Társoldalunk:

A kis piros virágért és egy forradalomért is büntetne a FIFA

2016.11.04. 17:30

Az angolokat és a skótokat is büntetés fenyegeti, ha feltűzik a mezre a poppyt, míg az írek ellen máris eljárás folyik egy hatnapos forrodalom említése miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) eljárást indított az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) ellen, amiért a válogatott egy idén tavaszi, Svájc elleni barátságos mérkőzésen olyan mezben lépett pályára, amellyel a 1916-os húsvéti felkelés centenáriumára emlékeztek. A britek elleni megmozdulásra 1916. április 24-29. között került, és 485 halottat követelt.

A FIFA szabályai szerint azonban a felkelés említése politikai üzenet, aminek a megjelenítése pedig szigorúan tilos. Ahogy azt a szabályzat kimondja, a „felszereléseken nem jelenhetnek meg politikai, vallasi vagy személyes üzenetek, állásfoglalások vagy képek".

A piros virág is veszélyes

Ilyennek számít a poppy is, azaz a kis piros virág, amit az Egyesült Királyságban hagyományosan novemberben tűznek ki ruhájukra az emberek, tisztelegve a háborúkban elesett katonák emléke előtt, vagy éppen közösséget vállalva azokkal, akik jelenleg is fegyveres konfliktusokban teszik kockára az életüket.

Meg ne lássák rajta!Forrás: AFP/Glyn Kirk

Míg az angol bajnokikon a poppy viselése nem jelent gondot, addig a FIFA már most szigorúan megtiltotta, hogy a megjelenjen a mezeken a november 11-i Anglia-Skócia világbajnoki selejtezőn. A két szövetség részéről már jelezték, hogy történjék bármi is, viselni fogják a kis piros virágot, és vállalják a következményeket.

Hogy pontosan milyen következményei lehetnek, azt nem tudni, a szabályzatban ugyanis nincs szó szankciókról. A BBC értesülései szerint várhatóan pénzbüntetést kell majd fizetnie mindhárom szövetségnek.