Vágólapra másolva!
Lionel Messi parádés játékával Argentína hazai pályán 3–0-ra legyőzte Kolumbiát a dél-amerikai vb-selejtezők 12. fordulójában, ezzel életben tartva reményeit az egyenes ági kijutást illetően. Brazília ezúttal Peruban győzött 2–0-ra, és továbbra is magabiztosan vezeti a csoportot.

Az előző fordulóban Brazíliától elszenvedett csúfos, 3–0-s vereség után a négy mérkőzés óta nyeretlen argentin válogatottnak hazai pályán létfontosságú volt a Kolumbia elleni mérkőzés – és persze a győzelem.

Messiék a találkozó előtt csak a hatodik helyen álltak a 12 csapatos dél-amerikai csoportban,

ahonnan az első négy csapat egyenes ágon, míg az ötödik a legjobb óceániai csapat ellen megvívott pótselejtezőt követően juthat el a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

Az argentinok ennek szellemében álltak neki a San Juan-i mérkőzésnek, és kisebb helyzetekkel gyorsan jelezték James Rodriguezéknek, hogy mire számíthatnak. Előbb Nicolas Otamendi fejelte a léc fölé Messi szabadrúgásból érkező labdáját, majd a 10. percben a Barcelona sztárja már kapura lőtt egy 25 méteren letett labdát – és óriási gólt ragasztott a vendégek kapujába.

Az argentinok tudták, hogy egy gól nem gól, ezért a 25. percben már kettővel vezettek, az Atlético Mineiróban játszó Lucas Pratto fejelt Ospina kapujába Messi beadása után. A második félidőt Ángel Di María kapufája nyitotta, hogy a 64. percben már pontosabban célozzon a PSG támadója – a változatosság kedvéért Messi beadását küldte a kapuba.

A sima győzelem azt jelentette, hogy

a két csapat helyet cserélt a tabellán, így 9 körrel a zárás előtt pótselejtezőt érő helyen állnak.

Nincs ilyen gondjuk a Perut idegenben 2–0-ra legyőző braziloknak. A hazaiak egy órán át jól tartották az állásaikat, ekkor azonban jött a Manchester City által körbeudvarolt Gabriel Jesus, és megszerezte a vezetést a braziloknak.

Húsz perccel később még adott egy gólpasszt Renato Augustónak, a brazilok pedig sorozatban hat vb-selejtezőt nyerve magabiztosan trónolnak a csoport élén.

A második helyen négy ponttal lemaradva Uruguay követi őket, akik 3–1-re kikaptak Santiagóban Chilétől a forduló rangadóján. Pedig Edinson Cavani révén még ők vezettek, azonban hazaiak az első félidő ráadásában egyenlítettek,

majd a második 45 percben Alexis Sánchez duplájával megfordították a találkozót.

Ezzel pontszámban utolérték a harmadik helyezett Ecuadort, amelyik a sereghajtó Venezuelát verte 3–0-ra (a Ferencváros védője, Cristian Ramírez nem állt be a hazaiaknál).

Eredmények:
Argentína – Kolumbia 3-0 (2-0)
g.: Messi (10.), L. Pratto (25.), Di María (84.)
Peru – Brazília 0-2 (0-0)
g.: G. Jesus (58.), Renato Augusto (78.)
Chile – Uruguay 3-1 (1-1)
g.: E. Vargas (45+1), A. Sánchez (60., 76.), ill. Cavani (17.)
Ecuador – Venezuela 3-0 (0-0)
g.: Mina (51.), Bolanos (83.), E. Valencia (86.)
Bolívia – Paraguay 1-0 (0-0)
g.: G. Gómez (78., öngól)
kiállítva: J. Valverde (80., Bolívia)

A csoport állása a 12. forduló után:
1 Brazília 27 pont
2 Uruguay 23
3 Ecuador 20 (22-16-ös gólkülönbséggel)
4 Chile 20 (21-17)
5 Argentína 19
6 Kolumbia 18
7 Paraguay 15
8 Peru 14
9 Bolívia 7
10 Venezuela 5