Ki juthat még tovább a Bajnokok Ligájából?

Marek Hamsík
Napoli's midfielder from Slovakia Marek Hamsik celebrates after scoring during the Italian Serie A football match SSC Napoli vs SS Lazio on November 5, 2016, at the San Paolo Stadium in Naples. / AFP PHOTO / CARLO HERMANN
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköréből már csak egy kör van hátra, és tizenkét csapat - az Arsenal, a PSG, a Barca, a ManCity, az Atlético, a Bayern, a Monaco, a Leverkusen, a Dortmund, a Real, a Leicester és a Juve - már továbbjutott. De van még négy kiadó hely, amely megkaparintásáért öldöklő küzdelem várható, többen pedig - jobb híján - az Európa Liga-szereplést jelentő harmadik helyre hajtanak.

Nemhiába sajnálkozik Arsene Wenger amiatt, hogy az Arsenal csak 2-2-re végzett szerda este a PSG-vel, hiszen így elég valószínű, hogy a londoniak csak második helyen végeznek az A csoportban. Az angolok csak akkor maradhatnak a csoport élén, ha az utolsó fordulóban több pontot szereznek, mint a franciák, hiszen az egymás elleni eredmények (Arsenal-PSG 2-2, PSG-Arsenal 1-1) nem nekik kedveznek. A záró körben a párizsiak az utolsó helyezett Ludugorecet fogadják, míg az Arsenal a Basel vendégeként lép pályára.

"Jelen pillanatban

de hogy ez jó-e, vagy rossz, azt nem tudom megmondani, meg kell várnunk a sorsolást" - mondta Wenger, majd hozzátette, nem is emiatt csalódott elsősorban, hanem azért, mert nem tudták megnyerni a szerdai mérkőzést. "Sokat tettünk a győzelemért, hiszen hátrányból sikerült fordítanunk. Kár, hogy egy elkerülhető öngól miatt csak döntetlent játszottunk."

Alexis Sanchezék továbbjutása biztos, csak az a kérdés, csoportelsők lesznek-e Forrás: MTI/AP/Alastair Grant

A francia edzőnek főhet a feje, mivel az Arsenal az elmúlt hat szezon mindegyikében a legjobb 16 között búcsúzott a BL-től, ebből ötször úgy, hogy a csoportkört a második helyen zárta. A Ludogorec-Basel meccs szerdán 0-0-ra végződött.

Az A csoport állása:
1. (és továbbjutott) Arsenal 11 pont (14-5)
2. (és továbbjutott) PSG 11 (11-5)
3. Basel 2 (2-8)
4. Ludogorec 2 (4-13)

Az utolsó fordulóban (december 6.):
PSG-Ludogorec
Basel-Arsenal

A B csoportban még bármi megtörténhet,

az éllovas Napoli is kieshet,

de a harmadik Besiktas is továbbjuthat. Ha ránézünk a tabellára, máris látjuk, hogy miért. A törökök a csoport élére kerülhettek volna, ha otthon legyőzik a Benficát, de a meccs vége 3-3 lett. A Napoli ennél még nagyobb esélyt szalasztott el, hiszen 0-0-t játszott a Dinamo Kijevvel, így izgulhat, mert a záró körben a Benfica otthonában szerepel majd. Ha kikap, a Besiktas pedig nyerni tud Kijevben, akkor az olaszok bizony csak az Európa Ligával vigasztalhatják magukat.

A B csoport állása:
1. Napoli 8 pont (9-7)
2. Benfica 8 (9-8)
3. Besiktas 7
4. Dinamo Kijev 2

Az utolsó fordulóban (december 6.):
Dinamo-Besiktas
Benfica-Napoli

A C csoportban minden kérdés eldőlt.

A Barcelona a Celtic elleni 3-0-s győzelmével már biztos, hogy csoportelső, a Mönchengladbachhal idegenben ikszelő (1-1) Manchester City pedig a második helyen jutott tovább.

Messi szerdán duplázott Glasgowban, így már 9 gólos a BL-csoportkörben - Ronaldo tavaly 11-ig jutott, amivel csúcstartó Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A Mönchengladhach EL-indulása is biztos, hiszen az egymás elleni eredmények tekintetében jobban áll, mint a Celtic, amely már nem szerezhet annál több pontot, mint amennyi a németeknek van.

A C csoport állása:
1. (és továbbjutott) FC Barcelona 12 pont
2. (és továbbjutott) Manchester City 8
3. Mönchengladbach 5
4. Celtic Glasgow 2

Az utolsó fordulóban (december 6.):
Barcelona-Mönchengladbach
Manchester City-Celtic

A Bayern München 3-2-re kikapott Rosztovban, a továbbjutása mégsem került veszélybe, ám az biztos, hogy nem lesz első a D csoportban. Az élen az Atlético Madrid végzett, amely szerdán 2-0-ra legyőzte a PSV-t.

