Vágólapra másolva!
Radoki Jánost novemberben nevezték ki a Bundesliga másodosztályában szereplő Greuther Fürth vezetőedzőjének. A magyar születésű, de Németországban nevelkedett szakember Dárdai Pál útját járja Megyeri Balázs csapatánál, de egyelőre bizonytalan a folytatás. Négy mérkőzésre szóló megbízatása a német másodosztályú bajnokság idei utolsó fordulójában járt le. Radokival az Union Berlin-Greuther Fürth mérkőzés után beszélgettünk.

„Négy mérkőzésre szólt a megbíztatásom, szerdán ülünk asztalhoz, hogy a folytatásról tárgyaljunk a klubvezetőkkel. A szerződésem júliusig szól, de az U19-es csapat edzőjeként" – válaszolta Radoki János, akiről minden bizonnyal többet olvashatunk majd, ha a Fürth kinevezett vezetőedzőjeként folytatja 2017 januárjától. De ez egyelőre nem biztos. Miért is nem?

Radoki János, a Greuther Fürth megbízott vezetőedzője Forrás: Greuther-fuerth.de

„Ez most attól függ, én mit akarok. Négy héten át, naponta 15-16 órát dolgoztunk. Rengeteg munka van mögöttünk, szükségem van négy napra, hogy lehiggadjak és átgondoljam, mi volt pozitív és mi nem tetszett, illetve mire van szükség az elnök úr részéről.

– vázolta a helyzetet Radoki.

A klub részéről egyértelmű a szándék a közös munka folytatására? – tettük fel a kérdést.

„Nézze, négy mérkőzésből kettőt megnyertünk és egyet döntetlenre hoztunk, ez nem rossz eredmény, attól nem tartok, hogy az elnök úr ne szeretné velem folytatni. De előbb magamban kell lerendeznem az elmúlt hónap történéseit."

A Fürth jelenleg a 12. helyen áll a német másodosztályú bajnokság tabelláján. Radoki János vezetőedzőként két győztes mérkőzéssel indított a Karlsruher SC és az Arminia Bielefeld ellen, ezzel stabilizálta a csapat helyezését, mivel a Fürth ezt megelőzően nyolc mérkőzésből tudott kettőt megnyerni. A St. Pauli elleni hazai vereség némileg váratlan volt, de a feljutásért harcban álló Union Berlin otthonából elhozott egy pont igen értékes.

A Fürth egyébként nem érdemtelenül, de egy rendkívül mázlista találattal egyenlített az Union Berlin ellen. Először Bibiana Steinhaus játékvezető helyezkedése írta át a labda útját, majd egy védő lábán változtatott irányt a vendégek lövése.

Radoki mindössze nyolc hónapos volt, amikor szüleivel kiköltözött Németországba. Mint mesélte,

rokonai a mai napig szülővárosában, Móron élnek, gyakran beszélnek telefonon.

A korábbi balhátvéd többek között szerepelt a Greuther Fürth, az Ulm és az Augsburg együttesében, több mint 100 Bundesliga 2-es és 25 Bundesliga-mérkőzése van. Karrierje végén játékosedzőként dolgozott. 2008 és 2012 között az Augsburgnál volt utánpótlásedző, majd az 1. FC Heidenheimnél másodedző.

2013 óta a Fürth U19-es csapatának vezetőedzője.

Adta magát a párhuzam Dárdai Pállal, hiszen Radoki János is hirtelen, a Fürth gyengébb eredményei miatt került fel az utánpótlásból az első keret élére annál a klubnál, ahol játékosként a legtöbb mérkőzésen szerepelt.

„Németországban ez a magyarok útja. Kicsiben kezdünk, és lépdelünk felfelé.

– mondta Radoki, aki játékosként 3-4 alkalommal meghívót kapott a magyar válogatott keretébe, de bemutatkozni nem volt lehetősége. Pályafutásának egy sérülés vetett véget.

Radoki János öröme, csapata a hajrában egyenlített az Union Berlin ellen Forrás: Greuther-furth.de

Radokit természetesen a Greuther Fürth magyar kapusáról, Megyeri Balázsról is megkérdeztük.

„Először is minden jót kívánok Balázsnak, aki születendő gyermeke miatt nem tartott a csapattal Berlinbe. Nagyon jó kapus, lábbal rendkívül erős, remekül indítja el a játékot, és mindig száz százalékot ad ki magából, nemcsak a mérkőzéseken, hanem az edzéseken is.

– mondta az edző, aki úgy gondolja, Megyeri útja a másodosztályból a Bundesligába vezet, akárcsak Gulácsi Péternek.

Megyeri Balázs kislánya, Nara születése miatt nem játszott a Fürth utolsó idei mérkőzésén Forrás: AFP/Daniel Karmann

Radoki hozzátette, hogy követte a magyar válogatott szereplését a nyári Európa-bajnokságon, fiai a meccsnapokon magyar mezbe öltöztek. Örülne, ha a magyar válogatott sikeresen szerepelne a vb-selejtezős sorozatban, a további fejlődéshez viszont sokkal több magyar játékosnak kellene a topligákban tanulnia és fejlődnie.

„Nagy Ádám játéka nagyon tetszik, Kleinheisler László hozzáállása fantasztikus a Darmstadtban, ez a legfontosabb" – tette hozzá a Greuther Fürth magyar szakembere, aki hamarosan eldönti, hogy marad-e az első csapat élén, vagy sem.