Társoldalunk:

A FIFPro nem javasolja a labdarúgóknak, hogy Szerbiába szerződjenek

2017.01.04. 14:33

A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet, azaz a FIFPro az egyre rosszabb munkakörülmények miatt nem javasolja a játékosoknak, hogy a téli átigazolási időszakban a szerb bajnokságba szerződjenek.

A FIFPro közlése szerint az országban amellett, hogy rendszeresen késnek a fizetések, a megváltozott törvényi keretek miatt a játékosoknak egyre kisebb esélyük van arra, hogy igazságos bánásmódban részesüljenek.

A Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS) megsértette a hivatásos labdarúgók alapvető jogait, akik most teljesen törvénytelen környezetben játszanak. Jeleztük feléjük, azonnal vonják vissza a döntésüket, de amíg ez nem történik meg, addig egyetlen labdarúgónak sem javasoljuk, hogy odaszerződjön" - mondta a szervezet főtitkára, Theo van Seggelen.

A problémát az okozza, hogy az FSS új rendelkezése szerint az egyesületek és a játékosok közötti vitás ügyekben döntési jogkörrel rendelkező bíróság tagjait mostantól nem a játékos-szakszervezet, hanem a nagy klubok választják meg.

Partizan Beograd vezetőinek biztosan nem fáj az új szabályozásForrás: DPPI media/Kieran Mcmanus

A FIFPro szerint ezzel a módosítással a szerbek semmibe veszik a FIFA vonatkozó szabályozását, a nemzetközi szövetség ugyanis azt javasolja, hogy az ilyen választott bíróságokba egyenlő arányba küldjenek tagokat a klubok és a játékosok.

A szervezet korábbi kutatása kimutatta, hogy az elmúlt két évben a szerb bajnokságban játszók 68 százaléka legalább egyszer késve kapta meg a fizetését, míg ugyanezen idő alatt 250 labdarúgó fordult a választott bírósághoz valamilyen vitás ügyben.