Egy spanyol lap szerint megszűnik a FIFA Aranylabda

aranylabda
Zürich, 2016. január 11. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA trófeája a FIFA zürichi Aranylabda-gálája előtt tartott sajtóértekezleten Zürichben 2016. január 11-én. (MTI/EPA/Valeriano Di Domenico)
Vágólapra másolva!
Spanyol sajtóérteülés szerint megszűnik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a France Football francia szaklap közös díja, a FIFA Aranylabda.

Hónapokig tartó egyeztetések végén a FIFA kezdeményezte, hogy szűnjön meg a FIFA Aranylabda néven ismert díj. Gianni Infantino elnök ugyanis ismét önállóan, az Év játékosa nevű díjjal szeretné jutalmazni az adott év legjobb futballistáját – közölte meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Mundo Deportivo sportnapilap.

A FIFA-nak nem elég jó Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valeriano Di Domenico


Az Aranylabdát először 1956-ban adták át a France Football francia hetilap munkatársai, a jelöltekre európai sportújságírók szavaztak. A FIFA 1988-ban alapította a saját elismerését, melyről a válogatottak szövetségi és csapatkapitányainak voksai döntöttek.

A kettőt 2010-ben egyesítették FIFA Aranylabda néven.

A közös díj presztízsét csökkentette az eredeti Aranylabdáéhoz képest, hogy a szövetségi kapitányok közül szemlátomást meglepően sokan nem követik a világfutballt. Korábban többször előfordult, hogy némelyek olyan játékosra szavaztak, aki már rég visszavonult, és általában is érezhető volt, hogy sokaknak nem az adott évi teljesítmény, hanem a sztárok neve számít.

És most mi lesz?

A Mundo Deportivo is "szörnyű hibának" nevezi, hogy a France Football kiadója annak idején 16 millió euróért eladta az Aranylabda jogait a FIFA-nak. Hogy a kiadó ezután folytatja-e az Aranylabda hagyományát, arról nem ír a Mundo Deportivo.