Társoldalunk:

Hős volt, áruló lett az izlandi foci felemelője

2017.02.02. 12:37

Egészen idáig az izlandi futball felemelőjeként tekintettek Lars Lagerbäckre, aki szerdai lépésével, miszerint aláírt a norvég válogatotthoz, nagyon mély sebeket ejtett az izlandiak büszkeségén.

A 68 éves svéd szakember, aki nemcsak kijuttatta Izlandot története első világversenyére, a tavaly nyári franciaországi Európa-bajnokságra, de egészen a negyeddöntőig menetelt a csapattal, szerdán írt alá három évre a norvég szövetséghez, mint a válogatott újdonsült szövetségi kapitánya. 

A lépésre azután került sor, hogy Lagerbäck a nyári torna után könnyes búcsút vett Izlandtól, ahol 2011-től 2016-ig dolgozott, bejelentve visszavonulását. Erre most aláír a szomszédba, hogy felépítsen egy újabb riválist. 

Míg a svédek, ahol 2000 és 2009 között irányította a válogatottat, csak "hatalmas meglepetésként" értékelték a lépést, addig Izlandon "gigantikus sokkként" érte a futballbarátokat a korábbi mester új állása.

Mintha a barátnőd egyik nap még azt bizonygatná, mennyire szeret, hogy aztán másnap lelépjen, két nap múlva pedig már ágyba is bújjon a legjobb cimboráddal– írta egy kommentelő a hír hatása alatt.

"Mintha a nyugdíjas Sir Alex Ferguson meggondolná magát, és leülne a Liverpool kispadjára" – fokozta az elképzelhetetlenségig egy másik kommentelő.

Lagerbäck, aki szép lassan körbehaknizza Skandináviát, az újabb országváltásával is adott muníciót újdonsült ellenségeinek. A Visir című izlandi lap szerint lassan ő lesz "az északi foci királya", egy másik helyen ugyanezt úgy kommentálják, hogy ha "leül a Feröer-szigetek és Finnország kispadjára is, akkor ő lesz Észak kormányzója", azaz Észak ura, mint egykor Ned Stark a Trónok harca című sorozatban.

Lars Lagerbäck a franciaországi Európa-bajnokságon hallgatja az izlandi himnuszt, háta mögött az izlandi drukkerekkelForrás: AFP/Odd Andersen

Ami a legérdekesebb, hogy még Norvégiában sem egyöntetű a lelkesedés a svéd sikerkovács érkezése fölött. És itt nem azzal van a baj, hogy "sikerkovács", hanem azzal, hogy svéd.

"Hihetetlen, hogy pont egy svéd ül le a kispadunkra, aki még ki is köti, hogy nem költözik Norvégiába" – méltatlankodott az Expressen hasábjain Morten Langli. – Gyerekkorunktól kezdve abban növünk föl, hogy utálunk mindent és mindenkit, ami és aki svéd, erre most jön egy svéd, és ő lesz a norvég futball guruja. Ti, svédek vajon mit szólnátok hozzá, ha a mi híres Egil Olsenünk (a legsikeresebb norvég szövetségi kapitány, aki 1990 és 1998 között két világbajnokságra vitte ki a válogatottat) irányítaná a ti válogatottotokat?"

Nyugdíjasnak jó lesz

Maga Lagerbäck elintézte a dolgot annyival, hogy nyugdíjasként "relatíve alacsony, de azért az átlagos norvég keresetnél valamivel magasabb" fizetésért örömmel vállalta a nagy kihívásnak ígérkező munkát. A norvég szövetség (NNF) is megerősítette, hogy a svéd szakember fizetése szemmel láthatóan alacsonyabb lesz, mint az első négy vb-selejtezőn három zakót a szekrénybe akasztó, Per-Mathias Högmóé, aki évente félmillió euróért vitte a boltot – nem túl nagy sikerrel. Azt ugyanakkor nem tagadta a norvég szövetség, hogy az átlagos alapbér mellé meglehetősen jó prémium társul, amennyiben a csapat kijut a 2020-as Európa-bajnokságra.