Európa Liga: a legjobb 32 mezőnyének sorsolása

686322681 fbl Horizontal
Sweden's former defender and 2017 Europa League final ambassador Patrik Andersson holds the draw for the round of 32 of the UEFA Europa League football tournament at the UEFA headquarters in Nyon on December 12, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az Európa Ligában a legjobb 16 közé jutásért egyik magyar játékost foglalkoztató csapat sem kapott megoldhatatlan feladatot, de az borítékolható, hogy a Legia–Ajax párharcon több lesz a letartóztatás, mint a gól. Korhut Mihályék a Besiktassal találkoznak, de lesz görög–török és német–olasz párharc is.

Az Európa Ligában is kisorsolták a legjobb 16 közé jutásért rendezett párharcokat. Mi leginkább a Nikolics Nemanját foglalkoztató Legia Warszawa, és a Korhut Mihállyal remeklő izraeli Hapoel Beer-Seva sorsára figyeltünk, de ott volt még a kalapban a Manchester United, a BL-ből érkező Tottenham Hotspur, Olympique Lyon és Borussia Mönchengladbach hármas is.

Patrik Anderson jókat húzott Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Szintén érdemes volt és érdemes lesz számolni a hagyományosan jó EL-szereplőnek számító Sahtar Donyeckkel (az ukránok hat meccsen rúgott 21 gólja a legtöbb volt a csoportkörben), és a Celta, Bilbao, Villareal spanyol trióval is. Az biztos, hogy a Sevilla nem fog sorozatban negyedjére is nyerni, mert ők most a BL-nyolcaddöntőjére készülnek a Leicester City ellen.

A sorsolást a Besiktas stadionja melletti isztambuli robbantás áldozataira történő megemlékezéssel kezdte Giorgio Marchetti, az UEFA igazgatója, majd érkezett a stockholmi döntő nagykövete, a korábbi svéd válogatott Patrik Andersson, aki korábbi klubjának, a Borussia Mönchengladbachnak szorít.

24+8

A 32-es mezőny 24 csapata az Európa Liga csoportköréből, míg a többi nyolc a Bajnokok Ligája csoportkörének bronzérmeseként érkezett. Tizenhat kiemelt és ugyanennyi nem kiemelt csapat lesz. Előbbiek a 12 EL-csoport győztese, valamint a BL négy legjobb kiesője. Ők játsszák majd otthon a visszavágókat. Orosz és ukrán csapatokat nem sorsolhattak össze.

Nikolicsékért nem sokáig kellett izgulnunk, mindjárt a második pár első csapataként kihúzta őket Marchetti, a svéd nagykövet pedig

jó érzékkel melléjük húzta az Ajaxot.

Két jó meccsre és két óriási balhéra számítunk, ismerve a csapatok és az őket elkísérő huligánok "támadójátékának" erejét.

Ott pörög a nevük:

A következő komolyabb név a Manchester Unitedé volt. José Mourinho újabban életjeleket mutató csapata az EL-csoportját veretlenül nyerő francia Saint-Étienne-t kapta. Rögtön ezt követően kihúzták az egyik legkomolyabb rangadónak ígérkező Villareal–AS Roma párosítást, majd a Celta kapta meg a gólgyáros Sahtar Donyecket.

A végére is maradt érdekesség, mi legalábbis ezek közé soroljuk a BL-ből érkező Mönchengladbach és a Fiorentina találkozóját, illetve azt, hogy Korhut Mihály csapata, a Hapoel Beer-Seva a török Besiktassal mérkőzhet a legjobb 16 közé jutásért.

A legjobb 16 közé jutásért a következő párharcokat láthatjuk:

Athletic Bilbao (spanyol) – APOEL (ciprusi)
Legia Warszawa (lengyel) – Ajax (holland)
Anderlecht (belga) – Zenit (orosz)
Astra Giurgiu (román) – Genk (belga)
Manchester United (angol) – Saint-Étienne (francia)
Villareal (spanyol) – AS Roma (olasz)
Ludogorec (bolgár) – Köbenhavn (dán)
Celta Vigo (spanyol) – Sahtar Donyeck (ukrán)
Olimpiakosz (görög) – Osmanlispor (török)
Gent (belga) – Tottenham Hotspur (angol)
Rosztov Don (orosz) – Sparta Praha (cseh)
Krasznodar (orosz) – Fenerbahce (török)
Mönchengladbach (német) – Fiorentina (olasz)
AZ Alkmaar (holland) – Olympique Lyon (francia)
Hapoel Beer-Seva (izraeli) – Besiktas (török)
PAOK (görög) – Schalke 04 (német)

Az első mérkőzéseket február 16-án, a visszavágókat egy héttel később, azaz 23-án fogják rendezni. A döntőre pedig május 11-én Stockholmban kerül sor.