Vágólapra másolva!
Egy mókás statisztika szerint jelenleg a Juventus uralja az európai topligákat - és nem csak az olaszt. Minden nagy bajnokságban Juve-kötődésű szakemberek állnak az élen.

A Juventus a hétvégén legyőzte legfőbb kihívóját, az AS Romát, és így hét ponttal vezeti a Serie A-t. A zsinórban ötszörös bajnok torinóiak dominanciája azonban nem áll meg Olaszország határainál, hanem kiterjed a legnagyobb európai bajnokságokra is.

A Premier League-et szintén egy Juventus-kötődésű szakember csapata vezeti: Antonio Conte játékosként és edzőként is nyert bajnoki címet a torinóiakkal,

most pedig a Chelsea-vel aprítja az angol mezőnyt elég meggyőzően.

Conte már egy klubrekordot is felállított Londonban: ő az első Chelsea-edző, aki zsinórban 11 bajnokit nyert meg a csapattal.

Contének jobban sikerült a költözés, mint Pogbának Forrás: AFP/Olivier Morin

A spanyol bajnokság éllovasának is komoly köze van a Juventushoz: a Real Madrid edzője, Zinedine Zidane is volt a torinóiak játékosa, sőt

Juve-játékosként nyerte az aranylabdáját is.

Nem mondhatnánk, hogy meghatározó szerepe van a csapat sikereiben, de jól teljesít Madridban a tavaly még a Juvét erősítő Alvaro Morata is.

Nem büszke rá egyik fél sem

Hogy teljes legyen a körkép, a Bundesliga élén is egykori Juventus-edző áll, bár sem a klub, sem a szakember nem emlékszik vissza nagyon szívesen az együtt töltött két szezonra. Ettől még tény, hogy Carlo Ancelotti is volt a Juve edzője, bár a nevéhez leginkább a 9 pontos előnyről elbukott bajnoki cím, illetve a szurkolók folyamatos elégedetlensége társul.

Carlo Ancelotti (itt éppen Madridban) Forrás: AFP

Bár nem topliga, de az orosz bajnokságban is hasonló a helyzet: Massimo Carrera, aki jelenleg a Szpartak Moszkva szakvezetője, játékosként és edzőként is szolgálta a Juventust. A hátvéd 1991 és 96 között volt a Juve játékosa, majd Antonio Conte eltiltása alatt megbízott vezetőedzőként irányította a klubot 2012-ben.