A svédek nem csak beszélnek a fiatalításról

Svéd fociválogatott
Sweden's players, (front row, LtoR) Sweden's defender Ludwig Augustinsson, Sweden's midfielder Jimmy Durmaz, Sweden's midfielder Emil Forsberg, Sweden's defender Victor Lindeloef, Sweden's defender Emil Krafth and (back row, LtoR) Sweden's defender and captain Andreas Granqvist, Sweden's forward John Guidetti, Sweden's midfielder Albin Ekdal, Sweden's midfielder Jakob Johansson, Sweden's forward Ola Toivonen and Sweden's goalkeeper Robin Olsen pose for a team photo ahead the 2018 World Cup group A qualifying football match between France and Sweden at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on November 11, 2016. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott idei utolsó meccsén, kedden este (19.45, Groupama Aréna) a svédeket fogadja. A legnagyobb sztár már visszavonult, a kapitány új, és éppen generációváltás zajlik, a legutóbbi meccsen például három 22 éves játékos szerepelt a védelemben.

A vasárnap esti Magyarország–Andorra mérkőzésen a közelünkben szóba került, hogy kedden jönnek a svédek, mire egy néző lelkesen dörzsölte a tenyerét, hogy élőben láthatja Zlatan Ibrahimovicot.

A nézőt aztán a mellette ülő szurkoló ábrándította ki, hogy a napra pontosan négy éve minden idők egyik legnagyobb gólját ollózó Ibrahimovic nem tart a többiekkel, tekintve, hogy a gyengén sikerült Európa-bajnokság után jelezte,

ennyi volt, többet nem húzza fel a sárga mezt.

Lesznek ismerősök

Az Eb után nemcsak a legnagyobb egyéniség távozott, de elköszönt Erik Hamrén szövetségi kapitány is. Utódja az 54 éves Janne Andersson lett, akinek a legnagyobb dobása az volt, hogy

2015-ben általános meglepetést okozva megnyerte a svéd bajnokságot az IFK Norrköpinggel.

Andersonnal a svédek eddig négy meccset játszottak, kezdésnek fogtak egy döntetlent a hollandok ellen, aztán jött két kötelezőnek mondható győzelem Luxemburg és a régi hírnevétől fényévekre lévő Bulgária ellen, majd legutóbb 2-1-re kikaptak a franciáktól, pedig az 54. percben Gulácsi Péter lipcsei csapattársa, Emil Forsberg még a svédeknek szerzett vezetést.

Toivonenre a magyar védőknek is figyelniük kell Forrás: AFP

A mostani svéd keretben nemcsak kapusunknak vannak ismerősei, Nagy Ádám bolognai társai közül Emil Krafth és Filip Helander került be az utazók közé, de Dzsudzsák Balázsnak és Ola Toivonennek is lesz közös témája, mivel korábban együtt játszottak a PSV-ben.

Eb-győztesekkel érkeznek a svédek

A franciák elleni kezdőben mindössze két 30 fölötti játékos volt, Toivonen mellett a csapatkapitány Andreas Granqvist képviselte a rutint, miközben a védelemben három 22 éves kapott helyet.

Az aktuális 24 fős keretnek a fele még nem jutott el a tíz válogatottságig,

vagyis egyfajta generációváltás zajlik éppen a svédeknél. Persze miért ne tolnák a fiatalokat, amikor tavaly Svédország nyerte az U21-es Európa-bajnokságot, miután a döntőben büntetőkkel győztek az utánpótlásvonalon híresen erős Portugália ellen.

A portugálok vesztes csapatából Raphael Guerreiro, William Carvalho és João Mário idén már a felnőttek között nyert Eb-aranyat, a svédek tavalyi döntős kezdőcsapatából pedig hatan szerepelnek az ellenünk készülő keretben.

El sem akarták vinni, aztán bekerült a torna csapatába

Közülük leginkább a Benficában játszó Victor Lindelöfre érdemes figyelni, akinek az árát az átigazolásokban kiindulási pontnak számító Transfermarkt.de oldal 12 millió euróra teszi. A belső védőt 2012-ben vette meg 60 ezer euróért a Benfica, és az U19-es csapatból indulva tornászta fel magát oda, hogy most már alapembernek számít az első csapatban.

Lindelöf (jobbra) nagyon kapós lett, amióta alapember a Benficában Forrás: AFP

Lindelöf eredetileg nem utazott volna az U21-es Eb-re, de az utolsó pillanatban behívták a hátsérüléssel szenvedő Emil Krafth helyére, és ez nagyon jó döntésnek bizonyult, mert

Lindelöf olyan jól játszott, hogy bekerült a torna csapatába, és a döntőben ő rúgta be az utolsó svéd tizenegyest.

Most pedig ott tart, hogy amikor a MU-nál kidőlt Eric Bailly és Chris Smalling is, ő volt az egyik, akinek a nevét bedobták potenciális átigazolási célpontként.

A másik U21-es hős, akire felhívnánk a figyelmet, a csatár John Guidetti, aki megfordult már a Manchester Citynél, a Feyenoordnál, a Stoke Citynél és a Celticnél is, 2015 óta pedig a Celta Vigo játékosa. Az ő értékét 8 millió euróra teszi a Transfermarkt, és ha játékban nem is, attitűdben már hasonlít a nagy Zlatanra, a Celticnél például kiverte a biztosítékot, amikor a másik glasgow-i csapatot, a Rangerst mocskoló dalt énekelt. A tavalyi Eb-n pedig a dánokat alázta többször is a nyilatkozatai során a 4-1-es győzelmet követően.

Nagy búcsúzók lesznek nálunk

A keddi meccs nekünk azért lesz különleges, mert most búcsúzik a válogatottól

Király Gábor, Juhász Roland, Vanczák Vilmos és Hajnal Tamás.

Ebből a négyesből Király és Juhász a tervek szerint pályára is lép, így 108, illetve 95 meccsel a hátuk mögött vonulnak vissza az itthoni rangsor első, valamint negyedik helyezettjeként.

Hajnal 59, Vanczák 79 meccsnél állt meg, a jelenleg Felcsúton játszó védő három további mérkőzéssel már befért volna az első tízbe. Bernd Storck már korábban jelezte, hogy a svédek ellen a fiatalok és a kevesebb szerepet kapók készülhetnek bevetésre,

úgyhogy eljöhet a kispesti Botka Endre vagy a vasasos Hangya Szilveszter nagy pillanata.

A keddi meccs 19.45-től kezdődik a Groupama Arénában, jó tudni, hogy jegyeket még a mérkőzés napján is lehet vásárolni a helyszínen. Elhelyezkedéstől függően a jegyek 2000, 3000, 4500, 6000 és 7500 forintért kaphatók. A vb-selejtezőkön bevezetett kedvezmények erre a mérkőzésre is érvényesek, vagyis a szurkolói klub tagjai további 15–25 százalékkal kedvezőbben juthatnak hozzá a belépőkhöz.