Vágólapra másolva!
Újra El Clásico, jön az év egyik legjobban várt mérkőzése. Szombaton délután a 232. fejezetéhez érkezik Spanyolország két legjelentősebb futballklubjának ősi rivalizálása. A 2016–17-es szezon vége még nagyon messze van, mégis sorsfordító lehet a Real Madrid és a Barcelona idénybeli első összecsapása. Sportszakmai és közgazdasági elemzésünkkel zárjuk a mérkőzést felvezető cikksorozatunkat.

A forma nem Messiék mellett szól

A Barcelona második helyen áll a spanyol bajnokságban, mégis kijelenthetjük,

régen futott neki egy Clásicónak ilyen rossz formában, mint most.

Ha a Barcelona szombaton vereséget szenved, kilenc pont lesz a hátránya az éllovas Real Madriddal szemben. December ide, sok van még hátra oda, azért az már tetemes különbség.

A katalánok a Manchester City otthonában elszenvedett 3-1-es vereséggel kezdték a novembert, ezt egy Sevilla elleni idegenbeli siker (2-1) követte, azóta viszont becsúszott három döntetlen, ráadásul nem klasszis ellenfelek (a Málaga, a Real Sociedad és a Hércules) ellen.

A Real Sociedad stadionjában ráadásul olyan történt a Barcával, ami ebben a szezonban még soha: kilencven perc alatt kevesebbet birtokolta a labdát (47%) ellenfelénél.

A 13 forduló alatt gyűjtött 27 pont a Barca legpocsékabb szezonkezdete a 2008-ban véget ért Rijkaard-éra óta.

„Ha a folyatásban is így futballozunk, nagyon nehéz lesz megnyerni a bajnoki címet” – nyilatkozta Gerard Piqué a San Sebastián-i mérkőzés után. Ehhez nincs hozzászokva a Barcelona, amely az elmúlt nyolc szezonban hatszor volt spanyol bajnok, a Real Madrid csupán egyszer, még José Mourinhóval 2012-ben.

Luis Enrique egyik legkeményebb barcelonai feladata előtt áll Forrás: AFP/Josep Lago

A Real Madrid közelmúltja totálisan ellentétes. Zidane-ék úgy vezetik hat pont előnnyel a táblázatot, hogy zsinórban három bajnoki döntetlen is belefért szeptemberben. Legutóbbi hat bajnokiját megnyerte a Real, 20 gólt szerzett, négyet kapott. A szezon első komoly tesztje két hete jött el, az Atlético Madridot tükörsimán, 3-0-ra gázolta el a Ronaldo vezette királyi alakulat, ráadásul idegenben.

Zidane nem véletlenül lehet az éve edzője a FIFA-nál (Claudio Ranierivel és a portugálokat Eb-győzelemre vezető Fernando Santosszal van még versenyben),

sorozatban 32 mérkőzés óta veretlen a Real Madriddal.

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a legutóbbi El Clásico előtt a Barcelona volt 39 mérkőzés óta veretlen, de Zidane vezetésével a Real Madrid áprilisban bevette a Camp Nout.

Van, ahol Zidane-nak akad több gondja

A hiányzó kulcsemberek számában egyértelmű előnyt élvez a Barcelona. A katalánoknál jó eséllyel visszatér a sérülésből felépülő Andrés Iniesta és Samuel Umtiti is, illetve Jordi Alba és Gerard Piqué is inkább játszik szombaton, mint nem. Luis Enrique szinte a teljes keretből válogathat, bár a spanyol mester legnagyobb problémái túlmutatnak az orvosi szobán.

A Real Madridnak nincs szerencséje a sérülésekkel,

a Bajnokok Ligája májusi fináléjában látott kezdőcsapatból mindenki megsérült a győztes döntő óta legalább egyszer.

A kezdőből két kulcsember biztosan hiányozni fog, egyikük a nemrég megműtött Gareth Bale, így a barcelonai MSN-nel szemben a madridi BBC nem lesz teljes. A walesi támadó mellett Toni Kroosra, illetve Álvaro Moratára sem számíthat a vezetőedző. Fabio Coentrao státusza kérdéses, a brazil futógép, Casemiro felépülése viszont jó hír a madridi szurkolóknak, bár Mateo Kovacicra sem lehet panasz az elmúlt hetekben.

