Vágólapra másolva!
Az egykori Premier League-játékvezető Mark Halsey azt állítja, a PGMOL nevű szervezet rendre arra kéri a bírókat, hogy egyes szabálytalanságok felett hunyjanak szemet.

Az 55 éves Halsey, aki 2013-ban vonult vissza a bíráskodástól, sokkoló nyilatkozatot tett, miután elutasították a Manchester City Sergio Agüero hárommeccses eltiltására vonatkozó óvását.

Az argentin csatár a 3-1-re megnyert hazai bajnoki 76. percében könyökkel eltalálta Winston Reid arcát. A londoniak új-zélandi védőjét azonnal le kellett cserélni, az angol szövetség (FA) pedig utólag három meccsre eltiltotta Agüerót.

A ManCity azért óvott, mert a tv-felvételek tanúsága szerint Andre Marriner bíró közelről látta, amint Agüero összecsap a West Ham védőjével, és arra számítottak, hogy a játékvezető esetleg - korábbi döntését megvédve - tisztázza a támadót.

Halsey állítja, korábban többször is arra kérte őt a profi ligák bíróküldésével is foglalkozó PGMOL, hogy mondja azt konkrét esetek kapcsán, hogy nem látta, mi történt.

Ennek azért lehet jelentősége, mert ha egy bíró azt mondja, nem látott egy vélt vagy valós szabálytalanságot, akkor utólag is eltilthatnak egy-egy futballistát. Ez történt Agüeróval is, akinek a könyökléséről nem tett említést a jelentésében a City-WHU meccset vezető Marriner.

- fogalmazott Halsey, hozzátéve, hogy nem az angol szövetség, hanem a 2011-ben alapított PGMOL részéről kapta a kérést.

A volt angol válogatott Garry Neville a Twitteren rögtön kérdést intézett Halseyhez: "Mark, ez szerinted nem korrupció? Szeretném tudni, ki kért erre téged korábban. (...) Beszéltem Markkal, és megerősítette az állítását. Ez nagyon komoly probléma" - írta az angol válogatott korábbi másodedzője.