Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo egy Dublinban bejegyzett cégén keresztül az arculati jogainak értékesítéséből befolyó pénzek után 12,5%-kal adózik, míg ugyanez Madridban – ahol él és dolgozik – 43,5% adóterhet jelentene.

Az El Confidencial című lapban megjelent írás szerint a Cristiano Ronaldo arculati jogait (azaz a Real Madrid sztárjához köthető marketing és reklámjogokat) kezelő Multisports & Images Management (MIM) az ír főváros, Dublin központjában egy irodaház harmadik emeletén található – ott, ahol

több száz hasonló profilú társaság van bejelentve, közismerten "adóoptimalizálási" céllal,

és remek kapcsolatokat ápolnak a világ különböző részein található adóparadicsomokkal.

La empresa irlandesa de Cristiano Ronaldo la dirigen mariachis con 400 sociedades. Noticias de España

Az Európai Unión belül Írországban a legalacsonyabb a társasági adó mértéke, és annyi bevétel után, mint, ami a Real Madrid sztárjához befolyik az olyan világmárkákkal folytatott együttműködések során, mint a Nike, az Unilever, a Toyota, a KFC, vagy a portugál pénzintézet, a Banco Espirito Santo, nagyon

nem mindegy, hogy valaki 12,5 vagy 43,5%-kal adózik.

A Football Leaks már 2015-ben megszellőztette az MIM ügyét, a spanyol adóhatóság azonban akkor azon az állásponton volt, hogy a cég nem színtiszta "adóoptimalizálási" szándékkal települt Írországba, hanem valóban folytat ott kereskedelmi tevékenységet.

Arculati érték Forrás: AFP/Javier Soriano

Az MIM képviselője egy Andy Quinn nevű ügyvéd, akinek valóban nincs köze Spanyolországhoz és a Real Madridhoz sem, mellette pedig további két jogász, Liam Grainger és Bob Richmond intézi az ügyeket. A három ügyvéd nevére eddig összesen mintegy 450 cég lett bejegyezve, melyek közül időközben már több mint háromszáz tűnt el a süllyesztőben.

Kellemetlen részletek

Kicsivel kellemetlenebb részlete a történetnek, hogy Quinn neve két olyan cég papírjain is szerepel, melyek Belize-ben – a világ egyik legismertebb adóparadicsomában – vannak bejegyezve, és melyek egyike

számlával bizonyítható üzleti kapcsolatban áll az MIM-mel.

A dublini Ulysses Irodaház harmadik emeletén száznál is több cég van most bejelentve, amelyek többsége – az El Confidencial információi szerint – csak papíron létezik, a valóságban nem folytat tevékenységet. Három olyan viszont van köztük, amelyik üzleti kapcsolatban áll az MIM-mel.

Papíron a kapcsolat Forrás: El Confidencial

A spanyol adótörvények szerint Ronaldo az arculati jogainak értékesítéséből befolyó pénzeket Spanyolországban, egészen pontosan Madridban keresi meg, ezért az ott érvényes 43,5%-os rátával kellene adóznia – a dublini 12,5%-kal szemben.

Olcsón megúszhatja, ha...

Az El Confidencial által megkérdezett jogászok szerint az ügynek kétféle végkimenetele lehet. Amennyiben Ronaldo korábban jelezte, hogy kapcsolatban áll a Dublinban bejegyzett céggel, úgy megúszhatja egy sima pénzbüntetéssel – be kell fizetnie az elmúlt évek különbözetét.

Amennyiben viszont kiderül, hogy nem jelentette be a kapcsolatát az MIM-mel, felmerül az adócsalás gyanúja.

Ha pedig a megállapított hiány eléri az évi 120 ezer eurót, akkor az már bűncselekménynek számít. Ez esetben pedig a portugál sztárra is egy olyan kellemetlen bírósági procedúra vár, mint, amilyen már végigsöpört a Barcelona öltözőjében, kínos pillanatokat okozva Lionel Messinek, Neymarnak, Javier Mascheranónak is.

Ronaldónak tehát bizonyítania kellene, hogy az MIM valóban teszi a dolgát, és kezeli az ő arculati jogait, nem csupán egy kamu cégről van szó. Nem lesz egyszerű a dolog, legalábbis, ha a 2005-ben létrehozott cég nem éppen naprakész honlapjából indulunk ki.

Nem bonyolít nagy forgalmat Forrás: mim.ie

Ronaldo egyik képviselője az El Confidencialnak hangsúlyozta, hogy a Real Madrid sztárja "karrierje kezdete óta betartja az adózásra vonatkozó szabályokat" éljen és dolgozzon Spanyolországban vagy bárhol máshol, és

A lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a spanyol adóhatóság nagyon szigorúan jár el, abban az esetben is, ha nem egy adóparadicsomban, hanem egy kedveőbben adózó uniós tagállamban próbál valaki ügyeskedni. Példaként az egykori Real Madrid- és Barcelona-csatárt, a kameruni válogatott korábbi sztárját, Samuel Eto'ót hozzák föl, akire

2006 és 2009 közötti mulasztásaiért 10 év börtönt kért az ügyészség, 68,86 millió euró megfizetése mellett.

Eto'o ugyancsak az arculati jogaival próbált ügyeskedni, de ő nem Írországban tette ezt, hanem a Magyarországon bejegyzett Tradesport & Marketing nevű cégen keresztül.