Vágólapra másolva!
Ki lép 2016-ban Lionel Messi, Mario Götze és Paul Pogba örökébe? Ahogyan 2003 óta minden évben, úgy idén is megválasztják az európai labdarúgás legtehetségesebb fiatalját, a Golden Boyt. Kiélezett versenyre van kilátás, bemutatjuk azt a hét feltörekvő tehetséget, aki a negyven jelöltből a legnagyobb eséllyel nyerheti el a címet.

Az egyik nagy olasz sportnapilap, a Tuttosport által alapított Golden Boy díjat 2003 óta adják át

az adott naptári évben a legjobb teljesítményt nyújtó, 21 évnél fiatalabb, európai élvonalbeli klubban szereplő futballistának.

A díj odaítélői elég jól meglátják a későbbi nagyságokat, korábban olyan neveket választottak, mint Wayne Rooney, Cesc Fabregas, Sergio Agüero vagy Mario Balotelli (a teljes listát lásd lejjebb). A győztest egy negyvenfős listáról választja meg harminc, a nagy európai szaklapokat képviselő újságíró. A 2016-os névsort a múlt héten közölte a Tuttosport.

Lionel Messi a Golden Boy-trófeával, 18 évesen Forrás: AFP/Str

Minden szerkesztő öt labdarúgóra voksolhat. Az első helyezett 10, a második 7, a harmadik 5, a negyedik 3, az ötödik 1 pontot kap – így alakul ki az U21-es Aranylabdának is nevezett díj végső rangsora. Ezzel párhuzamosan a Tuttosport oldalán bárki szavazhat a negyven jelölt egyikére, de ez nincs hatással a végeredményre.

Mivel 21 éven aluli focistákról van szó, lehetne a listán akár csupa alig ismert tehetség, de erről szó sincs. Kiemeltük azt a hét futballistát, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt évben, és jelen állás szerint a legfőbb várományosai a 2016-os Golden Boy díjnak.

A döntésben részt vevő szerkesztőségek:

Tuttosport, La Gazzetta dello Sport, Corriere dello Sport (Olaszország), Bild, Kicker (Németország), A Bola (Portugália), L’Équipe (Franciaország), Marca (Spanyolország), De Telegraaf (Hollandia), The Times (Egyesült Királyság).

GIANLUIGI DONNARUMMA (olasz, 17 éves)
Klubja: AC Milan

Donnarummában sokan az új Buffont látják Forrás: AFP/Marco Bertorello

A negyvenes lista legfiatalabb tagja, a 2015–2016-os idény igazi futballszenzációja. Donnarumma éppen egy évvel ezelőtt, 16 évesen és 8 hónaposan mutatkozott be klubja, a Milan színeiben a Serie A-ban, ezzel

az olasz élvonal valaha pályára lépő legfiatalabb kapusa lett.

Itt nem állt meg, korrekordot döntött a nemzeti csapatban is. Bár Antonio Conte nem vitte magával a franciaországi Európa-bajnokságra, utódja, Giampiero Ventura szeptember első napján az olasz válogatott történetének legfiatalabb kapusává tette. Egy igazi legendát, Gianluigi Buffont váltotta a Franciaország elleni felkészülési mérkőzés szünetében.

Az 1999-es születésű Donnarumma nem akárkit, a Real Madridot is megjáró Diego Lopezt szorította ki a Milan kapujából. Már most 37 Serie A-s mérkőzése van, ebből 14-szer nem kapott gólt. A futballpiac törvényszerűségei alapján csak idő kérdése, mikor viszi el a Milantól egy BL-győzelemre esélyes topcsapat. Igazán kiemelkedő kapust majdnem olyan nehéz találni manapság, mint klasszikus 9-est.

Ha kell, a 95. percben nyeri meg a meccset:


KELECHI IHEANACHO (nigériai, 20 éves)

Klubja: Manchester City

Az új menedzser, Pep Guardiola is bízik Iheanachóban Forrás: AFP/Oli Scarff

A születésnapját október 3-án ünneplő City-csatár már most Európa egyik leghatékonyabb gólszerzője, pedig a Premier League elmúlt öt évének legjobb gólvágója, Sergio Agüero árnyékában kénytelen bizonyítani.

A nigériai válogatott támadó egyelőre kevés lehetőséghez jut klubjában, de azzal a kevéssel rendkívül jól gazdálkodik. A 2015–2016-os szezonban 26 Premier League-mérkőzésen szerepelt, átlagosan csak 29 percet kapott, ennek ellenére nyolc gól és két gólpassz fűződik a nevéhez.

Minden sorozatot figyelembe véve az előző idényben 92 percenként talált a kapuba, és 61 percenként vett részt egy gólban.

