Egy éve nincs doppingellenőrzés a spanyol futballban

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) és Lionel Messi (Barcelona), foci
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (C) vies with Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo during the Spanish league football match FC Barcelona vs Real Madrid CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on December 3, 2016. / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség riasztónak is kiábrándítónak tartja, hogy a spanyol labdarúgó-bajnokságban egy éve semmilyen doppingellenőrzést nem végeztek el, és ehhez az UEFA, illetve a FIFA csak statisztál.

"Körülbelül egy éve nincs ellenőrzés egy olyan országban, amelynek a futballbajnoksága az egyik legjobb a világon. Ez riasztó és megingatja a bizalmat a tiszta sportba vetett hitben akkor, amikor arra a legnagyobb szükség lenne" – áll a WADA közleményében.

A problémát az okozza az El Confidencial portál szerint, hogy 2016. március 18-án a WADA hiányosságok miatt felfüggesztette a madridi labor működését, a spanyol kormány pedig még nem fogadta el azt a törvényt, amely alapján a WADA feloldhatná a tilalmat.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) és Lionel Messi (Barcelona) Forrás: AFP/Josep Lago

A helyi doppingellenes ügynökség (AEPSAD) az európai és a nemzetközi futballszövetség segítségét kérte, de előbbi azt közölte, csak a nemzetközi kupákban induló csapatok felett diszponál, utóbbi jogköre pedig mindössze a válogatott mérkőzésekre korlátozódik.

Az AEPSAD állítólag 57 játékos mintáját elküldte Barcelonába, de azok eredménye csak akkor válik érvényessé, ha a WADA hitelesként fogadja el. A 2016-17-es szezonban eddig 585 mérkőzést rendeztek az első és másodosztályban (209 + 265), míg a Király-kupában 111 összecsapás ért véget.