Társoldalunk:

Három évig élvonalbeli maradhat a szerencsétlenül járt brazil klub

2016.11.30. 10:39

A brazil élvonalbeli Chapecoense labdarúgóklub alelnöke eltökélt abban, hogy talpra állítsa a csapatot, és mindent megtesz azért, hogy a jövőre ismét pályára lépjen azok után, hogy a keret legtöbb tagja hétfőn este életét vesztette a kolumbiai repülőgép-szerencsétlenségben.

A tragédiában - nem végleges adatok szerint - az együttes 19 játékosa hunyt el, három csapattag túlélte a katasztrófát. A Chapecoense éppen Medellínbe tartott, ahol a helyi Atletico Nacionallal játszotta volna szerdán a Copa Sudamericana döntőjének első mérkőzését.

"Újjáépítjük a klubot, igazolunk új játékosokat, egyeztetünk és türelmesek leszünk, megpróbáljuk folytatni a játékot a Brasileiróban, amely nagyon fontos nekünk - fogalmazott a brazil élvonalról beszélve az alelnök, Ivan Tozzo. A zuhanást a gép hat utasa élte túl, 71-en meghaltak.

Gyászoló szurkolókForrás: AFP/Nelson Almeida

A túlélők között van a futballklub három játékosa: két hátvéd, Alan Ruschel és Helio Hermito Zambier - ő Netóként ismert -, valamint Jakson Follman kapus. Utóbbinak az orvosok tájékoztatása szerint amputálni kellett a jobb lábát, s a család kérte, hogy ezt a hírt közöljék a nyilvánossággal. Follman állapotát sikerült stabilizálni, és az intenzív osztályon tartják. Korábban a másik kapust, Danilót is a túlélők között említették, ám ő később belehalt sérüléseibe.

A repülőgép kilenctagú személyzetéből ketten maradtak életben, valamint egy újságíró, aki a csapatot kísérte el a fináléra.

A szerencsétlenség
A Lamia bolíviai légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfőn este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt. Mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgépnek a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyaga, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő.

Három évig az élvonalban

A sportvilág szereplői, klubok, játékosok, szurkolók támogatásukról és együttérzésükről biztosították a Chapecoense csapatát.

A brazil klubok – köztük a Corinthians, a Santos és a friss bajnok Palmeiras – közös nyilatkozatot tettek, amelyben jelezték, készek futballistákat kölcsönadni, hogy az egyesület tovább folytathassa szereplését.

Forrás: AFP/Nelson Almeida

"Bár tudjuk, hogy a szörnyű esemény helyrehozhatatlan károkat okozott, most van itt az a pillanat, amikor a Chapecoensének támogatásra és segítségre van szüksége. A klubok a következő szolidaritási intézkedéseket javasolják: a Chapecoense a 2017-es szezonban kölcsönjátékosokat kaphasson, a következő három szezonban ne essen ki a bajnokságból (ha kiesőhelyen zár, akkor a 16. helyezett búcsúzzon az élvonaltól)" – áll a nyilatkozatban.