Belefullad a pénzbe a magyarokkal rajtoló kínai Szuperliga

Huszti Szabolcs, Csangcsun Jataj, foci
Zhang Ye of Liaoning Hongyuan, front right, challenges Szabolcs Huszti of Changchun Yatai during their 28th round match of the 2014 Chinese Football Association Super League in Panjin city, northeast China's Liaoning province, 19 October 2014. Liaoning Hongyuan defeated Changchun Yatai 3-1.
Vágólapra másolva!
Megdöntötte tavalyi csúcsát a kínai Szuperliga, a helyi élvonalbeli futballcsapatok a téli átigazolási időszakban összesen 388 millió eurót költöttek játékosvásárlásra. Huszti Szabolcs és Guzmics Richárd olyan sztárokkal került azonos mezőnybe, mint a hatvanmillió eurót érő Oscar vagy az évi 40 milliót kereső Carlos Tévez. A merész álmokat szövögető államvezetés ugyan próbálja korlátozni a légiósok számát, de kérdéses, meddig tud majd ellenállni a végtelen pénznek.

Ha hinni lehet a Transfermarkt adatainak, akkor a tavalyi 350 millió eurónál is többet költöttek a kínai Szuperliga klubjai: a 388 millió euró (119,5 milliárd forint) abszolút rekordot jelent az ázsiai bajnokság történetében.

Ezzel a rohamtempóval csupán az angolok vették fel a versenyt úgy-ahogy (a Premier League klubjai, hasonlóan 2016 ugyanezen időszakához, 250 millió körül költöttek), ugyanakkor az olasz, német, francia és spanyol klubok együttesen sem közelítették meg a kínai büdzsét.

Pedig a világ legnépesebb és területileg negyedik legnagyobb országában szigorú légiós szabályok vannak, de ez alaposan felvitte a helyi futballisták árait is. No meg a fizetésekét.

A télen a legtöbbet költő ligák

Szuperliga - 388 millió euró
Premier League - 259 millió euró
Ligue 1 – 158 millió euró
Bundesliga – 102 millió euró
Serie A – 98 millió euró.

Változó légiós szabály

A Szuperligában 2009-től a 4+1-es szabály volt érvényben: minden klub négy külföldit, illetve egy ázsiai (nem kínai) labdarúgót szerződtethetett és nevezhetett egy-egy mérkőzésre. Közülük 3+1 játszhatott, az ötödik légióst pedig csak légiós helyére cserélhették be.

Huszti Szabolcs visszatért a Csangcsun Jataj csapatába Forrás: Imaginechina/Dong daxiaochao - Imaginechina/Dong Daxiaochao

Ez a helyzet annyiban változott meg, hogy mostantól összesen három külföldi játékos nevezhető egy mérkőzésre (megszűnik ezzel a más ázsiai országból érkező labdarúgók megkülönböztetése), ráadásul

még két U23-as hazai játékost is be kell nevezni, egyiküket rögtön a kezdőbe.

Kantonból indult a nagy bumm

Amíg négy-öt éve még a kiöregedő, 35 körüli klasszisok – Nicolas Anelka, Didier Drogba, Frédéric Kanouté – számítottak a legkelendőbbnek, addig idén toronymagasan Carlos Tévez a legidősebb a maga 33 évével. A Manchester Unitedet, a Manchester Cityt és a Juventust is megjárt 76-szoros argentin válogatott, olimpiai bajnok csatárért ugyan mindössze tízmillió eurót fizetett a Sanghaj Senhua a Boca Juniorsnak,

ugyanakkor szezononként 40 millió euró felett fog keresni, ezzel a világ legjobban fizetett labdarúgója lesz.

Carlos Tévez (Sanghaj Senhua) Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

Az árak már tavaly elszálltak, hiszen egy olyan országban, ahol a futballnak még fejlődnie kell, jóval a piaci érték fölé kell licitálni.

A nagy bummot a Kuangcsou Evergrande bátor lépése hozta meg.

A klub 2012-ben előbb Marcello Lippit, majd Fabio Cannavarót és Luiz Felipe Scolarit szerződtette edzőnek, az eredmények pedig önmagukért beszéltek: a kantoniak 2011 óta zsinórban öt bajnoki címet nyertek, és 2013-ban, valamint 2015-ben megnyerték az ázsiai Bajnokok Ligáját.

Ez elég inspiráló volt ahhoz, hogy más klubok is kövessék a példát, azonban az indokolatlanul magas légiós árak eltorzították a hazai piacot is.

Tavaly például Alex Teixeira értékét 28-30 millió euróra becsülték, de a Csiangszu Suning 50 millió eurót fizetett érte.

A 85 ezer eurós Lu Csang kapusért nyolcmilliót (!) adott az akkor másodosztályú Tiencsin Csüencsien – utóbbi sokat fejlődött, hiszen az élvonalba kerülve a Transfermarkt már 125 ezer euróra becsüli az értékét.

Oscar a legdrágább, Tévez a leggazdagabb

Idén januárban minden eddigi csúcs megdőlt, a bronzérmes Sanghaj Senhua 60 millió eurót fizetett a Chelsea-nél jobbára mellőzött Oscarért. A 25 éves játékos mögött a második legdrágább egy viszonylag ismeretlen nigériai csatár, az Udinesét és a Watfordot is megjárt Odion Ighalo lett (Csangcsun Jataj, 23,3 millió euró).