Az eindhoveniek az utolsó körben még kiharcolhatják az EL-indulást,

ha legyőzik a Rosztovot, az oroszországi meccs vége ugyanis 2-2 lett, így bármilyen arányú diadallal bebiztosítják a harmadik helyüket.

A D csoport állása:
1. (és továbbjutott) Atlético Madrid 15 pont
2. (és továbbjutott) Bayern München 9
3. Rosztov 4
4. PSV Eindhoven 1

Az utolsó fordulóban (december 6.):
Bayern-Atlético
PSV-Rosztov

Az E csoportban sem kell már túl sok mindenért izgulni. a Monaco kedden 2-1-re nyert, és ezzel szertefoszlatta a Tottenham továbbjutási reményeit, míg a Leverkusennek egy moszkvai 1-1 is elég volt ahhoz, hogy bebiztosítsa a második helyét. A harmadik pozícióért még folytatódik az angol-orosz csata, hazai siker vagy döntetlen esetén a Spurs folytathatja az EL-ben.

Az E csoport állása:
1. (már továbbjutott) AS Monaco 11 pont
2. (már továbbjutott) Bayer Leverkusen 7
3. Tottenham Hotspur 4
4. CSZKA Moszkva 3

Az utolsó fordulóban (december 7.):
Leverkusen-Monaco
Tottenham-CSZKA Moskva

A Real Madrid kedden 2-1-re nyert a Sporting otthonában, a Dortmund pedig 8-4-re kiütötte Nikolics Nemajna csapatát, a Legia Warszawát. A címvédő célja nyilvánvalóan a csoportelsőség, és ezt el is érheti, ha a záró körben, otthon legyőzi a Dortmundot, amelynek jelen pillanatban kettővel több pontja van, mint a Realnak.

Ronaldóék Dortmund-veréssel még megnyerhetik a csoportot Forrás: AFP/Gerard Julien

A Legia még elérheti az EL-t jelentő harmadik helyet, de ehhez otthon le kell győznie a Sportingot. Nikolics az Origónak azt mondta, bízik benne, hogy sikerrel járnak, akár úgy, hogy ő szerzi a továbbjutást érő gólt.

Az F csoport állása:
1. (már továbbjutott) Borussia Dortmund 13 pont
2. (már továbbjutott) Real Madrid 11
3. Sporting Lisboa 3
4. Legia Warsawa 1

Az utolsó fordulóban (december 7.):
Real Madrid-Dortmund
Legia Warszawa-Sporting

A Leicester továbbra is megállíthatatlan, de csak a BL-ben,

ahol öt kör alatt több győzelmet ért el (4), mint a Premier League-ben 12 forduló alatt (3). A G csoportból már tovább is ment csoportelsőként, kedden 2-1-re verte a pont nélküli Bruges-t. A Köbenhavn 0-0-ra végzett otthon a Portóval, ami azt jelenti, hogy a dánok még megelőzhetik a jelenleg második portugálokat. Ez azonban csak akkor következhet be, ha a Köbenhavn idegenben legyőzi a Bruges-t, míg a Porto otthon kikap a Leicestertől. Nagy pénzben erre nem mernénk fogadni.

A G csoport állása:
1. (már továbbjutott) Leicester City 13 pont
2. FC Porto 8
3. FC Köbenhavn 6
4. FC Bruges 0

Az utolsó fordulóban (december 7.):
Bruges-Köbenhavn
Porto-Leicester

A H csoportban a Juventus megelőzte a Sevillát, miután Spanyolországban 3-1-re győzött kedden. Ez a spanyoloknak, hiába van 10 pontjuk, nagyon rossz hír, hiszen az utolsó fordulóban a Dinamót idegenben 1-0-ra legyőző Lyonhoz látogatnak. Ha ezen a meccsen a franciák megfelelő gólkülönbséggel nyernek (a Sevilla-Lyon meccs 1-0 lett), akkor besöprik a második továbbjutást jelentő helyet.

A Juventus elvileg még elbukhatja a csoportelsőséget,

de a pont nélküli Dinamo Zagreb nem tűnik túl esélyesnek a pontszerzésre Torinóban.

A H csoport állása:
1. (már továbbjutott) Juventus 11 pont
2. Sevilla 10
3. Olympique Lyon 7
4. Dinamo Zagreb 0

Az utolsó fordulóban (december 7.):
Lyon-Sevilla
Juventus-Dinamo Zagreb