Egy andorrai, aki lepipálta Gerard Piquét

Szalai Ádám; Lima, Ildefons akció FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Andorra La Vella, 2012. szeptember 7. Szalai Ádám (j) és az andorrai Ildefons Lima küzd a labdáért a 2014-es labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának Andorra – Magyarország selejtező mérkőzésén Andorra La Vellában 2012. szeptember 7-én. (MTI/EPA/Alejandro Garcia)
Vágólapra másolva!
Ildefons Lima az andorrai foci egyik legnagyobb alakja. A miniállam nemzeti együttesében 103 alkalommal szereplő csapatkapitányt csak három meccs választja el attól, hogy nemzeti csúcstartó legyen. Egy másik mutatóban azonban már ő a legjobb: védő létére, tíz góllal a csapat legeredményesebb góllövője. A 36 éves focista a magyarok elleni, vasárnapi vb-selejtezőn két sárga lap miatt nem léphet pályára, viszont reméli, hogy társai képesek lesznek a pontszerzésre. Büszke rá, hogy játszott a brazil Ronaldo és a világbajnok franciák ellen. A legjobban a Juventusszal, Napolival megerősített olasz másodosztályú bajnokságban, a Serie B-ben érezte magát. Az andorrai védőjátékos telefonon nyilatkozott az Origónak.

Honnan fogja nézni a meccset?
Elutazhattam volna Budapestre, de úgy döntöttem, otthon maradok a családommal, és a televízión követem majd a mérkőzést. A futball egy csodálatos játék, ezért nagyon sajnálom, hogy nem lehetek majd ott a pályán egy olyan komoly tempóban fejlődő csapat ellen, mint amilyen a magyaroké. Mindig nagy örömmel játszom a válogatottban, sajnos ezúttal a sárgák miatt nem lehetek ott a stadionban.

1997 óta 103-szor szerepelt az andorrai válogatottban. Melyek volt a legemlékezetesebb élményei?
Franciaország vagy Brazília ellen játszani nem mindennapi élmény, hiszen ezek az együttesek világbajnokságot nyertek. De szívesen emlékszem az idei Eb-győztes portugálok elleni összecsapásra is. Ráadásul ezeket a meccseket nem akármilyen stadionokban rendezik. Soha nem felejtem a Wembley hangulatát, de Moszkvában a Luzsnyikiben és Franciaországban a Stade de France-ban is felejthetetlen volt szerepelni. Nem vagyok egy nagy sztár, de nagyon büszke vagyok arra, hogy a válogatott tagjaként ilyen csapatok és játékosok ellen léphettem pályára.

Lima 2012-ben így harcolt Szalai Ádámmal - a csatát utóbbi nyerte, egy góllal vette ki a részét az 5-0-s magyar győzelemből Forrás: MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia

Öt akciógóllal és öt, büntetőből szerzett találattal az andorrai focitörténelem legjobb góllövőjének számít. Hátvédként hogyan lehet rekorder?
Ott játszom, ahol szükség van rám, így nem mindig védőként lépek pályára. Van, hogy a középpályán vagy előrébb szerepelek, de mivel melós játékosnak tartom magam, a legtöbbször valóban középhátvédként játszom a csapatban. Góljaimra már csak azért is büszke vagyok, mert Gerard Piqué 83 meccsen eddig öt gólig jutott a spanyoloknál.

Melyik góljára a legbüszkébb?
1997-ben tizenhét évesen, életem első válogatott meccsén Észtország ellen rögtön betaláltam, így az volt a legemlékezetesebb. Andorrának nagyon nehéz gólt szereznie, ezért minden egyes gólt óriási ünnepként élünk meg, ez a boldogság pillanata a számunkra.

Fontosnak tartja, hogy ön legyen a legtöbbszörös válogatott andorrai játékos? Most az élen Óscar Sonejee áll, aki 106 alkalommal húzta fel magára a címeres mezt. Ön pedig 103-nál tart.
Igen, nagyszerű lenne ezt a rekordot megdönteni. Jó úton haladok, és büszkeséggel tölt el, hogy közel húsz éve válogatott vagyok.

A Svájc elleni vb-selejtezőn csupán 2-1-re kaptak ki. Hogy tetszett Alexandre Martinez helvétek ellen szerzett gólja?
Hihetetlenül szép volt, remélem, sok hasonlót fog még szerezni, ideje még van rá, hiszen csak 17 éves. Bár jól tudjuk, hogy a gólszerzésre ritkán adódik lehetőségünk, ezért nagyon keményen kell dolgoznunk.

Látom, hogy a Facebook-borítóján Cristiano Ronaldóval szerepel egy képen, emiatt is kérdezem, hogy ki volt a legjobb játékos, aki ellen valaha pályára lépett?
Még 1998-ban, azaz karrierem elején játszottunk a brazilok ellen, a pályán ott volt Ronaldo - no nem a portugál -, Roberto Carlos vagy éppen Dunga. 3-0-ra kaptunk ki a braziloktól. Ugyanebben az évben a vb-győztes franciákkal is találkoztunk Párizsban. Ugyan a gallok 2-0-ra nyertek, de bennünket büszkeséggel töltött el, hogy csak két góllal győztek. Vicces, de kevesebb gólt kaptunk tőlük, mint az 1998-as világbajnoki döntőben a brazilok.

Ezen az Eb-selejtezőn közel 90 ezren láttak minket, ez több ember, mint amennyien Andorrán laknak.

