Két villanás hozta az első magyar győzelmet a vb-selejtezőben

Szalai Ádám, magyar válogatott, Lettország, vb-selejtező,
Riga, 2016. október 10. Szalai Ádám (j), valamint a lett Vitalijs Jagodinskis (k) és Kaspars Gorkss a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének B csoportjában játszott Lettország - Magyarország mérkőzésen a rigai Skonto Stadionban 2016. október 10-én. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Lettországban megnyerte első mérkőzését a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatában, három nappal a Svájc ellen hazai pályán elveszített találkozó után. Rigában Gyurcsó Ádám első, valamint Szalai Ádám második félidei gólja szállította a létfontosságú három pontot Bernd Storck együttesének.

vb-selejtező, B csoport, 3. forduló:
Lettország – Magyarország 0-2 (0-1)az élő közvetítés
Riga, Skonto Stadion
v.: P. Gil (lengyel)
Magyarország: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Gyurcsó, Nagy Á., Gera (Vida 83.), Dzsudzsák – Nikolics (Kleinheisler 46.), Szalai. Szövetségi kapitány: Bernd Storck.
Lettország: Vanins – Gabovs, Jagodinskis, Gorkss, Maksimenko – Visnakovs (Zjuzins 57.), Tarasovs, Ikaunieks D. – Laizans (Karasausks, 77.), Kjuskins (Ikaunieks J. 69.) – Sabala. Szövetségi kapitány: Marians Pahars.
gól: Gyurcsó (10.), Szalai (77.)

Négy helyen csere

Bernd Storck szövetségi kapitány a pénteki, Svájc elleni kezdőcsapatához képest négy helyen változtatott. A védelemben Bese Barnabás és Korhut Mihály volt új arc (a rossz formát mutató Fiola Attila és Lang Ádám helyett), támadásban pedig újdonság volt a két csatár,

Szalai Ádám mellett ezúttal Nikolics Nemanja is kezdett,

a középpályáról Kleinheisler Lászlónak jutott pihenő. A szélen a Svájc ellen remekül játszó Stieber Zoltán helyén Gyurcsó Ádám kapott lehetőséget.

Gyurcsó a lettek ellen a kezdőben találta magát, gyorsan meg is hálálta Forrás: MTI/Kollányi Péter

Majdnem hazai pálya

A rigai Skonto Stadionban nagyjából háromezer néző foglalt helyet hétfő este, de ennek a harmada biztosan magyar volt, így a támogatásra ezúttal sem lehetett panaszuk Dzsudzsák Balázséknak. Az időjárás csapadékmentes volt, de hideg.

A Storck-megérzés megint működött

A magyar válogatott nem rontott neki ellenfelének, a Svájc ellen látott erős kezdés és letámadás nem jellemezte a csapatot, inkább türelmes passzolgatással indult a találkozó, de szerencsére már az első magyar helyzet végén megtört a jég.

A jégtörő szerepében lengyelországi különítményünk jeleskedett.

A 10. percben Nikolics Nemanja tűnt fel a jobb oldalon a labdával, egy az egyben szépen kicselezte a lett csapatkapitányt, középre passzolt, ahol korábbi székesfehérvári csapattársa, Gyurcsó Ádám érkezett, és 12 méterről a léc alá bombázott. Tehát pont az a két támadó hozta össze az első gólt, aki Svájc ellen nem volt kezdő.

Gyurcsó Ádám második gólját szerezte a válogatottban,

ő volt a kezdőcsapat egyetlen olyan tagja, aki nem lehetett ott a franciaországi Európa-bajnokságon.

Érdekesség, hogy ez volt a magyar válogatott 12. gólja Lettország ellen (a 6. mérkőzésen), de csupán a második, amely az első félidőben született.

A kapott gól nem törte össze a letteket, de a magyar csapat sem kapott szárnyakat. Sőt!

A találkozón továbbra is érezhető volt némi magyar mezőnyfölény, de a 25. percben könnyedén egyenlíthettek is volna a lettek. Egy jobb oldalról érkező beadás után Sabala kanalazta majdnem a hosszú alsóba a labdát. Pár perccel később Gulácsinak egy távoli lövést kellett védenie.

