Százmillió euróért indul a BL-harc

Real Madrid, Bajnokok Ligája, foci
Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (C) lifts the trophy after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Real Madrid and Atletico Madrid at San Siro Stadium in Milan, on May 28, 2016. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Jubileumhoz érkezett a labdarúgó Bajnokok Ligája: a legrangosabb európai kupasorozat a 62. évadát kezdi meg, ezen belül a BL a 25. szezonjára készül. Minden idők legnagyobb pénzdíjából a végső győztes akár százmillió euróval is részesülhet. A Leicester és a Rosztov újoncként kezd, a keddi nyitónap rangadóját a PSG és az Arsenal játssza.

A 2016–17-es Bajnokok Ligája-szezon 32 csapata óriási összegekért száll harcba, a legutóbb megemelt pénzdíjra az UEFA még 15 százalékot rátesz. 2014-ig a résztvevők alanyi jogon 8,6 millió eurót kaptak, és az európai szövetség tavaly úgy döntött, 2015 és 2018 között közel ötvenszázalékos emelést hajt végre.

Így aztán tavaly a csoportkör résztvevői 12 millió euróról indultak, ezt lehetett kiegészíteni a teljesítményért járó bónusszal (másfél milliót ért minden győzelem, és félmilliót a döntetlen). A nyolcaddöntősök 5,5, a negyeddöntősök 6, az elődöntősök 7 millió euróval gazdagodnak, a döntős 10,5, a végső győztes 15 millió eurót kapott.

Tavaly a Real Madrid 94 milliót kaszált Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou


Idén 12,7 millió az alappénz
, a győzelmek és döntetlenek összege nem változik, a nyolcaddöntősök 6, a negyeddöntősök 6,5, az elődöntősök 7,5 milliót kapnak, a döntős 11, a végső győztes 15,5 millió eurót kap.

De ez még mindig csak a teljesítményért járó pénz, ehhez jön a részesedés a televíziós jogdíjakból – nem meglepő módon a négy topliga képviselői jóval nagyobb összegekkel tervezhetnek, azaz angol, spanyol, olasz vagy német BL-győzelem esetén az összpénzdíj 100 millió euró feletti lehet. Tavaly a győztes Real Madrid 94, a döntős Atlético 82 millióval gazdagodott.

Rengeteg pénzt lehet tehát keresni egy közepes szerepléssel is, ami különösen az újoncoknak lehet óriási előrelépés. Az idei sorozatban két olyan csapat is érdekelt lesz, amely sohasem jutott még el a legrangosabb kupába.

Rendet kell rakni a leicesteri fejekben

A Leicester City számára az utóbbi években csak az jelentette a külföldi mérkőzést, ha a walesi Swansea-hez utazott bajnoki vagy kupamérkőzésre. Ugyan korábban szerepelt már európai kupamérkőzésen, de sok sikert nem ért el. 1961–62-ben az FA-kupa-döntő veszteseként a KEK-ben rajtolhatott először, az északír Glenavont még kettős győzelemmel búcsúztatta, de végül az Atlético Madrid ellen 3-1-es összesítéssel elbukott.

A Leicesternek nagy szüksége lenne Jamie Vardy góljaira Forrás: AFP/Oli Scarff


1997–98-ban Ligakupa-győztesként az UEFA-kupában indult, és ismét az Atlético állította meg. 2000–2001-ben hasonló volt a helyzet, Martin O'Neill csapata ugyancsak Ligakupát nyert, de az UEFA-kupa első körében a Crvena zvezda erősebbnek bizonyult.

A Leicester tavalyi nagy menetelése során mindössze három bajnoki vereséget szenvedett, idén azonban

négy forduló után már két zakónál jár,

így Claudio Ranieri aggodalmasan tekinthet a BL elé.

Az újonc Hull elleni 2-1-es, illetve a liverpooli 4-1-es vereség bebizonyította, nem lesz könnyű pótolni a középpályán N'Golo Kantét, a csapat olyannyira instabillá vált, hogy a hét végén jóval súlyosabb verésbe is beleszaladhatott volna.

Ranieri: Nem mi leszünk az esélyesek Forrás: AFP/Paul Ellis


„Rendet kell raknom a fejekben, hogy a játékosaim ismét felfogják, a futballban erősnek, határozottnak és agresszívnek kell lenni. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy a BL-ben nem mi leszünk az esélyesek” – mondta Ranieri.

A Leicester a G csoportban a belga Bruges otthonában játszik szerdán, a másik mérkőzésen a portugál Porto a dán FC Köbenhavnt fogadja.

Elment, majd visszajött a rosztovi edző

Az orosz FC Rosztov egy éve még ugyancsak a kiesés elkerüléséért küzdött, majd egy bajnoki ezüstéremmel egyszer csak a legjobbak között kapott lehetőséget. A nemzetközi színtéren – az Intertotó-kupát leszámítva – eddig egyszer volt alkalma bizonyítani, de két éve az Európa Liga playoffjában kiesett a Trabzonspor ellen.

A mostani sorozat azonban mindenkit meglepett, előbb a belga Anderlechtet (2-2, 2-0), majd a holland Ajaxot ejtette ki (1-1, 4-1).