Említette, hogy a magyar csapat sokat fejlődött. Mit gondol a válogatottunkról az Eb-n és az azt követően nyújtott játéka alapján?
Láttam a svájciak elleni meccset, és szerintem nem érdemelt vereséget a magyar csapat, egyszerűen pechesek voltak. Ebből a vb-selejtező-csoportból Svájcnak és Portugáliának van a legtöbb esélye a továbbjutásra. A magyar csapat viszont a csoportmérkőzések során megmutatta, hogy képes akár 3-3-as döntetlent játszani a későbbi Európa-bajnok portugálok ellen is. Összességében úgy vélem, az említett három csapat között nincsen túl sok különbség.

Kiket tart a legveszélyesebb magyar focistáknak?
A magyaroknak nincsen olyan játékosuk, mint a portugáloknak Ronaldo, de több magas szinten játszó futballista is szerepel a válogatottban, gondolok itt Szalai Ádámra vagy Gera Zoltánra. De a magyarok nem a kiemelkedő egyéniségeik miatt jók, hanem mert nagyszerűen, csapatként tudnak egymásért küzdeni.

Ildefons Lima és a walesi Gareth Bale egy képen a 2014-es Wales-Andorra labdarúgó Eb-selejtezőn Forrás: AFP/Pascal Pavani

A 2006-os vb-selejtezőkön öt pontot szerzett Andorra, négyet Macedónia, egyet Finnország ellen. Mit gondol, megismételhető ez a bravúr a mostani sorozatban?
Andorra az egyik legkisebb európai ország, így hihetetlenül nehéz lenne azt a sikert megismételni, ráadásul a mostani csoport nagyon erős. Sokkal nagyobb országok válogatottjai ellen nehéz felvennünk a versenyt.

Közel 20 éve erősíti a válogatottat Forrás: Wikipedia/Steindy

A Feröer-szigeteket nem tartja verhetőnek?
Elcsenhetünk pontokat tőlük, de biztos vagyok benne, hogy ők is ugyanezt gondolják rólunk.

A márciusi meccsen mindenképp legalább a döntetlen elérése lesz a célunk.

Mindig győzelemre hajtunk, de tudjuk, mi a realitás, ezért minden egyes megszerzett pontot nagyon nagy sikerként könyvelünk el.

2006-ban Andorra kapta a legtöbb sárga és piros lapot. Ez része-e a taktikájuknak?

Egy védekező csapatnál ez teljesen normális. Ugyanakkor erőszakosnak semmiképpen sem nevezném magunkat.

Jelenleg az andorrai FC Santa Colomában szerepel. Profiként?
Igen. Hogy meg tudok-e élni a fociból? Nincsen pénzem Ferrarira, de a futballnak köszönhetően úgy élek, mint más, normális emberek.

Melyik volt a legerősebb klub, amelyben szerepelt?
Noha a Rayo Vallecanóval és a Las Palmasszal a spanyol másodosztályban is játszottam, a legnagyobb meccseket a Serie B-ben vívtuk a Triestinával.

Akkor másodosztályú volt a Napoli, a Juventus, a Genoa is, ezek azért nem rossz ellenfelek.

De akár Svájcban, Görögországban vagy szülőhazámban játszottam, a klubjaim valamiért mindig különlegesek voltak számomra. Az abszolút kedvenc azonban Olaszország.

Limáék hatot kaptak Portugáliától Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A bátyjával, Antonival játszottak együtt a válogatottban és a görög Ionikoszban is. Sokat segítették egymást?
Fantasztikus volt vele futballozni. Kilenc évvel idősebb nálam, nagyon sokat tanultam tőle. Neki is köszönhetem, hogy végül profi labdarúgó lett belőlem.

Tudja-e már, hogy mit fog csinálni a pályafutása befejezése után?
Andorrában nem könnyű edzőként dolgozni, mert nincs profi bajnokság, de nagyon sok gyerek szeretne futballista lenni. Így a terveim között szerepel, hogy segítsek nekik. Célom, hogy sokat fejlődjön az andorrai labdarúgás.

Országkép és pályaív

Vasárnap Magyarország a 209 csapatot tömörítő FIFA-világranglistán a 203. helyezett Andorra ellen lép pályára, egyértelmű győzelmi reményekkel. Az ellenfél az UEFA tagállamai közül az egyik legkisebb, és mindössze 1996 óta játszik nemzetközi mérkőzéseket. Az első meccsén 6-1-re kikapott Észtországtól otthon, 1997-ben már csak 4-1-es vereséget szenvedett az észtektől Kuressaaréban. Ezen a június 22-ei napon mutatkozott be a csapatban Ildefons Lima, aki csak 17 éves volt, rögtön sikerült góllal debütált. Lima azóta is oszlopos tagja az andorrai csapatnak, amely az elmúlt 20 évben mindössze három mérkőzést tudott megnyerni: 2000 májusában 2-0-ra legyőzte Fehéroroszországot, két évre rá Albániát verte meg 2-0-ra, aztán jött az első tétmeccsen aratott győzelem 2004 októberében. Az 1-0-s Macedónia elleni diadal után a vendégek szövetségi kapitánya, Dragan Kanatlarovski rögtön beadta a lemondását, megalázónak nevezve a vereséget. Mint később kiderült, nem véletlen fellángolás történt az andorraiaiknál, hiszen a 2006-os vb-selejtezőn végül öt pontig jutottak: előbb Macedóniában, majd otthon a finnek ellen szereztek két pontot egy-egy gól nélküli döntetlennel. A mostani selejtezősorozatban még nem jártak sikerrel: a lettek 1-0-ra nyertek a miniállamban, az Európa-bajnok portugálok pedig 6-0-ra ütötték az andorraiakat. Ezek után következett a Svájc elleni meccs, csak 2-1-re kapott ki a Andorra válogatottja.