Társoldalunk:

Hiába fellebbezett Blatter, marad a 6 év

2016.12.05. 15:33

A nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi elnökének, Joseph Blatternek a fellebbezését, így továbbra is érvényben marad a sportvezető hatéves eltiltása, amely minden futballal kapcsolatos tevékenységre érvényes.

A svájci sportdiplomata közleményben jelentette be hétfőn, hogy elutasították a beadványát.
Blatter összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt először nyolcéves eltiltást kapott a FIFA etikai bizottságától, mert 2011 februárjában állítólag kétmillió svájci frankot adott Michel Platininek, az európai szövetség (UEFA) akkori elnökének.

Mindketten tagadták bűnösségüket. Blatter értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA első embere.

Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, csak késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Nem csökkent Blatter és Platini hatéves eltiltásaForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A rájuk eredetileg kiszabott egyaránt nyolcéves eltiltást a FIFA fellebbviteli bizottsága mindkettejük esetében hat évre mérsékelte. Ezután Platini a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely négy esztendőre csökkentette az eltiltást, majd kijelentette, hogy a svájci legfelsőbb bíróságon támadja meg az ítéletet.

Blatter ellen ezen kívül szövetségi nyomozás is zajlik Svájcban.