Gareth Bale, a fontos meccsek embere nem lesz ott a Real Madridban Forrás: AFP/Lluis Gene

Kispadok és edzők

Ha a cserepadot nézzük, ott már a fővárosi alakulat élvez némi előnyt. A Barcelona nyáron 100 millió eurónál is többet költött a keret megerősítésére, de eddig csak Samuel Umtiti és Lucas Digne hozza az elvárható szintet. André Gomes meccsről meccsre csalódást kelt a középpályán, a spanyol válogatott csatár, Pablo Alcácer még mindig az első góljának megszerzésére vár.

A Realnál a sérülések miatt is rotálódott a csapat, de jól mutatja az egységük erejét, hogy mindössze két mezőnyjátékos, Casemiro és Fabio Coentrao nem szerzett még gólt ebben a szezonban, a csapat 19 mezőnyjátékosa már betalált.

A vezetőedzőket tekintve túlzás lenne azt állítani, hogy két elképesztő tapasztalattal rendelkező taktikai zseni foglal helyet a kispadon, de sikerességükhöz nem férhet kétség.

Egyelőre úgy passzol Zidane-hoz a Real kispadja, mint a legdrágább öltöny Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ami a fontos trófeák megszerzését illeti, Luis Enrique első barcelonai szezonjában triplázott, a másodikban duplázott. Az ő nevéhez fűződik a Barcelona történetének leghosszabb veretlenségi sorozata, 39 mérkőzéssel, de sokan még mindig kételkednek vezetői képességében és taktikai repertoárjában.

Zidane a Real Madrid vezetőedzőjeként BL-győzelemmel rajtolt, első 33 spanyol bajnoki mérkőzésén 86 pontot szerzett,

ez abszolút rekord a teljes spanyol futball történetében.

A szurkolók 40 százaléka ennek ellenére úgy érzi, Carlo Ancelotti tanítványának szerencséje van. Ha sorozatban második mérkőzését is megnyerné a Camp Nouban, nemcsak egy fél évszázados sorozatot szakítana meg, de talán ezt a 40 százalékot is lejjebb tudná tolni.

Luis Enrique és Zidane nem kímélte egymást az El Clásicókon

A játékvezető

Az El Clásico pontosan az a mérkőzés, amelyen a játékvezetőt már a kezdő sípszó előtt képesek hibáztatni a szurkolók. A megtisztelő, de hálátlan feladat ezen a hétvégén Carlos Clos Gómeznek jutott.

A mérkőzés játékvezetője, Carlos Clos Gómez Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/Nurphoto/Joan Valls

A 44 éves futballbíróval a Barcelona még soha nem szenvedett vereséget, 20 meccsből 18-at nyert meg. A Real Madrid szintén 18 győzelemnél jár a kijelölt játékvezetővel, de négy vereséget is számlál.

C. Ronaldo és Messi

A Barca–Real derbiken a világ legjobb játékosai csapnak össze, mégis évek óta két játékosra szegeződik a legnagyobb figyelem: az ötszörös aranylabdás Messire és a háromszoros aranylabdás Cristiano Ronaldóra.

Majdnem minden róluk szól Forrás: AFP/Johan Ordonez

Mindketten klubjuk történetének legeredményesebb játékosai, 2009 óta csaknem 600 gólt szereztek a spanyol bajnokságban. Az El Clásicók történetének három legeredményesebb játékosa között természetesen ők is benne vannak. Messi 21 góllal rekorder, Ronaldo 16-nál jár, Di Stéfano előzi még meg 18 találattal.

A gólpasszokat tekintve Messi sokkal jobban áll a derbiken, 13-at jegyez, míg portugál riválisa csak egyet. CR7 16 El Clásico-góljából 10-et a Camp Nouban szerzett, Messi hazai pályán 21-ből 9-et.

Statisztikafelhő

A Real Madrid hat gólt és 10 pontot szerzett a mérkőzések utolsó 10 percében ebben a szezonban, a Barcelona ezzel szemben csak egy olyan gólt lőtt az utolsó 10 percben, amely változtatott a meccs kimenetelén.

A Bundesligában menetelő RB Leipzig és a Hoffenheim mellett csak a Real Madrid veretlen még az öt európai topliga mezőnyében. A Barcelonának három veresége is van.

A jelenlegi szezonban mindketten 10 bajnokin léptek pályára, a portugál 100 perccel többet töltött a gyepen, és eggyel több gólt (10) is szerzett, mint Messi (9). Messi három gólpassznál jár, és 13 helyzetet teremtett a társaknak, Ronaldo két gólpassznál jár, és 10 helyzetet teremtett. Lövéspontosságban az argentin áll jobban, lövései 57 százaléka megy kapura, CR-nél ez a szám 47 százalék.

