Vágólapra másolva!
A hétvége egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta a Milan, miután 1-0-ra legyőzte a bajnokságban a Juventust egy saját nevelésű futballista, Manuel Locatelli góljával. Pontosítsunk: Manuel Locatelli elképesztően nagy góljával. De ki ez a 18 éves fiú, és honnan került elő?

Gianluigi Donnarumma neve sokaknak ismerősen csenghet, a piros-feketék 17 éves kapusa már most a topligák egyik legnagyobb tinisztárja, de nem ő az egyetlen feltörekvő Milan-tehetség, akire egyre nagyobb figyelem szegeződik Európa- és világszerte.

Bergamóból a Milan kezdőcsapatába

Manuel Locatelli 11 évesen, az Atalantától került az AC Milan kötelékébe 2009-ben, onnantól szép sorjában végigjárta a klub korosztályos csapatait és az U-válogatottakat.

Nyáron ott volt az U19-es Eb döntőjében, amelyet a franciák nyertek az olaszok ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Már Massimiliano Allegri is felfigyelt rá, rendre elhívta a nagyok edzésére. 2015 tavaszán az akkori vezetőedző, Filippo Inzaghi leültette az első csapat kispadjára.

A Milan nagycsapatában először egy Roma elleni rangadón tűnt fel a neve Forrás: AFP/Olivier Morin

A 2015–2016-os szezonban jött az áttörés, áprilisban Cristian Brocchi keze alatt debütált az első csapatban a Carpi elleni 0-0 alkalmával, akkor még csak csereként. Az idény zárófordulójában, a Roma ellen kezdőként is debütált. Posztját tekintve klasszikus középső középpályás, mélységi irányító (regista),

Olaszországban csak az új Andrea Pirlóként emlegetik.

2015-ben írta alá első profi szerződését a klubbal, ez jelenleg 2020-ig szól.

Ha eltalálja, bombagól

A 2016–2017-es szezonban már hat mérkőzésen is szerepelt, a nevére először a 7. fordulóban, a Sassuolo elleni 4-3-as Milan győzelem alkalmával kaphattuk fel a fejünket.

A fiatalokhoz rendkívül bátran nyúló Vincenzo Montella vezetőedző a 60. percben a 31 éves csapatkapitány, Riccardo Montolivo helyére küldte be a pályára, ekkor 3-1-re a a vendég Sassuolo vezetett.

Locatelli a 72. percben egy gyönyörű, 17 méterről szerzett felső sarkos bombagóllal egyenlített.

Ez volt Locatelli pályafutásának első kaput eltaláló lövése tétmeccsen a Milan első csapatában. Az ünneplésén pontosan látszik, mennyit jelentett ez a gól.

A meccs utáni interjú közben elsírta magát, a szenvedély átjárja minden megmozdulását Forrás: Reddit

Álomból valóság a Juventus ellen

Az októberi vb-selejtezős szünetben Montolivo megsérült hat hónapra, így a Chievo ellen már a kezdőben találta magát Locatelli. Egy héttel később a Juventus ellen is bizalmat szavazott neki Montella.

Locatelli kiemelkedő teljesítményt nyújtott a mérkőzésen, támadásban és védekezésben is odatette magát, a WhoScorednál a meccs legjobbja lett. Ez leginkább annak köszönhető, hogy pályafutása során másodszor is eltalálta a kaput a Serie A-ban. Ez lett belőle:

Gianluigi Buffonnak, a világ egyik legjobb kapusának esélye sem volt a hárításra.

Hatalmas gólt ünnepelhetett a San Siro közönsége, ráadásul – kevesebb kapura lövés ide, alárendelt szerep oda – három pontot jelentett az Olaszországban rendre legyőzhetetlennek vélt Juve ellen, 2012 óta először. A Milan ezzel sorozatban a harmadik sikerét könyvelhette el, és felkapaszkodott az olasz bajnoki tabella dobogójára, két ponttal az éllovas Juventus mögé.

Un risveglio così... non ci credo ancora ma è tutto vero! Il sogno di una vita! grazie a tutti per i messaggi! ⚫

Nem gyenge statisztika:

Locatelli két kaput eltaláló lövésből két gólt jegyez a Serie A-ban.

Köszönet Silvio Berlusconinak

„Még mindig nem fogtam el, mit tettem" – nyilatkozta a Juventus elleni találkozó lefújását követően Locatelli, akit többen már az olasz nemzeti csapatban látnak, de ő egyelőre csak az U19-es válogatottra koncentrál.

Rengeteg embernek ajánlom ezt a gólt, a családomnak, a nagyszüleimnek, a nagybátyáimnak és az unokatestvéreimnek, akik mellesleg Juventus-szurkolók, de ma este a Milan győzelméért szorítottak."

Donnarumma és Locatelli – ketten nincsenek annyi idősek, mint a 38 éves Buffon Forrás: AFP/Marco Bertorello

„A titkom? Nem tudom. Szerencsém is van. Folytatnom kell ezen az úton, de két lábbal a földön. Silvio Berlusconinak is ajánlom a gólomat, ő akart engem a nagycsapatnál látni. Alig várom, hogy lássam a gólom ismétlését!"

„Megnyertünk egy csatát, de a háború vége még messze van. Meccsről meccsre kell haladnunk" – tette hozzá az óriási Milan-drukker Locatelli, aki a hazai mérkőzéseken szurkolóként rendre megfordult a San Siro lelátóján. A jövőben erre nem igazán lesz lehetősége, de ezt talán ő és a Milan fanatikusai sem bánják.