Vágólapra másolva!
Tiszta a lelkiismeretem - jelentette ki Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eltiltott elnöke szerdán a szervezet athéni kongresszusán, ahol megrendülten, könnyek között búcsúzott a küldöttgyűlés tagjaitól. Folytatja a küzdelmet.

"Biztos vagyok benne, hogy

- utalt arra, hogy igyekszik tisztára mosni a nevét. - Önök nélkülem folytatják missziójukat - a labdarúgás szolgálatát - olyan okok miatt, amelyekre most nem szeretnék visszatérni. Köszönöm ezt a kilenc évet, azt hiszem, nagyszerű munkát végeztünk."

A 61 éves sportvezető hozzátette: a labdarúgás először is játék és csak azután termék, sport és csak aztán piac, előadás és csak azután üzlet. "Nem létezik több labdarúgás, a gazdag nemzeteké és a kicsiké, a világszerte ismert kluboké és a haverok közötti vasárnapi találkozóké, hanem csak egy van" - utalt a Bajnokok Ligája reformjára, melynek értelmében az eddigieknél több automatikus helyet biztosítanának a nagy bajnokságoknak, holott ő maga éppen a kisebb nemzetek csapatait igyekezett helyzetbe hozni az elmúlt években.

Michel Platini Forrás: AFP

"A mihamarabbi viszontlátásra, futballbarátok" - búcsúzott remegő hangon, kissé megindultan, majd a jelenlévők, az 55 európai szövetség képviselőinek tapsa közben elhagyta az üléstermet.

Egy jogosulatlan kifizetés lett a veszte

A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok Platinit eredetileg nyolc évre tiltotta el a nemzetközi szövetség (FIFA) "összeférhetetlenség" és "hűtlen kezelés" miatt, konkrétan azért, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök

2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki.

A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, FIFA-alelnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, és késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

A l'Equipe című lap hétfőn azt írta, hogy Platini vasárnap kapja kézhez a CAS döntésének indoklását, és annak ismeretében dönt arról, hogy polgári bírósághoz fordul-e. Eltiltása miatt szerdán elnökválasztást tartottak Athénban. A versenyben maradt két jelölt szlovén Aleksander Ceferin és a holland Michael van Praag közül az MLSZ által is támogatott szlovén került ki győztesen.