A nap, amely megváltoztatta az argentin focit

Horizontal WORLD CUP MATCH FOOTBALL JOY SOCCER PLAYER SEMIFINAL GOAL BUST PROFILE
Argentinian forward Diego Maradona (L) jubilates after scoring a goal, during the World Cup semi final soccer match between Argentina and Belgium on June 25, 1986 in Mexico City. Argentina advanced to the final with a 2-0 victory. / AFP PHOTO / STAFF
Vágólapra másolva!
1977. február 27-én a Buenos Aires-i Bombonera Stadionban az argentin válogatott mezében pályára lépett egy 16 éves fiú. A fiatalembert Diego Armando Maradonának hvják.

Azt azért sokan tudták, hogy az Argentinos Juniors csapatában van egy istenadta tehetség, de arra azért kevesen számítottak, hogy 1977. február 27-én az Argentína–Magyarország válogatott mérkőzés megváltoztatja a dél-amerikai ország futballjának történelmét.

A Buenos Aires-i Bombonera Stadionban az argentin válogatott Magyarországot fogadta, és, ha a csak a két nemzet futballmúltjából indulunk ki, nem a házigazdák csapata volt a meccs sztárja. A magyarok két vb-ezüstje (1938, 1954), három olimpiai aranyérme (1952, 1964, 1968) és egy második helye (1972) magasan túlszárnyalta az argentinok addigi eredményességét, ami az első, 1930-ban 13 csapattal megrendezett világbajnokságon szerzett ezüstérmében öltött testet.

Csakhogy a mieink éppen válságban voltak: sorban maradtak le a világversenyekről, az 1974-es vb-ről csakúgy, mint az 1976-os Eb-ről és olimpiáról. Ilyen előzmények után utazott el a csapat 1977 februárjában egy dél-amerikai túrára, ahol előbb 3-2-re kikapott Perutól, majd 1-1-et játszott Mexikóval, hogy aztán a következő évi hazai vb-re készülő argentinok otthonában zárja a turnét.

Hazudik, aki azt mondja, hogy jól kezdtünk Baróti Lajos 100. szövetségi kapitányi meccsén, Daniel Bertoni duplájával már a 18. percben 2-0-ra vezettek a hazaiak, amit még a szünet előtt mesterhármassá hízlalt, és még Leopoldo Luque is bevette Gujdár Sándor kapuját. Szünet után Luque is vágott még egyet, amire végül a 61. percben Zombori Sándor tudott válaszolni.

A 16 éves Diego Maradona melegít a egy 1977-es válogatott meccs előtt Forrás: Origo

Egy perccel később pedig elérkeztünk az egyetemes futballtörténet egyik legfontosabb pillanatához: Luque helyére beállt az Argentino Juniors 16 éves támadója, Diego Armando Maradona. Gólt ugyan nem rúgott, de arra éppen elég volt ez a fél óra, hogy kiderüljön, isten áldotta tehetség száguldozik az istentelen hajkorona alatt – és őt legalább nem állították ki, mint az „új Maradonát" 2005. augusztus 17-én Budapesten.

Maradona karrierjének taglalásába most nem mennénk bele, úgyis tudja mindenki, hogy 1986-ban világbajnok, négy évvel később pedig ezüstérmes lett az argentin válogatottal, a kettő között pedig fennállása legnagyobb sikereihez (két bajnoki cím, Olasz Kupa, UEFA Kupa-győzelem) segítette a Napolit. Azaz, nagy nap ez a mai, és nekünk is közünk van hozzá.