Társoldalunk:

Még nem biztos, hogy 40 csapatos lesz a vébé

2016.09.06. 19:03

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint még nem biztos, hogy a 2026-os világbajnokságon negyven válogatott vehet részt, noha ő maga a torna bővítése mellett van.

A svájci sportvezető keddi nyilatkozatában azt is megemlítette, örülne, ha több ország osztozna a vb rendezésén, amelyet az "egész világra kiterjedő közösségi eseménynek" nevezett. A negyven csapatot felvonultató világbajnokság az egyik alappillére volt Infantino elnökjelölti kampányának, de most kiemelte, nem csupán rajta múlik, hogy a jelenlegi 32-es mezőnyről felemelik-e a létszámot.

"Az álláspontom nem változott a negyvencsapatos torna kapcsán, de ez csupán az én véleményem" - hangsúlyozta Infantino, aki hozzátette, hisz abban, hogy a létszámbővítés pozitív a sportág fejlődése szempontjából, ahogy szerinte a nyolc csapattal megemelt, 24 együttest felvonultató nyári franciaországi Európa-bajnokság is az volt. "Meg kell vitatnunk a kérdést, majd meglátjuk, mi tesz legjobbat a labdarúgásnak".

Pedig ezzel kampányolt az elnökForrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

A FIFA várhatóan októberben hoz döntést a csapatok létszámáról, a torna lebonyolítási formájáról és arról, hogy melyik kontinens adhat otthont a vb-nek. A rendező országot 2020 májusában jelölik ki. A 2018-as világbajnokságnak Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont."