Messi angyal volt, Neymar ördög

MESSI, Lionel
Glasgow, 2016. november 23. Lionel Messi, a spanyol FC Barcelona játékosa (b) ünnepel csapattársával, Neymarral, miután gólt szerzett a skót Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában játszott mérkőzésen Glasgowban 2016. november 23-án. (MTI/AP/Scott Heppell)
Vágólapra másolva!
Őrült iramú meccsen jutott tovább a Barca, Messi duplázott, Neymart le kellett cserélni, mert majdnem kiállíttatta magát. A tűzzel játszott a ManCity, de végül egy sovány németországi döntetlennel továbbjutott. Kora este kínlódott a Bayern, 0-3-ról jött vissza a Besiktas, és még simán tovább is juthat.

Csak egy csoportban hagytak nyitott kérdéseket az utolsó BL-fordulóra a szerdán pályára lépett csapatok. A-tól D-ig szinte majdnem minden továbbjutó ismert, a nagy kivétel a B csoport, ahol késhegyre menő harc lesz a Benfica, Napoli, Besiktas hármas tagjai közt.

A csoport

Arsenal-PSG 2-2
gól: Giroud (46. - 11-es), Verratti (60. - öngól), ill. Cavani (18.), Lucas Moura (77.)

Ludogorets-Basel 0-0

Az A csoportban már csak formális kérdések maradtak az utolsó két fordulóra, ugyanis az Arsenal és a PSG már továbbjutott. A két nagymenő egymással meccselt, a PSG edzője, Unai Emery úgy döntött, inkább pihenteti Angel di Mariát, így a hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt Serge Aurier után újabb párizsi játékos maradt ki a kezdőből.

Ennek ellenére a PSG hamar vezetést szerzett Cavani góljával, az uruguayi csatár az elmúlt 21 tétmeccsén 21 gólt jegyez. Egy francia góllal egyenlített az Arsenal, Giroud közvetlenül a szünet előtt talált be - az Arsenalnak ez volt az egyetlen kapura lövése a meccsen. Aztán újabb lövés nélkül sikerült fordítania is, mivel Verratti öngólt szerzett.

Nem késett a franciák válasza: Lucas Moura fejese megpattant Iwobin, így egyenlítettek. Úgy állt 2-2-re a meccs, hogy összesen három darab, a kaput eltaláló lövést jegyeztünk fel.

Ennyi is maradt a végeredmény, és mivel a másik meccs is döntetlen lett, semmi érdemi nem történt ebben a csoportban. Az utolsó fordulóban PSG-Ludogorets és Basel-Arsenal meccseket rendeznek.

A csoport állása:
1. Arsenal 11 pont
2. PSG 11
3. Basel 2
4. Ludogorets 2

B csoport

Besiktas (török)-Benfica (portugál) 3-3
gól: Tosun (58.), Quaresma (83. - 11-es), Aboubakar (89.), ill. Nélson Semedo (25.), Fejsa (31.)

Napoli-Dinamo Kijev 0-0

Ebben a négyesben rendkívül kemény harc dúl a továbbjutásért, a forduló előtt a Benfica 7, a Napoli 7, a Besiktas 6 ponttal állt. Óriási esély volt tehát a törököknek hazai pályán fogadni a Benficát, különösen, mivel az utolsó fordulóban Benfica-Napoli lesz, azaz valamelyik rivális biztosan pontot veszít majd.

Ehhez képest félórányi játék után már 3-0-ra vezetett a Benfica. A Németországban született, egykori Frankfurt-játékos Cenk Tosun csodálatos góllal szépített, majd Quaresma közel hozta a pontszerzést (2-3), és a csoda sem maradt el: a 89. percben Aboubakar is betalált - 3-3, ez is maradt a végeredmény.

A másik meccsen meglepetésre a Napoli hazai pályán nem tudta begyűrni a Dinamo Kijevet, így teljesen nyílt maradt a harc a továbbjutásért.

A zárókörben a Benfica a Napolit fogadja majd, a Besiktas Kijevbe látogat.

A csoport állása:
1. Benfica 8
2. Napoli 8
3. Besiktas 7
4. Dinamo Kijev 2

C csoport

Celtic-Barcelona 0-2 - élő közvetítés
gól: Messi (24. és 55. - 11-es)

Mönchengladbach-Manchester City 1-1
gól: Raffael (23.), ill. David Silva (46.)
piros lap: Stindl (51.), ill. Fernandinho (63.)

A továbbjutásra pályázó Barcelonát keményen beszorította a Celtic a meccs elején, de bő negyedóra után átvették a kezdeményezést a katalánok. A fölénynek meglett az eredménye: Neymar okosan löbbölt Messi elé, aki a háta mögül érkező labdát kapásból a rövidbe lőtte. Innen valamelyest visszábbvett a Barca, de továbbra is uralta a játékot, és még mindig nem lehetett panasz az iramra.

Fordulás után megint nekiment a Barcának a Celtic, de csak kihagyott helyzetekre futotta, míg a túloldalon a Luis Suárez kiharcolta büntetőt Messi higgadtan begurította. Innentől lényegében eldőlt a meccs, a továbbiakban a Neymar-Lustig különpárbajt volt érdemes figyelni. A Barca braziljának többször is kis híján teljesen elborult az agya, egy sárgát kiharcolt magának (Lustig is kapott), végül Luis Enrique edző megelégelte ezt, és bölcsen lecserélte.

A Barca mindenesetre csoportelső lett a győzelemmel, de továbbjutott a Manchester City is. Pedig az angolok komoly bajba kerültek Németországban, Raffael bombagóljával vezetett a Gladbach, de David Silva még a szünet előtt egyenlített. Maradt is az 1-1, a sovány döntetlen azt jelenti, hogy pontszámban a németek beérhetik még a Cityt, de az egymás elleni eredmények nem nekik kedveznek.

A csoport állása:
1. Barcelona 12
2. Manchester City 8
3. Mönchengladbach 5
4. Celtic 2

D csoport

Rosztov (orosz)-Bayern München (német) 3-2
gól: Azmoun (44.), Poloz (48. - 11-es), Noboa (67.), ill. Douglas Costa (35.), Bernat (50.)

Atlético Madrid-PSV 2-0
gól:
Gameiro (55.), Griezmann (66.)

Már biztos továbbjutóként, tartalékosan lépett pályára Rosztovban a Bayern München, amelyben először kezdett az Eb nagy felfedezettje, Renato Sanches. A Bayern két rossz meccsel lecsúszott az élről a Bundesligában, a BL-ben ezért rápihent a hétvégi, Leverkusen elleni rangadóra. A védelme végig borzalmas volt, ennek ellenére az első félidő végén még vezetett - ám a szünetre már nem vonulhatott előnnyel, a 21 éves iráni Sardar Azmoun tekert a balról a hosszú alsóba egy szép visszahúzós csel után.

Szünet után gyors gólváltással folytatódott a játék, majd a félidő derekán Noboa csodás szabadrúgást tekert a bal alsóba (3-2). Több gól nem is esett, a Bayern készülhet a Bayer ellen.

Az Atlético élt a Bayern adta lehetőséggel, és szépen behúzta a csoportelsőséget. A madridiak általános vélekedés szerint a leggyengébb szezonjukat futják Diego Simeone kezei alatt - azért a BL-ben ötből öt meccset behúztak, mindössze egy kapott góllal.

A csoport állása:
1. Atlético Madrid 15
2. Bayern München 9
3. Rosztov 4
4. PSV 1