Társoldalunk:

A spanyolok beperelnék a FIFA-t a 48 csapatos vb miatt

2017.01.10. 20:40

A spanyol labdarúgóliga jogi lépéseket fontolgat a FIFA-val szemben a kedden bejelentett, 48 csapatos világbajnokság miatt - írja a Sky Sports.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) határozata értelmében a 2026-os foci-vb-n a 2018-ban és 2022-ben induló 32 nemzet helyett 50 százalékkal több, azaz 48 indulhat, emellett a csoportkör lebonyolítása is radikálisan változna.

Sajtóértesülések szerint a spanyol bajnokság lebonyolításáért felelős La Liga mindent elkövet, hogy a FIFA változásokról szóló döntéseit semmissé tegye, ha kell, peres úton. Erről Gianni Infantinót, a FIFA elnökét is értesítették. Nem Spanyolország az egyetlen, a németek szintén nyíltan támadták a bővítés tervezetét.

A FIFA keddi bejelentését megelőzően az európai labdarúgóligák figyelmeztették Gianni Infantinót, anélkül nem vezethetnek be egy ilyen kaliberű innovációt, hogy velük ne egyeztetnének erről. A La Ligától érkező információk szerint erre az egyeztetésre nem került sor. Mint ismert, a FIFA egymilliárd dolláros bevételnövekedésre számíthat a 48-ra emelt létszámú világbajnokságon.

Nem kicsit, nagyon jó üzlet a FIFA-nak a 48 csapatos világbajnokságForrás: AFP/Michael Buholzer

A La Liga legfőbb problémája, hogy nemcsak a résztvevő válogatottak, hanem a játékosok száma is 50 százalékkal emelkedne a 2026-os világbajnokságon, így a ligák egyértelműen érintettek ebben a kérdésben.

A La Liga jelenleg olyan forgatókönyveken dolgozik, amelyekkel keresztbe tudnak tenni a FIFA-nak.