Vágólapra másolva!
Az elmúlt két év bajnokát, a Trencsént 2-0-ra legyőzve avatta fel új stadionját a Dunaszerdahely labdarúgócsapata. A szlovák bajnokságban szereplő felvidéki magyar együttes új arénájában ott volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki testközelből élhette át az egyedülálló hangulatot. Az Origo is ott járt a stadionavatón.

"Régen a legkedvesebb rigmusa a buzdításnak az »akkor is csak DAC« volt, amivel évtizedekkel ezelőtt hajtottuk csapatunkat. Ennek a DAC-dacnak, eltökéltségnek is az eredménye lesz, hogy első meccsünket öt hónap után már újra otthon játszhatjuk. Mertünk álmodni egy igazi stadiont, és egy helyi tervezőirodával, amelynek tagjai is vérbeli DAC-drukkerek, olyan építményt terveztünk, amely tükrözi a klub lelkületét.

Az a mindenek feletti győzni akarás, amely klubunkat jellemzi, most egy anyagi formát is kapott" - mondta Világi Oszkár klubtulajdonos a klub hivatalos honlapján a szombati stadionavató előtt.

Csütörtökön délben kezdődött el a jegyárusítás, de aznap már 10 órakor hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt, egészen estig álltak sorban a szurkolók az esőben és a hidegben. "Én két órát vártam, fél liter forralt bor és egy kis pálinka segített kibírni, de megvannak a jegyek" - mondta az Origónak Tamás, egy helyi DAC-szurkoló.

Olvasói fotónk a csütörtöki sorban állásról Forrás: Origo

A stadion a MOL Aréna nevet kapta, amely jelképesen a magyar határ egyfajta kitolását is jelentheti a Csallóközre. "Tudtuk, hogy névadó szponzora lesz az új stadionnak, ez manapság nem meglepő.

Magyaros nevet kapott az új aréna, személy szerint örülök a névválasztásnak és a támogatónak"

- kommentálta Tamás a döntést.

MOL Aréna a Csallóközben

A DAC stadionjának megújítása az első olyan nagyobb fejlesztés Szlovákiában, amelyben nem az állam a vezető befektető. A felújítás 22 millió eurós (kb. 6,8 milliárd forint) összköltségébe a szlovák állam 2,4 millió euróval, a városi önkormányzat pedig - telkek átruházása által - 2 millió euróval száll be. A beruházásba a MOL 2 millió euróval lépett be, a további költségekből a klub tulajdonosai 4,6 millió eurót állnak, a fennmaradó részt pedig banki hitelből kívánják fedezni. Az új stadion tulajdonosai Dunaszerdahely városa (25,6 százalék), a MOL (22,5 százalék), illetve az EHCS cégcsoport lesz, utóbbi 51,9 százalékos részesedéssel.

A stadion 13 ezer néző befogadására lesz alkalmas, és az UEFA kategóriái szerint 4-es besorolású, azaz nemzetközi találkozókra is megfelelő létesítményként működik majd, a félkész stadionba egyelőre 6839-en férnek be.

A stadion felújításával egyidejűleg zajlik a jövőben a MOL Akadémia nevet viselő, helyi futballakadémia infrastruktúrájának bővítése is. A klub és az akadémia teljes infrastrukturális hátterének megteremtését célzó projekt - amelynek első szakasza ugyancsak most fejeződött be - végén 12 pályából álló létesítmény áll majd rendelkezésre. Az akadémián - amely az első ilyen jellegű létesítmény Szlovákiában - jelenleg 260 fiatallal több mint 30 szakképzett edző foglalkozik.

Már két órával a meccs előtt messziről lehetett hallani, hogy mekkora élet van a stadion környékén. Ez azért sem csoda, mert László Csaba, a dunaszerdahelyiek vezetőedzője az Origónak adott interjúban hosszan ecsetelte, hogy a helyiek még az építkezésre is kijártak, és ez a létesítmény nekik templom és kulturális központ is egyben.

Régen így nézett ki a DAC-pálya - a további archív képekért kattintson a fotóra! Forrás: http://fcdac.sk/

"Olvastam, amit László Csaba mondott, és minden szavával egyetértek. Egy olyan szentélyt kaptunk, ami még jobban összekovácsolja az egyébként is rendkívül összetartó felvidéki magyarokat. Nagyon megérdemeltük már" - mondta kérdésünkre a bejárat előtt várakozva Péter, egy dunaszerdahelyi lakos.

Nem sokkal a nyitómérkőzés előtt így nézett ki az aréna Forrás: Origo

A beléptetés elképesztően gyorsan ment, hiába volt hatalmas tömeg, néhány percet kellett csak sorban állni a kapuknál. Gólyalábas fiatalok, csinos hostesslányok próbálták feldobni a meccs előtt a hangulatot. Utóbbiak gyerekeknek vezényeltek kiskapura rúgójátékot vagy festettek arcot, minden ötödik szurkoló arcán egy sárga-kék DAC- és egy piros-fehér-zöld magyar zászló díszelgett.

