63 éve volt a 6:3

Puskás Ferenc, Aranycsapat, foci, 6-3, Wembley, 1953
HUNGARY, Budapest : (FILES)Picture taken 25 November 1953 shows Ferenc Puskas (C) leading his team at Wembley Stadium of London prioir to a friendly match against England. Hungarian and Real Madrid football legand, the inspiration of the 'Mighty Magyars' national side that dominated world football in the 1950s, died this morning after a long illness in his 79 years old age. AFP PHOTO / ARCHIVE ZOLTAN THALY JR.
Vágólapra másolva!
Nemcsak Európa, hanem a világ labdarúgásának is meghatározó mérkőzése volt az 1953. november 25-én a Wembley Stadionban lejátszott angol-magyar - mondta Szabó Lajos sporttörténész, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója a 6:3-as magyar győzelemmel zárult találkozó 63. évfordulóján.

Az M4 Sport pénteki Sportreggeli adásában Szabó Lajos kiemelte, hogy korábban egyetlen nem angolszász válogatottnak sem sikerült otthonában legyőznie az angolokat, csupán a skótoknak. Az évszázad mérkőzésének nevezett összecsapás végén még a közönség is megtapsolta a magyar játékosokat, akik az akkoriban megszokottnál

gyorsabb labdarúgást játszottak, stílusuk eltért a házigazdákétól.

A találkozóra "rákészült" Sebes Gusztáv szövetségi kapitány: a helyszín tanulmányozása során lemérte a pályát, minden részletre figyelt, még arra is, hogy nehezebb labdával játszanak majd.

Szétpasszolná és szétütközné a Bayernt az Aranycsapat

A mérkőzés statisztikáiból az is kiderült, hogy az Aranycsapat nemcsak sok gólt lőtt, hanem sok lövést küldött kapura, a lőlap tanúsága szerint annak minden oldalára, míg a házigazdák a magyar kapunak csak a jobb oldalára támadtak.

A világsajtó címlapon, szenzációként hirdette az eredményt, míg az angolok katasztrófaként aposztrofálták. Magyarországon a politika propagandaként használta a "nyugati világ" legyőzését.

Forrás: AFP

A visszavágóra nagyon készült az angol csapat, mondván: kétszer nem eshet meg a szégyen, nem kaphatnak ki. Ám nem sikerült a visszavágás, Budapesten 7-1-es vereséget szenvedtek az angolok, akik - mint a szóvicc megörökítette - egy hétre jöttek, és hét-eggyel mentek.