Ronaldo két tizenegyest harcolt ki, és hármat értékesített, Messi egyet sem harcolt ki, de kettőt berúgott. A lesek számában óriási a különbség, CR neve mellett 10, Messi neve mellett 0 áll. Ez azzal magyarázható, hogy

Ronaldo egyre inkább az utolsó érintések embere a Realban, Messi viszont mélyebben futballozik, mint korábban.

La Liga > BL?

A Real Madridnak állítólag mindig fontosabb volt a Bajnokok Ligája (Európa trónja), mint a spanyol bajnokság megnyerése. 2014 óta két BL-t nyert a klub, és 2011 óta mindig eljutott az elődöntőig, a bajnoki címet azonban 2008 óta csak egyszer hódította el.

Idén viszont más lehet a helyzet. A jelenlegi hat pontnál nagyobb előnye 2012-ben volt legutóbb a Barcával szemben, pont egy győztes El Clásico után. Akkor Ronaldo gólja 2-1-es győzelmet, és mint később kiderült, bajnoki címet jelentett a blancóknak.

Statisztikafelhő

1965 óta Zinedine Zidane lehet az első Real Madrid-edző, aki sorozatban két mérkőzést nyer meg a Camp Nouban a Barcelona ellen.

Ezzel szemben: soha egyetlen Barcelona edző sem veszített el hazai pályán sorozatban két El Clásicót.

Legutóbb 2002-ben végződött 0-0-s döntetlennel ez a meccs, azóta 39 Barca–Real vagy Real–Barca mérkőzést rendeztek.

Ha a Real Madrid szombaton nyerni tud a Camp Nouban, és az előjelek ismeretében erre minden esélye meg is van, olyan közel kerülhet (igen, már decemberben) a 33. spanyol bajnoki címhez, mint nagyon régen. És ezt Zinedine Zidane és játékosai is pontosan tudják. Igaz, tavaly a Barcelonának 10 pontos előnye is volt a bajnokságban, a vége mégis szoros lett, az utolsó fordulóban dőlt el a bajnoki cím.

Mit mondanak a bukmékerek?

A fogadóirodáknál egyértelműen a Barcelona a találkozó esélyese. A katalánok győzelmére 1,7 és 1,9-szeres szorzó között fogadhatunk, míg a királyiak sikere 3,4-től akár 4-szeres pénzig is fizethet. A döntetlenre tippelők szintén 4-szeres odds körül tehetik kockára a pénzüket.

A piros lap gyakori vendég az El Clásicón Forrás: AFP/Josep Lago

Statisztikafelhő

Ha pályára lép, ez lehet Andrés Iniesta 34. El Clásicója, ez rekord.

Neymar legutóbbi hat El Clásicóján öt gólban vállalt szerepet, Karim Benzema a legutóbbi 7 El Clásicón ötször volt eredményes, de ebből csak egyszer a Camp Nouban.

Amióta Keylor Navas a Real Madridban futballozik, csak egy játékos tudott duplázni ellene. Luis Suárez.

A pénz klasszikusa

Szombaton délután negyed ötkor mintegy

434 milliárd forintot érő munkaerő-állomány

várja majd feszülten a barcelonai Camp Nou stadion gyepén és a kispadokon, hogy Clos Gómez a sípjába fújjon. Nagyjából ennyire becsüli a Sports Business Institute a pályára lépő két csapat, a Barcelona és a Real Madrid játékoskeretének piaci összértékét.

Cristiano Ronaldo vezeti a labdát a 2014-es madridi El Clásicón Forrás: Presse Sports/Mounic Alain

Nem lesznek magányosak. A pálya környékén minimum 98 787 futballőrült foglal majd helyet. Pedig nem lesznek olcsók a jegyek.

A BBC gyűjtése szerint normál esetben a legolcsóbb belépő 34 euró körül van, a legdrágábbért 1140 eurót kérnek.

Ne legyen azonban kétségünk, hogy a feketepiacon ennél jóval többet fognak adni a belépőkért. Egy tavalyi felmérés szerint például az Egyesült Államokban 111 euróért kínálták a legolcsóbb tikettet, a jobbakat pedig bőven 1000 euró felett.

