Uri Geller megbánta az angolok megbabonázását

2016.11.07. 09:36

Húsz év alatt sem tudott megbékélni azzal a gondolattal Uri Geller, hogy a skót labdarúgó-válogatott az ő bűvereje miatt szenvedett vereséget Angliától, és esett ki végül az 1996-os Európa-bajnokságról. A parafenomén most szeretné az erejét Skócia érdekében bevetni a pénteki világbajnoki selejtezőn.

1996. június 15-én, a Wembley-stadionban lejátszott Európa-bajnoki csoportmérkőzésen Anglia 2–0-ra verte Skóciát. A hazaiak Alan Shearer fejesével szereztek vezetést, majd a 76. percben Gary McAllister büntetőből egyenlíthetett volna, de David Seaman kivédte lövését.

A 2–0-s végeredményt az a Paul Gascoigne állította be, aki akkor épp a skót Glasgow Rangerst erősítette, előbb megesernyőzte Colin Hendryt, majd bevágta a labdát a kapuba.

A mérkőzés után a kanálhajlítgatásról elhíresült parafenomén, Uri Geller azt állította, ő babonázta meg a labdát a tévé képernyőjén keresztül, McAllister ezért hibázta el a tizenegyest.

A Daily Record szerint Gellert azóta is nyomasztja az eset, ezért úgy döntött, a lelkiismerete megnyugtatása érdekében felajánlja szolgálatát a skót válogatottnak a pénteki, Anglia elleni világbajnoki selejtező előtt.

Uri GellerForrás: AFP/Valery Hache

„Több ezer gyűlölködő üzenetet kaptam a skót szurkolóktól a meccs után. Most szeretném az egyensúlyt helyreállítani” – mondta. A 66 éves parafenomén azt kérte, hogy hadd lehessen ott pénteken a Wembleyben, és hadd tölthessen 11 energetizáló percet a skótok öltözőjében.

„Ez a legkevesebb, amit tehetek az 1996-os etikátlan akció után. Hibát követtem el, nem gondoltam bele, hogy pszichokinetikai hatást bevetve vétek a szabályok ellen. Azóta többször is felajánlottam a segítségemet a skótoknak. Amikor találkoztam Gary McAllisterrel, neki is mondtam, ha bármikor segítségre van szüksége, csak szóljon” – tette hozzá.

Seaman védi McAllister büntetőjét 1996-banForrás: Bongarts/Getty Images/Bongarts/Mark Sandten

A világbajnoki selejtezők F csoportját három forduló után a még veretlen Anglia vezeti hét ponttal az 5-5 pontos Litvánia és Szlovénia előtt. Skócia egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel, négy ponttal a 4. helyen áll.