Vágólapra másolva!
A magyar játékosok nyilatkozatai alapján Andorra azt nyújtotta a pályán, amire számítani lehetett tőle. Dzsudzsák Balázs szerint az idei év legnagyobb hozadéka, hogy a csapat és a szurkolók egymásra találtak, Szalai Ádám pedig labdaszedőként is bizonyított a 90 perc során.

„Az első húsz percben az történt, amire számítottunk, alattomos belépőkkel tördelték a játékot, a földön fekve húzták az időt. Örülök, hogy az első félidőben sikerült megszerezni az első és második gólt, a végére egy megnyugtató győzelem született, köszönjük a közönségnek a fantasztikus szurkolást” – foglalta össze a mérkőzést Dzsudzsák Balázs.

„A portugál mérkőzésen kívül eddig nem volt sima vereségük az andorraiaknak, fontos volt, hogy minél hamarabb eldöntsük a három pont sorsát,

– folytatta az al-Vahda támadója, aki szerint jól szolgálja majd a felkészülést a svédek elleni évzáró meccs kedden, a márciusi, portugáliai vb-selejtező viszont még nagyon messze van.

Dzsudzsák Balázs (7) sem maradt adós, ha arról volt szó Fotó: Polyák Attila - Origo

„A Magyarországon játszó válogatottaknak sajnos hosszú lesz a téli szünet, decembertől február végéig szünetel az NB I, úgyhogy szükség lesz egy kis időre, hogy formába lendüljenek. A portugálok elleni mérkőzésig még hosszú az idő, az volt most a fontos, hogy győzelemmel fejezzük be az évet, lőtávon belül maradjunk a csoport élétől, ahogyan megbeszéltük.

Dolgoznunk kell tovább, miért ne sikerülne?” – tette fel a kérdést Dzsudzsák, aki nem akart egyetlen mérkőzést kiemelni a 2016-os évből, szerinte egyedül a Feröer elleni iksz lóg ki a sorból.

„A szurkolók és a válogatott egymásra talált, látványos a javulásunk, merünk futballozni,

vannak szép támadásaink, néha dominálunk mérkőzéseken, akár jobb csapatok ellen is” – emelte ki a magyar válogatott csapatkapitánya az idei év pozitív fejleményeit.

Le a kalappal!

Szalai Ádám sajnálhatja, hogy már csak egyszer lép pályára a válogatott, mivel sorozatban harmadik vb-selejtezőjén szerzett gólt, így négy gólnál jár.

„Le a kalappal a csapat előtt, nagyon kellemetlen ellenfél volt Andorra,

türelmesnek kellett maradnunk, hiszen mindenki győzelmet és sok gólt várt tőlünk. A végére jól alakult a meccs, boldog vagyok, hogy négy gólt sikerült rúgnunk, és én is betaláltam.”

Szalai az első félidőben többször is átvállalta a labdaszedők munkáját,

próbálta siettetni a hosszú másodpercekig tartó andorrai kirúgásokat,

elkocogott az alapvonalon túlra került labdáért. A magyarok vezető gólja után egy hasonló szituációnál szóváltásba is keveredett néhány andorraival, akik nem akarták odaadni a labdát a Hoffenheim csatárának.

Szalai Ádám (9) talán az egész évet ünnepelte a gólja után Fotó: Polyák Attila - Origo

„Próbáltam gyorsítani a játékot, az ellenfél szinte minden adandó alkalommal húzta az időt. A labdaszedő srácok kicsit aludtak, biztos a hideg miatt nem voltak annyira élesek.

Ha az első félidőt megnézzük, volt két-három olyan szituáció, hogy a labda a közelben sem volt, és elég csúnyán odarúgtak, vagy rám léptek, ezt szóvá is tettem. Minden ellenfelemet tisztelem, teljesen mindegy, ki hol focizik, de van a fair playnek egy szintje, ami alá nem megyünk. Ez sajnos az első félidőben többször is megtörtént, de hangsúlyozom, a lényeg, hogy nyertünk.”

Szalai kérdésünkre a norvégok elleni pótselejtezőt és az Eb-t emelte ki az elmúlt egy évből.

boldog vagyok, hogy az utolsó tétmérkőzésünket hazai pályán, a szurkolóink előtt tudtuk megnyerni.”