Luis Suárez és Sergio Ramos párharca 2014-ből Forrás: Presse Sports/Mounic Alain

A világ száz országában a becslések szerint közel félmilliárd ember fog a tévékészülékek előtt ülni. Csak az Egyesült Királyságban nem, mert ott a hatvanas évek végétől kezdve a mai napig érvényben van a

Vagyis a Premier League fordulóinak időpontjában, szombaton 14.45 és 17.15 között élőben nem közvetíthető sem szigetországi, sem külföldi futballmérkőzés. A „menjenek inkább meccsre az emberek!” jelszóval sikeresen lobbizott Bob Lord, a Burnley FC akkori elnöke. Az angol üzletember soha nem gondolta volna, hogy ötven év múlva éppen e szabály miatt a Premier League nemes egyszerűséggel nem vagy alig rendez majd mérkőzést ebben az idősávban.

Lelátói hangulat Forrás: Presse Sports/Mounic Alain

Amerikában viszont nagyon is nézik majd, ott az El Clásico a legnépszerűbb európai futballmeccs, televíziós nézettsége veri a BL-döntőt is. Mindenesetre, aki nézni tudja, annak pazar televíziós szórakozásban lesz része, hiszen 100 kamera fogja pásztázni a pályán és az oldalvonalak környékén történteket.

A Deloitte tanácsadó cég sportüzletekkel foglalkozó csoportja által készített legutóbbi éves jelentés szerint a Real Madrid 577 millió, a Barcelona 561 millió eurót kasszírozott a 2014/2015-ös üzleti évben. A bevételszerkezete mind a két klubnak nagyon hasonló: a befolyó összegek mintegy ötöde származik közvetlenül a szurkolóktól, kicsivel több mint a harmada a közvetítési jogdíjakból, a többi pedig kereskedelmi bevétel.

Ezzel együtt sem használták ki a népszerűségükből fakadó maximális üzleti potenciált.

A felmérések szerint van tartalék például a csapatokat a közösségi médiumokban követők számához társítható bevételek terén, de a márkaépítésben is akad még előrelépési lehetőség. Igaz, ez utóbbiban már nem sok. A sportiparágban vonatkoztatási pontnak számító Brand Finance 2016-os értékelése szerint a Barcelona a világ harmadik legértékesebb futballmárkája (993 millió dollár), a Real a második (1148 millió dollár).

Az utóbbi öt évben a madridiak közel megduplázták, a katalánok viszont megháromszorozták a márkaértéküket.

Már csak egy csapat, a Manchester United van előttük ebben a rangsorban. A MU még egy összevetésben is vezet, de ezt nem annyira bánja a Real és a Barcelona menedzsmentje: a Sporting Intelligence 2016-os globális kereseti felmérése alapján a Barcelona adja a második legmagasabb fizetést a játékosainak a világon. Náluk hetente átlagosan 108 000 fontot keres egy futballista, míg a Realnál „csak” 97 000 fontot. A madridi gárda ezzel „csak” a negyedik legtöbb fizetést kínáló csapat.

Jordi Alba akcióban a 2014-es barcelonai mérkőzésen Forrás: Presse Sports/Lahalle Pierre

Az El Clásico azonban több, mint két futballgazdasági óriás összecsapása. A két csapat a spanyol futball márkaépítésében is komoly szerepet vállal. A labdarúgásban nagyon sok csatatéren vívják egymással a háborút a világ vezető klubjai. Miközben szombaton este egymást akarja legyőzni a két ősi ellenfél, ketten együtt azért is küzdenek, hogy a mérkőzésen keresztül több figyelmet kapjon a hivatásos spanyol futball, mint az angol vagy a német.

A Premier League márkaértéke jelenleg két és félszer nagyobb, mint a La Ligáé.

Azok, akik az El Clásico megtekintését választják szombat délutáni szórakozásul, és még csak most ismerkednek a labdarúgással, beleszerethetnek a hangulatba, a játékstílusba, az életérzésbe. Elköteleződhetnek a spanyol futballkultúra iránt, ami többletbevételt jelenthet a hispán klubok számára. Ezzel még érdekesebb és közönségvonzóbb produkciót állíthatnak elő majd elő – még több bevételért.

Nincs meccshangulata? Ez a videó garantáltan lázba hozza:

A 232. Barcelona–Real Madrid mérkőzést szombaton 16.15 órás kezdettel a Sport 1 élőben közvetíti, a helyszínről élőben jelentkezik a találkozó kommentátora, Méhes Gábor.