Társoldalunk:

Sztáredzők álltak ki Ranieri mellett

2017.02.24. 17:56

A gyenge eredmények ellenére meglepte a futballvilágot, hogy kilenc hónappal a bajnoki aranyérem után a Leicester City labdarúgócsapata menesztette Claudio Ranierit. Az olasz menedzser mellett olyan nagy nevek álltak ki, mint José Mourinho, Carlo Ancelotti és Gary Lineker.

"Bajnok volt, és az év edzője, mégis kirúgták. Ez a modern futball, Claudio. Mosolyogj, barátom, hiszen senki nem veheti el tőled, amit alkottál" – írta egy Instagram-posztban a Manchester United portugál menedzsere, José Mourinho.

„Nem szoktam egyetérteni Joséval, de most ezt kell tegyem. Nagyon jól mondta. Persze, hogy mindenkit meglepett, hogy kirúgták, de ez a munkánk velejárója" – állt ki honfitársa mellett Carlo Ancelotti, a Bayern edzője is.

Ranieri és Ancelotti jókedvű kézfogásaForrás: AFP/FRANCK FIFE/Franck Fife

Mourinho ennél is továbbment, és első hangzásra egy őrültnek tetsző ötlettel állt elő. "Ő írta a Premier League legszebb történetét, megérdemli, hogy a Leicester stadionját róla nevezzék el" – nyilatkozta a sztáredző, aki pénteki sajtótájékoztatóján szolidaritása jeléül Claudio Ranieri nevének kezdőbetűit viselte az ingén.

A leicesteri stadion jelenleg a King Power nevet viseli, ez a klub thaiföldi tulajdonosainak cége. "Engem is bajnokként menesztettek a Chelsea-től, óriási negatívumként éltem meg, úgyhogy átérzem Claudio helyzetét. Ráfizetett a sikereire" – tette hozzá a portugál tréner.

Ranieri és Mourinho nagyon tisztelik egymástForrás: AFP/Anthony Devlin

Gary Lineker, az angol labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya is megkönnyezte Ranieri menesztését.

"Amit az elmúlt szezonban csinált, az rendkívüli, viszont a tulajdonosok – vagy akik részt vettek a döntés meghozatalában – hálátlanok voltak. Múlt éjjel megkönnyeztem, ami történt, mert megmagyarázhatatlan számomra. Claudióért, a labdarúgásért és a klubomért is hullajtottam egy könnycseppet" – nyilatkozta a BBC-nek Lineker, aki pályafutása első hét idényét a Leicesterben töltötte.

A Premier League-klubok vezetőedzőinek pénteki sajtótájékoztatóin szinte kivétel nélkül szóba került Ranieri menesztése. "Ez nem árnyékolja be Claudio történetét, mindig a történelmi eredményről fognak emlékezni rá, teljes joggal. Meg vagyok döbbenve. Régóta ismerem őt, igazi úriember és rendkívül pozitív személyiség" – vélekedett Eddie Howe, a Bournemouth szakvezetője.

"Sajnálom Ranieri barátomat, aki örökké része lesz a klub történelmének, és ott marad a Leicester-szurkolók és minden futballrajongó szívében" – írta az interneten Roberto Mancini, aki 2012-ben bajnokságot nyert a Manchester Cityvel, és akit a fogadóirodák a legesélyesebbnek tartanak az edzői posztra.