A Juve szupercseréi túljártak Casillas eszén

dani alves
Juventus' Brazilian defender Dani Alves (R) celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match FC Porto vs Juventus at the Dragao stadium in Porto on February 22, 2017. / AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
Vágólapra másolva!
A Juventus két cserejátékosa góljával 2-0-ra legyőzte a tíz emberrel küzdő Portót a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő odavágóján, így fél lábbal már a nyolc között érezheti magát. A Sevilla már 2-0-ra is vezetett a Leicester ellen, Vardy gólja után azonban még reménykedhetnek az angolok.

Összeállítások, online közvetítés

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Porto - Juventus 0-2 (0-0)
gól: Pjaca (72.), Dani Alves (74.)

Sevilla-Leicester City 2-1 (1-0)
gól: Sarabia (25.), Correa (62.), illetve Vardy (73.)

Kapuslegendák találkozójaként harangozták be a Porto-Juventus Bajnokok Ligája-mérkőzést, nem véletlenül. A portugáloknál a 35 éves Iker Casillas, az olaszoknál pedig a 39 éves Gianluigi Buffon nevével kezdődött a csapatnévsor, előbbi az abszolút rekordot jelentő 163., utóbbi pedig a 102. mérkőzésén lépett pályára a BL/BEK-ben.

A két klub első találkozójára 1984-ben került sor, akkor a Kupagyőztesek Európai Kupája bázeli döntőjében 2-1-re a Juventus nyert.

Utána még kétszer találkoztak a felek: a 2001/02-es BL első csoportküzdelmei során Portugáliában gól nélküli döntetlen, Torinóban pedig 3-1-es hazai siker született.

A két csapat egyaránt parádés formában van, a Porto legutóbbi hat bajnokiját megnyerte, míg a Juventus a csoportkör zárása óta 13 mérkőzéséből 11-szer győzött, legutóbb a Balogh Norberttel és Sallai Rolanddal felálló Palermót ütötte ki 4-1-re.

A Juve megfogyatkozott a meccs előtt, de nem akárhogyan.

Leonardo Bonucci a keddi edzésen szóváltásba keveredett Massimiliano Allegri vezetőedzővel,

aki ezért a lelátóra űzte a 29 éves hátvédet. Nem tudni, min kaphattak össze, Allegri mindenesetre "intelligens és a Juve fontos játékosának" nevezte Bonuccit, hozzátéve, hogy nem volt elfogadható a viselkedése.

A Portóé volt a meccs eleje

Az első tíz perc abszolút a Portóé volt, letámadta a Juvét, amelynek végül csak sikerült megnyugodnia. Olyannyira, hogy lassan át is vette az irányítást. Higuaínt a 17. percben - nagy helyzetben - szerelni tudták a portói védők, hat perccel később pedig Dybala lőtt ballal, 15 méterről fölé.

A Porto a 27. percben emberhátrányba került,

miután a magáról megfeledkező Alex Telles két percen belül begyűjtött két sárgát.

A legurított szabadrúgást Cuadrado tüzelte rá, és centikkel tévesztette csak el a jobb alsót.

Ekkora már óriási mezőnyfölényben volt a Juve, nagyon érett, de nem jött a gól. Pedig Pjanic 25-ről is rászúrta, Khedira pedig biztató fejessel próbálkozott - mindhiába.

Casillas a combját fájlalta, a hazai szurkolók a szívükhöz kaptak, a kapus azonban folytatni tudta, és rögtön védett is egy nagyot: Higuaín megpattanó lövése épp befért volna a jobb alsó sarokba, de a spanyol egy gyors vetődéssel odaért, és szögletre paskolta a labdát.

Dybala 25 méteres lövésénél tehetetlen volt, megmentette viszont a kapufa - közvetlenül a szünet előtt.

Elég volt két perc a Juventusnak

Az argentin a szünet után lőtt egy les miatt érvénytelenített gólt.

A Juve a folytatásban jó ideig nem tudott ziccerig jutni a Porto-kapu előtt, majd jött a 66. perc, amikor Higuaín távolról alig lőtt a jobb felső mellé.

Dani Alves beállt, és szinte rögtön megduplázta a Juve előnyét Forrás: AFP/Miguel Riopa

A Porto egyre bátrabban kezdett játszani, és talán épp erre fizetett rá, a 73. percben ugyanis megszerezte a vezetést a Juve: Dybala rossz passzába beleértek a védők, így a labda középre pattant, ahol érkezett Marko Pjaca, aki 13 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1). A horvát támadó csereként állt be.

A gól után újfent frissítettek a torinóiak: Dani Alves állt be Lichtsteiner helyére. A volt barcás nem sokáig próbálta szokni a közeget, hiszen az első labdaérintései egyikéből gólt szerzett: Alex Sandro balról érkező ívelését mellel levette, majd 6 méterről, ballal a kapuba vágta.

A hajrában a Portóban már nem volt annyi erő, hogy gólhelyzetet alakíthasson ki, a Juventusnak pedig tökéletesen megfelelt a 0-2.

Nem nagy merészség kijelenteni, hogy ezzel az Allegri-csapat bejutott a legjobb nyolc közé.

Életben maradtak a Leicester reményei

A másik szerdai összecsapáson két teljesen ellentétes formában lévő csapat találkozott. Míg a Sevilla menetel a spanyol bajnokságban, és hátránya a harmadik helyen mindössze két pont a második, címvédő Barcelonával szemben, addig a Leicester City elképesztő mélyponton van. Az angol bajnokcsapat legutóbbi 11 bajnokijából csak kettőt nyert meg, ráadásul

az elmúlt hat Premier League-mérkőzésén nem szerzett gólt,

és hétvégén a Milwall-lal szemben az FA-kupából is búcsúzott.

Claudio Ranieri együttese tavaly csodával határos módon lett bajnok, jelenleg azonban mintha ugyanazt a csapatot látnák a szurkolók, amely két évvel ezelőtt éppen csak bennmaradt az élvonalban, és most is egyetlen pont választja el a már kiesést jelentő 18. helytől.

A Sevillának komoly tervei vannak,

egy 59 éves siker megismétlésére készül.

Az 1957/58-as idényben szerepelt a csapat legutóbb Európa legjobb nyolc csapata között, akkor a legendás Real Madrid állította meg az andalúzokat.

Joaquin Correa a 14. percben vezetéshez juttathatta volna a Sevillát, csakhogy kihagyta a büntetőjét.

Tizenegy perccel később Pablo Sarabia már nem hibázott, tökéletes fejessel vette be Kasper Schmeicher kapuját.

A dán kapus 385 perc után kapta meg az első gólját a Bajnokok Ligájában.

A meccset végig uraló Sevilla a 62. percben már 2-0-ra vezetett, Correa az első félidőben kihagyott 11-es után ekkor már nem hibázott, hat méterről szerzett gólt. Az akció legszebb mozdulata azonban Jovetic gólpassza volt.

A 73. percben az angolok szépíteni tudtak. Balról Daniel Drinkwater tökéletesen gurított középre, az érkező Jamie Vardy pedig öt méterről volt eredményes (2-1).

A továbbjutás kérdése ezzel nyitott maradt, hiszen a Leicester otthon egy könnyed 1-0-s győzelemmel akár nyolc közé juthat. A formáján azonban javítania kell, a Sevilla ugyanis jobban játszott a szerdai BL-meccsen.