Skóciában írt futballtörténelmet a hiphop atyjának apja

Gil Scott-Heron, zene
INDIO, CA - APRIL 16: Musician Gil Scott-Heron performs during day one of the Coachella Valley Music & Arts Festival 2010 held at the Empire Polo Club on April 16, 2010 in Indio, California. Anna Webber/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Érdekes történetet írt meg skót Scotsman című lap a Celtic futballcsapatának első fekete játékosáról. Gilbert Heron, a Fekete Nyílvessző ugyan nem jutott el a világhírnévig, de a fia igen.

Az 1817-es alapítású edinburghi lap a 2011-ben elhunyt Gil Scott-Heron kapcsán arról is megemlékezett, hogy a rap keresztapjának, a hiphop feltalálójának és a fekete Bob Dylannek is nevezett legendás jazz-zenész fia Skóciában futballozott.

Gilbert Heron 1922. április 9-én született a jamaicai Kingstonban, fiatalon Kanadába került, ahol beállt a helyi légierőbe. Atlétaként és bokszolóként is próbálkozott, de kiderült, a futballhoz is van tehetsége.

Rap pioneer's father was a Celtic hero and club's first black footballer

Középcsatárként előbb a Detroit Corinthians, majd a bajnok Detroit Wolverines csapatát erősítette, ahol az 1946-os szezonban gólkirály lett. Ott figyelt fel rá a Celtic, amely éppen Észak-Amerikában túrázott, próbajátékra hívta, amelyen két gólt szerzett.

Jimmy McGrory menedzser azonnal szerződtette, a Fekete Nyílvessző becenevet kapott csatár pedig első hivatalos meccsén, a Morton elleni Ligakupa-összecsapáson ismét betalált. Ő lett a klub első fekete játékosa, komoly karriert azonban nem futott be, mindössze ötször lépett pályára, és egy év múlva már a Third Lanark együttesét erősítette, ahol hét mérkőzésen öt gólt szerzett.

A világhírű zenész, Gil Scott-Heron 2011-ben halt meg Forrás: AFP/2010 Getty Images/Anna Webber

Megfordult még a az angol Kidderminster Harriersben, majd visszatért a Detroit Corinthianshoz, és ott fejezte be pályafutását.