Társoldalunk:

Szexbotrány miatt felfüggesztették a Harvard Egyetem focicsapatát

2016.11.04. 11:02

Osztályozták a női csapat játékosait, és szexista kommenteket is fűztek hozzá. Az esetről az egyetemi lap számolt be.

A Harvard Egyetem elnöke, Drew Faust felfüggesztette a komplett férfi focicsapatot, miután az egyetemi diáklapban megjelent egy cikk, melynek tanúsága szerint a csapat tagjai listázták és osztályozták a női focicsapat játékosait, a nevekhez pedig szexista kommentárokat fűztek.

A cikk szerint ez egy évek óta létező hagyomány az egyetemen. A fiúk 1-től 10-ig osztályozzák a lány focistákat, a pontszámot pedig meg is indokolják. Ahogy azt is leírják, hogy az adott lány, szerintük, melyik pozíciót kedveli legjobban szex közben.

A Harvard Crimson című lap szerint a 2012-es „értékelés” az egyik csoport Google Group-fiókjában bárki számára megtekinthető.

Szigorú, de igazságos

Az egyetem elnöke, Drew Faust megdöbbenésének adott hangot, amikor kiderült, hogy a „szégyenletes 2012-es eset nem egy egyszeri eset volt, hanem idén újra megtörtént”, ahogy azt is elkeserítőnek tartja, hogy nem csupán néhány játékos érintett benne.

Az elnök döntésének értelmében a csapat nem játszhatja le az idei szezonból hátralévő mérkőzéseit. Pedig a Harvard Crimson jó csapat, vezeti az egyetemi bajnokság (NCAA) legmagasabb, első divíziójában lévő Ivy League nevű csoportját.

„A felfüggesztés súlyos büntetés, ami jelzi, hogy a Harvard Egyetemen teljes mértékben elfogadhatatlan az ilyen jellegű viselkedés” – áll többek között az egyetem által kiadott közleményben.

A női csapat tagjai is megszólalnak a lapban, akik úgy érzik, hogy „megszégyenítettek bennünket, azt mondják, hogy legyünk büszkék sportolói mivoltunkra és a képességeinkre, miközben ezeket mások puszta számokra redukálják. Frusztráló érzés tudni, hogy valójában minden nőnek ezzel kellett szembenéznie a múltban, és úgy tűnik, ez vár rájuk a jövőben is.”

„A csapat rendkívül csalódott, hogy így ért véget számukra az idény – írta a lapnak a fiú focicsapat edzője, Pieter Lehrer. – De tiszteletben tartjuk az egyetem vezetésének döntését.”