A 43. percben ismét megfagyott a vér a magyar szurkolókban, miután Guzmics számolt el egy lett indítást, Ikaunieks került tiszta ziccerbe, de 11 méterről nem találta el a kaput, így maradt a magyar előny a szünetre.

A letteknek esett jobban a szünet

A szünetben cserélt Bernd Storck, a gólpasszt jegyző Nikolics maradt a kispadon, és Kleinheisler László szállt be, azaz óvatosabb taktikára és labdabiztosabb, tömörebb középpályára váltott a kapitány.

Szalai Ádám fejjel volt veszélyes a lett kapura Forrás: MTI/Kollányi Péter

A második félidő első percei egyértelműen jelezték, közel sem lefutott ez a mérkőzés. Lettország élesebben kezdte ezt a játékrészt. A 47. percben 11-est reklamáltak, a 49.-ben pedig Gulácsinak kellett egy közeli, kemény lövést fognia, szerencsére a helyén volt a Lipcse kapusa.

Idővel rendezte sorait a magyar csapat, de továbbra is több hibával játszott.

Egy villanás a semmiből

A bátran és eredményesen futballozó Gyurcsó a 60. percben villant egyet, Robben-módra cselezte befelé magát a bal szélről,

majd 15 méterről a rövid oldali kapufát találta telibe.

Jól működött az egész bal oldali tengely, pár perccel később Korhut finom átadásából került helyzetbe, de újabb kísérlete nem jelentett veszélyt a hazai kapura.

Kontroll

A 60. perctől lehetett érezni, mit is akart igazán Storck a félidei cserével. Egyre többet passzolt a magyar csapat, próbált türelmesen építkezni, járatni a labdát, ebben nagy szerepe volt Kleinheislernek is. A lettek fáradtak, egyre többet szabálytalankodtak. Gyurcsó 76. percben már nem az első bal oldali szabadrúgását tekerte középre, Szalai Ádám fejesét bravúrral tolta fölé Vaninis.

A megítélt szögletet Dzsudzsák Balázs ívelte középre, Szalai Ádám remek ütemben emelkedett a rövid oldalon, és ezúttal a hálóba bólintott, a lett kapus csak belepiszkálni tudott.

0–2, eldőlt a mérkőzés.

A magyar szurkolók akárcsak az első, a második gól után is petárdáztak, a rutinosabb játékosoknak még arra is volt erejük, hogy megkérjék őket, ne tegyék, mert baj (büntetés) lehet belőle.

Előkerült a petárda a magyar szektorban Forrás: AFP/Ilmars Znotins

Szalai Ádám három nap alatt három gólt szerzett a válogatottban,

Svájc ellen duplázott, most egyszer talált a kapuba. Összességében tizenkettedszer volt eredményes címeres mezben, ezzel lehagyta Torghelle Sándort az örökranglistán.

Azért nem múlt el Gulácsi-bravúr nélkül a meccs hajrája, a lettek Zjuzins révén majdnem szépítettek, de a magyar kapus kiszedte a rövid felsőbe tartó lövést, így érintetlen maradt a kapunk.

A magyar válogatott a lefújás után megköszönte a szurkolást Forrás: AFP/Ilmars Znotins

Magyarország ezzel (egy döntetlen és egy vereség után) megnyerte első mérkőzését a világbajnoki selejtezősorozatban. Nem játszott lehengerlően a magyar csapat, de ezen az estén (három nappal a Svájc elleni találkozó után) a győzelem és a három pont volt a legfontosabb, ezt meg is szerezte Bernd Storck együttese, amelyre a folytatásban egy hónap múlva Andorra vár.

További eredmények a magyarok csoportjából:

Andorra – Svájc 1–2
gól: Martinez (91.), ill. Schar (19.), Mehmedi (77.)

Feröer-szigetek – Portugália 0–6
gól: (André Silva 12., 22., 37.), C. Ronaldo (65.), Moutinho (91.), Cancelo (93.)

A B-csoport állása: 1. Svájc 9 pont, 2. Portugália 6 pont, 3. Magyarország 4 pont, 4. Feröer-szigetek 4 pont, 5. Lettország 3 pont, 6. Andorra 0 pont.