Sardar Azmun és Ivan Novoselcev is játszott az Ajax ellen Forrás: Sputnik/Sergey Pivovarov


Pedig a klubnál akadtak érdekességek, a bajnoki cím megszerzése után Kurban Berdijev edző bejelentette távozását, és augusztus 6-án a Szpartak Moszkvához ment. A szakmai irányítást segítője, Dmitrij Kiricsenko vette (volna) át, a korábbi 12-szeres válogatott csatárnak azonban

nem voltak megfelelő papírjai,

így a másik asszisztens, Ivan Daniliants lépett előre, legalábbis papíron.

Kiderült azonban, hogy Berdijev moszkvai munkájából semmi sem lesz, így szeptember 9-én visszatért, és hivatalosan alelnöki és edzői státuszt kapott. Ezek után érdekes kérdés, hogy hármójuk közül

ki ül majd a kispadon, és ki dolgozza ki a taktikát.

A Rosztov a jelenleg zajló bajnokságban hat forduló után három győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel a 6. helyen áll, így lép pályára kedden a Bayern München otthonában. A D csoport másik mérkőzésén a holland PSV a spanyol Atlético Madridot fogadja. Ugyancsak szerdán lehet a mezőny egyetlen magyar játékosa, Nikolics Nemanja fellépése: a varsó Legia a Dortmund ellen kezd a címvédő Real Madrid csoportjában.

Csúcsrangadó Párizsban

Ami a keddi játéknapot illeti, a csoportkör első napjának rangadóját az A csoportban a Paris Saint-Germain és az Arsenal vívja. A francia bajnokságot az elmúlt években uraló PSG az utóbbi időben minden BL-idénynek komoly tervekkel vágott neki, és a legutóbbi négy évben rendre eljutott a sorozat negyeddöntőjéig, de tovább egyszer sem.

Idén is nagyok az elvárások, Zlatan Ibrahimovic ugyan elhagyta az együttest, de érkezett a Sevillát sorozatban három Európa Liga-diadalig vezető Unai Emery, aki két bajnoki győzelem után már megtapasztalhatta, hogy lesz elég dolga: a monacói 3-1-es vereség után pénteken a Saint-Étienne ellen csak 1-1-re futotta a párizsiak erejéből.

Párizsban Kassai Viktor fúj majd Forrás: AFP/Jonas Güttler


Az Arsenal az elmúlt hat szezonban rendre nyolcaddöntőben esett ki. Az angol ezüstérmes a nyáron Granit Xhakával és Shkodran Mustafival erősödött, a bajnokságban éppen ellenkező formát futott, mint a PSG. Az első két fordulóban megszerzett egy pont után két győzelem következett: a Watfordot idegenben 3-1-re, a Southamptont 2-1-re verte.

Magyar bíró a rangadón

A két klub az 1993–94-es idényben KEK-elődöntőt játszott egymással, azóta egyszer sem találkozott. Az Arsenal edzője, Arsene Wenger az utolsó hét franciaországi meccsét megnyerte a csapatával. A mostani összecsapást Kassai Viktor vezeti, a csoport másik meccsén a Basel a bolgár Ludogoreccel játszik.

A C csoport két favoritja közül a Pep Guardiola irányította Manchester City a Mönchengladbachot fogadja, a Manchester United elleni győztes rangadó után minden bizonnyal jó hangulatban, míg a hazai pályán a Deportivo Alavéstől tartalékos felállásban 2-1-es vereséget szenvedő spanyol bajnok Barcelona a Rangerst tönkreverő Celtickel játszik.

A B csoportban a portugál bajnokságban veretlen Benfica a török második Besiktast látja vendégül, míg a pénteken a Sahtarral 1-1-re végző Dinamo Kijev a jól rajtoló olasz Napolit fogadja.

A BL-csoportkör első fordulójának párosítása, kedd:

A csoport:
FC Basel (svájci)-Ludogorec (bolgár) 20.45
Paris SG (francia)-Arsenal (angol) 20.45

B csoport:
Benfica (portugál)-Besiktas (török) 20.45
Dinamo Kijev (ukrán)-Napoli (olasz) 20.45ö

C csoport:
Manchester City (angol)-Mönchengladbach (német) 20.45
Barcelona (spanyol)-Celtic (skót) 20.45

D csoport:
Bayern München (német)-Rosztov (orosz) 20.45
PSV (holland)-Atlético Madrid (spanyol) 20.45

Szerda:
E csoport:
Tottenham (angol)-Monaco (francia) 20.45
Bayer Leverkusen (német)-CSZKA Moszkva (orosz) 20.45

F csoport:
Real Madrid (spanyol)-Sporting (portugál) 20.45
Legia (lengyel)-Dortmund (német) 20.45

G csoport:
Porto (portugál)-Köbenhavn (dán) 20.45
Bruges (belga)-Leicester (angol) 20.45

H csoport:
Juventus (olasz)-Sevilla (spanyol) 20.45
Lyon (francia)-Dinamo Zagreb (horvát) 20.45