Társoldalunk:

Rummenigge szerint értelmetlen a világbajnokság mezőnyének bővítése

2017.01.30. 19:09

Karl-Heinz Rummenigge értelmetlennek nevezte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek azt a döntését, hogy 2026-ban már 48 csapat vehet részt a világbajnokságon.

A német sportvezető, aki az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) elnöke, illetve a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság vezérigazgatója egy a sportnak az üzleti vonatkozásairól szóló düsseldorfi konferencián bírálta a FIFA eljárását is. 

Karl-Heinz Rummenigge a 2020-es Eb 13 helyszínében nem talál kifogástForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

"Nonszensz a 32-ről 48 csapatosra bővítés - szögezte le, majd úgy folytatta: - A világbajnokság egyedülálló, a világ legnagyobb sporteseménye. A FIFA-nak nagyobb felelősséggel, demokratikusabban kellene ezt kezelnie."

Rummenigge szerint össze kell ülnie a nemzetközi szövetség és az ECA képviselőinek, s a találkozón utóbbiak kérdéseket tesznek majd fel.

"A FIFA-nak az a mottója, hogy törődünk a szurkolókkal - emlékeztetett, majd annak a véleményének adott hangot, hogy a nemzetközi szövetségnek kicsit el kell távolodnia a politikától, illetve a pénzügyektől, és több figyelmet kell fordítania magára a labdarúgásra.

Rummenigge arról is beszélt, hogy a legerősebb klubok ugyan nem tervezik, hogy nem engedik el játékosaikat a vb-re - mert az nem lenne jó a szurkolóknak -, de az utóbbi években nagyon megerősödtek, megnőtt a befolyásuk, így őket kihagyva az egyeztetésből nehéz elfogadható döntéseket hozni. Ha a német sportvezetőre úgy tekintünk, mint az egyik legerősebb európai klub, a Bayern München vezérigazgatója, akkor kihallatszik némi fenyegetés ebből a kijelentésből.

A nemzetközi szövetség tanácsa január 10-én határozott úgy egyhangúlag, hogy kilenc év múlva már 48 csapat alkotja majd a vb mezőnyét, s ezek az első szakaszban 16 hármas csoportban küzdenek meg egymással.

A világbajnokságokat 1998 óta 32 csapat részvételével rendezik.