Összehasonlításképpen, az európai aranycipős Luis Suárez 80, Cristiano Ronaldo 84, a Serie A-s gólrekordot döntő Gonzalo Higuaín 86,5 percenként szerzett egy gólt az előző idényben.

Az U17-es világbajnok Iheanacho nem lassít Pep Guardiola keze alatt sem, a jelenlegi idényben eddig 37 percenként közreműködik egy gólban a PL-ben (öt meccsen két gól, három gólpassz), valamint a BL-ben is betalált a Mönchengladbach ellen.


KINGSLEY COMAN (francia, 20 éves)

Klubja: Bayern München

Kingsley Coman már most halmozza a bajnoki aranyakat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Szó szerint aranyifjú:

már tiniként francia (PSG), olasz (Juventus) és német (Bayern München) bajnoknak mondhatta magát.

Coman 17 évesen U21-es válogatott volt, a 18. születésnapja után néhány hónappal bemutatkozott a felnőttválogatottban, Didier Deschamps elvitte a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol ezüstérmet szerzett a házigazdákkal. Csereként pályára lépett a fináléban, jelölték a torna legjobb fiatal játékosának díjára.

A 2015–2016-os szezonban senki sem adott nála több gólpasszt a Bajnokok Ligájában (5),

a Bayern Münchenben összességében 12 gólpasszal és 5 góllal zárta a bajnoki címmel és kupasikerrel végződő idényt. Emlékezetes meccse volt tavasszal a BL-ben a negyeddöntő visszavágója, amikor a Bayern a beállása után az ő létfontosságú gólpasszával és hosszabbításban szerzett találatával győzte le (4–2-re) és ejtette ki hatalmas csatában a Juventust.


OUSMANE DEMBÉLÉ (francia, 19 éves)

Klubja: Dortmund

Ousmane Dembélé egyelőre utolérhetetlen Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Még egy villámléptű fiatal francia szélső, akire egy emberként kapta fel a fejét világ. Ousmane Dembélé 2015 novemberében mutatkozott be a francia élvonalban (Ligue 1) a Rennes-ben, onnantól pedig nem volt megállás.

Kicsivel több mint fél szezon alatt 12 bajnoki gólig és 5 gólpasszig jutott,

májusban elnyerte a francia bajnokság legjobb fiatal játékosának járó díjat.

A nyáron fél Európa sorban állt érte, végül a Dortmund szerezte meg 15 millió euróért. Szeptember 1-jén ugyanazon az olasz–francia felkészülési mérkőzésen debütált válogatottjában, mint a túloldalon Donnarumma.

A Bundesligát hetek alatt lenyűgözte, sebességétől és cseleitől már most rettegnek a hátvédek. A Real Madrid elleni BL-csoportmérkőzésen tündökölt, a spanyol csapat védőiből többször bolondot csinált, de csak helyzetekig jutott. Játéka a fiatal Cristiano Ronaldóéra emlékeztet, nincs benne félelem, bárkit faképnél hagy egy az egy ellen. Amint javítani tud a helyzetkihasználásán, készen áll, hogy meghódítsa a világot.

A korábbi nyertesek
2003 Rafael van der Vaart (holland, Ajax)
2004 Wayne Rooney (angol, Man. United)
2005 Lionel Messi (argentin, Barcelona)
2006 Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal)
2007 Sergio Agüero (argentin, Atlético Madrid)
2008 Anderson (brazil, Man. United)
2009 Alexandre Pato (brazil, Milan)
2010 Mario Balotelli (olasz, Inter)
2011 Mario Götze (német, Dortmund)
2012 Isco (spanyol, Málaga)
2013 Paul Pogba (francia, Juventus)
2014 Raheem Sterling (angol, Liverpool)
2015 Anthony Martial (francia, Man. United)


DELE ALLI (
angol, 20 éves)
Klubja: Tottenham

Ritka mostanában a pozitív történet az angol futballban. Dele Alli az egyik Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az angol támadó középpályás talán nem futballozik annyira látványosan, mint a többi esélyes, de minden adottsága megvan ahhoz, hogy igazi szupersztár legyen.

19 évesen mutatkozott be a Tottenhamben, azóta pedig kirobbanthatatlan kulcsemberré vált Mauricio Pochettino csapatában. Az előző idény végén megválasztották a Premier League legjobb fiatal játékosának, a korábbi években Harry Kane, Eden Hazard és Gareth Bale nyerte el ezt a díjat.

Posztjához képest már most rendkívül gólerős, a 2015–2016-os PL-szezont 10 góllal (és 9 gólpasszal) zárta, a Crystal Palace ellen az év egyik legszebb találatát jegyezte. Október első hétvégéjén betalált a Manchester City elleni győztes mérkőzésen is.

Már most 13-szoros angol válogatott, a nyári Európa-bajnokság összes mérkőzésén játszott, csak Szlovákia ellen nem volt kezdő.