Az arcfestés már otthon is divat, itt a magyar zászló is felkerült egy bajnokin az arcokra Forrás: Origo

A bejáratnál felállított üzletben már a meccskezdés előtt fél órával elfogyott az összes DAC-sál. "Tudtuk, hogy sokan lesznek, de rengetegen jöttek Magyarországról is, akik egyszerre több sálat is vettek. Nem készültünk fel rendesen, nem számítottunk ekkora rohamra" - mondta az egyik eladólány.

Pillanatok alatt elkapkodták a sálakat Forrás: Origo

Orbán Viktor is ellátogatott Dunaszerdahelyre, a helyiek nagy örömmel fogadták Magyarország miniszterelnökét, aki Világi Oszkár klubtulajdonos mellett nézte a meccset. A magyar kormányfő nem bújt el a stadionban, nem is volt megközelíthetetlen, többen is fotózkodtak vele a nézőtéren.

Orbán Viktor elvegyült a felvidéki magyar szurkolók között Forrás: Origo

"Ne aggódjatok, Oszi elintézte, hogy nyerjünk" - mondta a kezdő sípszó előtt egy DAC-szurkoló, utalva arra, hogy a klubtulajdonos keze messze elérhet, ám hozzáteszi, hogy mindez csak vicc, mert a szlovák bajnokságban így is komoly hátrányból indul minden egyes meccsen a DAC.

Mámoros pillanat - felcsendült a Nélküled

Nem maradhatott el a Dunaszerdahelyen kultikussá vált Nélküled sem, ezúttal maga Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekese adta elő a dalt:

A stadionavatón az ellenfél a legutóbbi két bajnokság és kupa győztese, a Trencsén volt. A címvédő idén egy fokkal gyengébben szerepel, hiszen a hetedik helyről várta a fordulót, míg a DAC az utolsó előtti, tizenegyedik helyen állt. Ennek - többek között - az volt az oka, hogy a hazai meccseit nem játszhatta saját stadionjában. A tabellán elfoglalt helyezés azonban nem látszott meg a két csapat teljesítményén, a szerdahelyiek az első félidőben szinte végig egykapuztak, de gólt nem sikerült lőniük.

"Korábban ezt nem merte megcsinálni. Hihetetlen, hogy most meg bevállalja, és be is jön neki - kommentálta egy helyi szurkoló az egyik dunaszerdahelyi játékos 16-oson belül mutatott remek cselét.

Ez már biztos az új stadionnak köszönhető,

vagy a hangulatnak, vagy annak, hogy végre normális gyepen játszanak."

Ilyen szurkolás ment végig:

Világi Oszkár már a meccs előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion csak félig van kész, lehetnek még hibák, és arra kérte a kilátogatókat, hogy jelezzék a klubnak, ha valami hiányosságot észlelnek. Mi most jelezzük: a mosdóban nem mindenhol működött a lehúzó, a felső sorokban pedig a szél befújta az esőt, így hiába volt fedett a lelátó, eláztunk.

Ez azonban senkit nem érdekelt,

és valószínűleg csak átmeneti problémákról van szó. Az első perctől az utolsóig végig zúgtak a DAC-rigmusok, a már említett üzletben meg is lehetett venni ezeket fatáblára vésve:

Forrás: Origo

A második félidőben aztán góllá érett a DAC fölénye, a 72. percben egy szép akció végén a jobb oldalon teljesen üresen érkező Marko Zivkovic kapott remek ütemű labdát, a légiós pedig kapásból hatalmas gólt akasztott a rövid felsőbe. (1-0) Az új DAC-aréna máris komoly tesztnek lett alávetve, de kibírta a közel hétezer szurkoló őrjöngését.

Az első gólöröm az új stadionban:

"A végén még lövünk egyet" - súgja oda Péter, egy DAC-szurkoló, és be is igazolódik, hogy a helyiek értenek a focihoz, a hosszabbításban Branislav Lupták egy kontra végén beállítja a 2-0-s hazai győzelmet.

Sikerült is elkapnunk a gólt:

A középkezdés után már csak a végső hármas sípszó és az ünneplés marad. "Ilyen egy tökéletes stadionavató" - mondta egy szurkoló. Közben a csapat kijött, és együtt énekelt a szurkolókkal, akik László Csaba nevét is skandálták. Utoljára talán a Ferencvárosnál fordult elő az, hogy több ezer magyar torok éltette az erdélyi magyar szakembert.

László Csabát éltették:

Közben arról érdeklődünk a helyieknél, hogy a végső, 13 ezres stadionban milyen nézőszámot várnak. "Ha jó foci lesz, akkor tele lesz, én például biztos, hogy jövőre bérletet veszek.

Legalábbis biztos vagyok abban, hogy ez az ötéves tervben szerepel."

Forrás: Fcdac.sk/

Egy Budapestről érkezett szurkoló zárja a stadionavatónkat: "Ha itt BL-meccset rendeznek, akkor biztos, hogy én is minden alkalommal itt leszek."