha lehetett nemet mondani – cserébe viszont valamit nyerni is kellene majd a csapattal.

Ha jószívvel adják, elfogadja Forrás: AFP/Ian Kington


1. Pep Guardiola (Manchester City, 17,6 millió euró/év)

A katalán géniusz nem csak a taktikai tábla felrajzolásában számít szakmája legnagyobbjának, a szerződéskötések terén is igazi profi. Münchenben sem keresett rosszul, ott hozzávetőleg 15 millió euróból kellett kijönnie évente, az Etihadban viszont egy kicsivel nagyobb lesz a nyomás, ezért több a pénz is. Az pedig csak természetes, hogy nem fog kevesebbet keresni, mint a portugál szomszéd.

Ez a tiéd! Forrás: DPPI media/Matt West


3. Carlo Ancelotti (Bayern München, 10,56 millió euró/év)
A mosolygós olaszt az utóbbi időben nem becsülték meg képességeinek megfelelően, a Real Madridtól és a Chelsea-től is méltatlan körülmények között távozott. A Bayernnél talán máshogy lesz ez, az viszont már most biztos, hogy legalább pénzügyileg elismerik a tudását.

Jobban keres, mint a csapat sztárja Forrás: AFP/Guenter Schiffmann


4. Arsene Wenger (Arsenal, 9,97 millió euró/év)

Az Arsenal örökös edzője, aki október 1-jén lesz húsz éve, hogy leült a londoniak kispadjára, immár több mint 1100 meccset tudhat a háta mögött. A fizetése nagyjából háromévente kúszott fel 20 százalékkal, 2010-ben tartott 7 millió eurónál, amivel akkor a PL második legjobban fizetett menedzsere volt Carlo Ancelotti mögött.

Forrás: DPPI media/ Ben Queenborough

Szemére vetik, hogy az eredményei nem állnak arányban a fizetésével, de azért csak nyert három bajnoki címet és hat FA-kupát, meg ugyanennyi Community Shieldet, és az ő érdemének tekintik azt is, hogy a klub annyit fejlődött, hogy a Highburyből az Emirates Stadionba költözhetett.

5. Jürgen Klopp (Liverpool, 8,2 millió euró/év)
A német szakember pillanatok alatt meghódította az Anfield Roadot, és űgy tűnik, nemcsak a Kop tömegeit, de az irodákban a pénzek fölött diszponáló nyakkendős elöljárókat is elbűvölte. Mi másért is hosszabbítottak volna vele már egy fél szezon után?

Forrás: DPPI media/ Ben Queenborough


Júliusban hat évre írt alá, méghozzá évi hétmillió fontért, ami – az angol lapok szerint – bónuszokkal és egyéb kiegészítésekkel akár a tízmilliót is elérheti. Elődje, Brendan Rodgers csak 3,6 millióért ült a kispadon. A szép summáért viszont most már Kloppnak is virítania kell valamit, a középmezőnyért aligha jár hosszú távon élfizetés.

6. Antonio Conte (Chelsea, 7,62 millió euró/év)
Az olasz válogatottat a Stamford Bridge ingatag kispadjának kedvéért elhagyó olasz szakemberrel már biztos, hogy jól járt a Chelsea – ugyanis kevesebbet kell neki fizetni, mint, amit legutóbb José Mourinhónak utaltak. És Conte sem járt rosszul, a válogatottnál felmarkolt 4,6 millió eurós éves fizetését jócskán megtoldották Londonban.

Egy jellegzetes pozitúra Forrás: AFP/Glyn Kirk


7. Mauricio Pochettino (Tottenham, 6,45 millió euró/év)

A fiatal argentin három év alatt lett a Premier League legígéretesebb edzője. Pochettino 2014-ben vette át Sam Allardyce helyét a White Hart Lane-en, és mindjárt az első szezonjában bejutott a Ligakupa döntőjébe, a bajnokságban pedig ötödik lett. A következő szezonban az utolsó három fordulóig reális esélye volt a csapatnak a bajnoki címre – óriási siker lett volna annak fényében, hogy a Spurs utojára 1961-ben örülhetett bajnoki címnek.

Forrás: AFP/Saeed Khan

Pochettino olyan fiatalokból faragott válogatott sztárt, mint Harry Kane, Dele Alli és Eric Dier, a klubvezetőség pedig idén májusban két évvel meghosszabbította 2019-ben lejáró szerződését, és még fenti szép nagy summát is beleírta.

8. Zinedine Zidane (Real Madrid, 5,28 millió euró/év)
Nyilván nem spórolni akart Florentino Pérez, amikor kinevezte az egykori francia aranylabdást, de Mourinho nagyjából 16 és Ancelotti mintegy 10 millió eurós apanázsa után megkönnyebbülés lehetett ilyen szerény összeggel megoldani az edzőkérdést. (Rafa Benítez is közelítőleg ennyit keresett, de azt nem lehet ráfogni, hogy megszolgálta volna.)

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Zizou már hozott egy BL-trófeát, és a bajnoki címről sem sokkal maradt le – még egy ilyen szezon, és Pérez elnök kénytelen lesz kicsit jobban megnyomni a ceruzát az új szerződésen.

9. Diego Simeone (Atlético Madrid, 5,16 millió euró/év)
A skatulyából kihúzott argentin valódi nagycsapatot épített a Vicente Calderónban. Két BL-döntő, egy-egy spanyol bajnoki cím és Király Kupa-siker, egy Európa Liga-győzelem – nem rossz lista 2011 decembere óta. Nem csoda, hogy ragaszkodnak Siemonéhoz – 2020-ig szól a tavaly nyáron aláírt szerződése – és ő sem nagyon ugrál, pláne, hogy most már ő a klub legjobban fizetett alkalmaztottja.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi


10. Rafa Benítez (Newcastle United, 4,7 millió euró/év)

Valami lehet a mosolyában, mert ahhoz képest, hogy 2005 óta csak hébe-hóba nyer ezt-azt, mindig megtalálják a jól fizető állások. Legutóbb idén márciusban írt alá a kiesés elől menekülő Newcastle Unitedhez, és segíteni ugyan nem tudott (igaz, ártani sem ártott), a klubnál annyira megkedvelték, hogy vele képzelik el a visszajutást a Premier League-be. Úgyhogy Rafa most a világ legjobban fizetett másodosztályú edzője.

Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A legjobban kereső játékosok

Az As a legjobban fizetett játékosok tízes listáját is közzétette. Ismereteik szerint – nem meglepetés – Cristiano Ronaldo és Lionel Messi keres a legjobban. Viszont, ami még egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlen volt, a két legjobban fizetett tréner neve nem csak, hogy felférne a listára, de egyenesen a közepén virítana.

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 47 millió euró/év
2. Lionel Messi, (Barcelona) 45,23
3. Zlatan Ibrahimovic (Manchester United, PSG) 26,61
4. Gareth Bale (Real Madrid) 21,29
5. Wayne Rooney (Manchester United) 17,74
6. Luis Suárez (Barcelona( 15,96
– Eden Hazard (Chelsea) 15,96
8. Sergio Agüero (Manchester City) 15,08
– Yaya Touré (Manchester City) 15,08
– Radamel Falcao (Monaco) 15,08