MARCUS RASHFORD (angol, 18 éves)
Klubja: Manchester United

Marcus Rashford nem akárkiktől tanulhat Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Csodagyerek, a szó szoros értelmében. A Manchester United és az angol futball legnagyobb csatárreménysége, már most halmozza a rekordokat.

Tavasszal, Louis van Gaal keze alatt robbant be a Manchester United első csapatába, azóta ontja a gólokat. A Premier League-ben, az Európa-ligában és az angol válogatottban egyaránt gólt szerzett

az első meccsén, az első lövéséből.

Ő az angol válogatott történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője, és a legfiatalabb, aki a debütálásán betalált. Természetesen ott volt a nyári Eb-n is, 18 éves fejjel. A Manchester Unitedben „csak” európai kupameccsen és a manchesteri derbik történetében lett a legfiatalabb gólszerző. 2016 márciusában az MU az ő egyetlen góljával győzte le a rivális Cityt, idegenben 2012 után először.

Október 31-én lesz 19 éves, de már most 31 mérkőzése és 13 gólja van az MU-ban. A jelenlegi szezonban Wayne Rooneytól mellett már Zlatan Ibrahimovictól is tanulhat.

Első mérkőzése az angol válogatottban:


RENATO SANCHES (portugál, 19 éves)

Klubja: Bayern München

Renato Sanches a ManUnitedet kosarazta ki a Bayern kedvéért Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

Ha valaki 18 évesen a Benfica egyik legjobbja, szinte garantált, hogy rövid időn belül nagyon sok pénzt fizetnek érte. Renato Sanchesszel pontosan ez történt, májusban a Bayern München 35 millió eurót tett le az asztalra, és az összeg évek múltán akár 80 millióra emelkedhet.

Sanches a nyáron meghívót kapott az Európa-bajnokságra, ezzel a portugál válogatott történetének legfiatalabb nagy tornán részt vevő játékosa lett –

Cristiano Ronaldo 12 évvel ezelőtti rekordját megdöntve.

Ő egyenlített a lengyelek ellen – végül tizenegyesekkel – megnyert negyeddöntőben, ezzel az Eb-k legfiatalabb gólszerzője lett a kieséses szakaszban. Portugáliával megnyerte az Európa-bajnokságot, a finálé után cseppet sem érdemtelenül ő választották a torna legjobb fiatal játékosának.

A korábbi portugál válogatott, António Sousa azt mondta róla:

Renato Sanches augusztusban ünnepelte 19. születésnapját, és megkezdte első szezonját a Bayern Münchennel, Carlo Ancelotti irányítása alatt. Minden bizonnyal a bajorok mezében is láthatunk még hasonlót tőle:

GOLDEN BOY - A 2016-OS JELÖLTEK TELJES LISTÁJA

Dele Alli (angol, Tottenham), Marco Asensio (spanyol, Real Madrid), Leon Bailey (jamaicai, Genk), Riechedly Bazoer (holland, Ajax), Gabriel Boschilia (brazil, AS Monaco), Julian Brandt (német, Bayer Leverkusen), Carlos Fernández (spanyol, Sevilla), Andreas Christensen (dán, Mönchengladbach, Chelsea), Kingsley Coman (francia, Bayern München), Ante Coric (horvát, Dinamo Zagreb), Amadou Diawara (guineai, Napoli), Mahmoud Dahoud (német, Mönchengladbach), Moussa Dembélé (francia, Celtic), Ousmane Dembélé (francia, Dortmund), Gianluigi Donnarumma (olasz, AC Milan), Breel Embolo (svájci, Schalke 04), Gabriel Barbosa (brazil, Inter), Alekszander Golovin (orosz, CSZKA), Goncalo Guedes (portugál, Benfica), Demaray Gray (angol, Leicester City), Marko Grujics (szerb, Liverpool), Alen Halilovic (horvát, Hamburg), Kelechi Iheanacho (nigériai, ManCity), Alex Iwobi (nigériai, Arsenal), Viktor Kovalenko (ukrán, Sahtar), Ruben Loftus-Cheek (angol, Chelsea), Lucas Hernández (francia, Atlético Madrid), Emmanuel Mammana (argentin, Lyon), Nathan (brazil, Vitesse), Olivier Ntcham (francia, Genoa), Marcus Rashford (angol, ManUnited), Renato Sanches (portugál, Bayern München), Jairo Riedewald (holland, Ajax), Ruben Neves (portugál, Porto), Tonny Sanabria (paraguayi, Real Betis), Leroy Sané (német, ManCity), Jonathan Tah (német, Bayer Leverkusen), Youri Tielemans (belga, Anderlecht), Almamy Touré (mali, AS Monaco).