És hogy mi lesz 2017-tel? „Ugyanazt kell továbbvinnünk, amit eddig csináltunk, nagyon nehéz lesz kijutni, de a lehetőség adott, kétszer játszunk Portugáliával, megyünk Svájcba is, nehéz mérkőzések állnak előttünk.”

Nem jöttünk zavarba

„Azt kaptuk, amire számítottunk – mondta a Bologna középpályása, Nagy Ádám, aki azt is hozzátette, hogy benne felötlött, hogy talán meg akarják lepni őket a vendégek, és az első perctől letámadnak majd. – De amikor látták, hogy a pressing ellenére ki tudjuk hozni a labdát, akkor

és visszább álltak. Tudtuk, hogy nehéz lesz feltörni őket, főleg az ötfős védelmüket, de nagyon okosan játszottunk. Láttuk, hogy a közepe nagyon szűkös lesz, ezért inkább a széleket erőltettük.”

Nagy Ádám boldogan gondol vissza a nyári Európa-bajnokságra Forrás: DPPI media/Backpage Images

Amikor arról kérdeztük, hogy melyik volt számára a legszebb emlék az idei évben, nehezebb helyzetbe hoztuk, mint az andorrai támadók. „Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nehéz a választás, mert nagyon sok szép emlék van.

Csak egy kérdés volt

„Tudtuk, hogy nehéz lesz feltörni őket, jól védekeztek, mi pedig nem találtuk a fogást rajtuk – mondta a mérkőzés első gólját szerző Gera Zoltán. – Az első gól után megnyugodtunk, és

Örülök a négy gólnak, sikerült a szurkolóinkat kiszolgálni, nagyon jó érzés, hogy telt ház előtt játszottunk, nagyon megérdemelték a szurkolóink ezt az estét.”

A Fradi középpályása elmondta, neki mindegy, hogy kis gólt lő, vagy nagyot, ő azt is szereti, amikor oda lehet érni egy lecsorgó labdára. „Ez ugyanolyan jó érzés, mintha nagy gólt rúgtam volna, fontos, hogy az ember ilyen helyzetekben is feltalálja magát, örülök, hogy jókor, jó helyen voltam.”

Gera Zoltánnak járt a gratuláció Fotó: Polyák Attila - Origo

Látszik, hogy, amikor a 37 éves Gera a pályán van, máshogy játszik a csapat. Kérdés, hogy vajon ki tudja ezt a szerepet ugyanígy eljátszani?
„Vannak jó páran, nem akarok neveket játszani.

Lehet, hogy ha én játszom Feröeren, ugyanilyen nyögvenyelős meccs lett volna.

Nem szeretném ennyire túlragozni a szerepemet, biztos, hogy lesznek, akik alkalmasak lesznek a feladatra. A Kleinheisler Laci és a Nagy Ádi beépült, emiatt nem kell aggódni.”

Gera, akárcsak a többiek, az egész évet nagyon élvezte, a horvátok elleni meccstől kezdve.

Nagyon örülök annak, hogy ezt megéltem magyar labdarúgóként. És hogy mi lesz 2017-ben? Megyünk tovább, a legfontosabb, hogy a csapat folyamatosan fejlődjön, ha minden hazai meccsen telt ház lesz, akkor szerintem nem lesz probléma.”

Ezt nem kell magyarázni

„A meccs eleje brusztos volt, de a két gól után megnyugodtunk, és egy percig nem forgott veszélyben a győzelmünk” – összegezte a találkozót Gyurcsó Ádám, aki a lettek elleni találkozó után ismét betalált a válogatottban.

Gyurcsó Ádám újra betalált Fotó: Polyák Attila - Origo

„Tudtuk, hogy betömörülnek, ezért is szerettük volna minél hamarabb megszerezni az első gólt, belülről úgy éreztem, hogy magabiztosan járattuk a labdát, igaz, nem helyeztek túl nagy nyomást ránk, de ezt a 4–0-t talán nem kell túlmagyarázni. Szinte egyáltalán nem törődött az ellenfél a támadással, nem is nagyon volt náluk a labda. Nekem jobban ment a játék Rigában, mint most, de a lényeg, hogy a győzelemmel versenyben vagyunk.”