Társoldalunk:

Kleinheisler pályán sem volt, de majdnem főszereplővé vált

2016.11.28. 17:50

Kleinheisler László a hétvégén nem lépett pályára a Schalke-Darmstadt (3-1) mérkőzésen, de a labdarúgás új szabályai ismeretében akár főszereplővé is válhatott volna, melegítés közben.

A mérkőzés 63. percében, 2-1-es Schalke-vezetésnél a hazaiak támadtak. Egy Darmstadt-védő felszabadítási kísérlete Jevhen Konopljanka lábáról - a kaput egyáltalán nem veszélyeztetve - az alapvonalon túlra pattant.

Pontosabban csak pattant volna, mert ott melegített a Darmstadt magyar válogatott középpályása, Kleinheisler László. Mivel csapata hátrányban volt, Kleinheisler sitettetni próbálta a játékot azzal, hogy gyorsan odaütötte a felé pattanó labdát a kapusnak. Itt kezdőtek a problémák, de csak elméletben.

Az n-tv.de újságírója szúrta ki, hogy Kleinheisler sietségében azt sem várta meg, hogy a labda az alapvonalon túlra pattanjon. Azaz, a labda teljes egészében nem hagyta el a játékteret (ez a felvételről tökéletesen nem megállapítható), így Kleinheisler akkor ért hozzá, amikor még a pályán volt.

A futball nyáron bevezetett, új szabályai értelmében ezért tizenegyes járt volna a Schalkénak. A szabály kimondja, hogy a csapathoz tartozó, de pályán nem szereplő hivatalos személyek (pl.: csere, kiállított játékos és edzők) játékba avatkozása esetén a szabálytalanságot elszenvedő félnek szabadrúgás, vagy ha a tizenhatoson belül történt az eset, büntetőt jár.

Tehát Kleinheisler kezezése - elméletben -, ha valóban a pályán ütött bele, tizenegyest ért volna a Schalkénak. A szabály annyira új, a szituáció pedig annyira ártalmatlan volt, hogy egyetlen hazai játékos nem reklamált a bírónál. Nem beszélve arról, hogy Kleinheisler szándéka nem az akció megakadályozása, hanem a játék mihamarabbi folytatása volt.
Az elmaradt tizenegyes jogosságát Bede Ferenc, már visszavonult nemzetközi játékvezető is megerősítette.

„Az új szabályok szerint, ha a labda játékban és a tizenhatoson belül van, az alapvonalnál álló cserejátékos pedig beleüt kézzel, akkor azért büntetőrúgást kell adni az ellenfélnek" – mondta az Origo kérdésére Bede, aki 18 év alatt 271 NB I-es mérkőzésen bíráskodott.

Azt nem tudjuk, hogy Frank Willenborg játékvezető észlelte-e a szituációt és direkt siklott át felette (mert büntetőt ítélni totálisan életszerűtlen lett volna), vagy egyszerűen észre sem vette.

Két dolog azonban biztos: az élet gyorsan bebizonyította, hogy az új szabály okozhat még nehéz és kellemetlen perceket a játékvezetőknek, illetve, Bernd Storck novemberben elhangzott szavait ismételve, Kleinheisler László még fiatal, sokat kell tanulnia.

A Werder Bremen kölcsönben szereplő magyar játékosa a jelenlegi szezonban 10 bajnoki mérkőzésen szerepelt a Darmstadtban (a harmadik és a legutóbbi fordulóban padozott), ezeken egy gólt szerzett és egy gólpasszt osztott ki.  

(A jelenetet a csakfoci.hu szúrta ki)