Adócsalás miatt nyomoznak a Real Madrid sztárja után

Real Madrid, Bajnokok Ligája, foci
Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (C) lifts the trophy after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Real Madrid and Atletico Madrid at San Siro Stadium in Milan, on May 28, 2016. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Adócsalás miatt nyomoz a spanyol rendőrség Luka Modric, a horvát labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és a Real Madrid játékosa után - közölte az El Mundo című spanyol lap.

A gyanú szerint Modric a feleségével, Vanjával Luxemburgban alapított céget, hogy elkerülje az adózást Spanyolországban. A horvát játékos a reklámszerződésekből befolyó bevételeit ide irányította át. Míg

Luxemburgban a jövedelemadó 1 százalék, addig Spanyolországban a bevételei után 30 százalékot kellett volna adóznia

a futballistának.

Az adóhivatal még januárban rendelt el vizsgálatot a Real Madrid horvát játékosa ellen, mert gyanús volt számukra Modric 2012-től 2014-ig leadott adóbevallása, amelyben nem szerepeltek a reklámszerződésekből befolyt összegek.

Luka Modric a BL-trófeával Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A spanyol lap szerint Modric a céget a luxemburgi Atoz Tax Advisers adótanácsadó vállalat javaslatára hozta létre, amelyben felesége "A kategóriás" menedzser. A családi vállalkozásban egyébként Modric az egyetlen részvényes. A cég 3,6 millió eurós tőkével indult, ugyanakkor 2014-re ez az összeg elérte a 6 millió eurót. A vállalkozásnak később a Real Madrid is évente 1,5 millió eurót utalt át.

Már Angliában is voltak gondok

Luka Modric kedden nem volt elérhető az újságírók számára, klubja szóvivője pedig nem akart nyilatkozni az ügyben. A brit EIC médiakonzorcium szerint a horvát futballistának Nagy-Britanniában is problémái akadtak az adófizetéssel:

2015 szeptemberében 500 ezer euró adóhátralék befizetésére kötelezték a hatóságok,

arra az időszakra, amikor a londoni Tottenham játékosa volt (2009 és 2010 között).

Az El Mundo oknyomozó riportja szerint adócsalás miatt a királyi gárda játékosai, Cristiano Ronaldo és Fabio Coentrao, valamint korábbi vezetőedzője, José Mourinho ellen is nyomoz a rendőrség.