A harmadik legdrágább játékos még meglepőbb: a 23-szoros kínai válogatott Csang Cseng-tung játékjogáért 20,44 millió eurót fizetet a Hebei China Fortune. Kissé eltúlzott összeg egy olyan játékosért, aki eddig olyan világverő csapatokban töltött be statisztaszerepet, mint a portugál Mafra, Uniao Leiria és Beira-Mar, a német Eintracht Braunschweig vagy egy meccs erejéig a spanyol Rayo Vallecano.

A tél legdrágább igazolásai:

OscarbrazilSanghaj SIPG60 millió euró
Odion IghalonigériaiCsangcsun Jataj23,3 millió euró
Csang Cseng-tungkínaiHebei China Fortune20,44 millió euró
Axel WitselbelgaTiencsin Csüencsien20 millió euró
Alexandre PatobrazilTiencsin Csüencsien18 millió euró
Csao JuhaokínaiHebei China Fortune17,8 millió euró
Vang JongpokínaiTiencsin Csüencsien12,44 millió euró
Brown IdeyenigériaiTianjin Teda12 millió euró
Csao Ming-CsiankínaiHebei China Fortune10,95 millió euró
Ren HangkínaiHebei China Fortune10,75 millió euró
Carlos TévezargentinSanghaj Senhua10,5 millió euró

A feneketlen erszények a világhírű játékosok mellett híres edzőket is megfognak, a 2017-es szezonban, a 16 csapatból 13-nál külföldi szakember dolgozik. Így ott lesz a kispadon a 2002-es világbajnok brazil válogatott szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari (Kuangcsou Evergrande), a Manchester Cityvel 2014-ben bajnoki aranyat nyert Manuel Pellegrini (Hebei China Fortune), a Bayernnel kettő, a Wolfsburggal egy Bundesliga-címet szerző Felix Magath (Shandong Luneng), és a Chelsea, a Porto és a Zenit korábbi menedzsere, Andre Villas Boas (Sanghaj SIPG).

De ki ne ismerné a 136-szoros olasz válogatott, világbajnok és Eb-második Fabio Cannavarót (Tiencsin Csüencsien), az egykori jugoszláv csillagot, Dragan Stojkovicsot (Kuangcsu R&F) vagy a Chelsea-ben és Tottenhamben is megfordult uruguayi középpályás Gustavo Poyetet (Sanghaj Senhua)?

Gustavo Poyet Forrás: AFP/Cristina Quicler

Éppen utóbbi nyilatkozta azt, hogy mennyire boldog a kínai kormány határozottsága miatt, a fizetési sapkát és a költekezési plafont ugyanis nem vezették be, így az ország valóban globális futballnagyhatalommá válhat.

"Azt hiszem, a bajnokság egyre jobb lesz. Eleinte azt hihették, csak a pénzről szól minden. De szép lassan kiderül, hogy nem csupán a kiöregedő játékosok, de pályájuk csúcsán lévő igazi világsztárok is jönnek. Ezáltal a bajnokság egyre színvonalasabb és nehezebb lesz,

– mondta Poyet.

Szerinte a Szuperliga legfontosabb feladata, hogy vonzó legyen a fiatalok számára. „A kormány megpróbálja meggyőzni az ittenieket arról, hogy a futball jobbá válhat. Hoznak olyan sztárokat, mint Axel Witsel és Oscar, akik hatást gyakorolhatnak a fiatalokra. Ők a helyieket versenyhelyzet elé állítják, ettől fejlődnek, és a válogatott jobb lesz."

Célkeresztben: Ronaldo, Rooney, Wenger

Télen a sajtó hihetetlen sztorikról írt, a leglehetetlenebbnek Cristiano Ronaldo esetleges leigazolása tűnt. A Real Madrid játékosának ügynöke, Jorge Mendes decemberben azt állította, hogy a portugál világklasszisnak egy meg nem nevezett kínai csapat évi 85 millió font fizetést adott volna, a Realtól pedig 250 millióért megvette volna. Angliában napokig az volt a téma, vajon Wayne Rooney beadja-e a derekát, és elcseréli-e a Manchester United kispadját egy kínai lehetőségért. A csatár végül maradt – és most nevelőklubja, az Everton álmodozik a megszerzéséről. De állítólag szóba került Diego Costa (Chelsea), Edinson Cavani (PSG), Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund) és Raul Jimenez (Benfica) szerződtetése is. A legviccesebb történetet azonban a Tiencsin Csüencsien vezetése osztotta meg, a klub elnöke, Su Juhuj ugyanis nyilvánosan bocsánatot kért Jorge Mendes játékosügynöktől. „Tavaly eljött hozzánk, egy éjszaka tárgyaltunk arról, hogy Radamel Falcao nálunk folytassa. Az üzlet Fabio Cannavaro edzőn hiúsult meg, aki azt mondta, a kolumbiai csatár játékstílusa nem felel meg. Bocsánatot szeretnék kérni" – nyilatkozta, utalva arra, hogy Falcao a 2016-17-es szezonban 30 tétmérkőzésen 24 gólnál jár.

Az edzők közül a Telegraph szerint a kínai bevásárlást évek óta szapuló Arsene Wenger utasított vissza egy hihetetlen ajánlatot. A lap úgy tudja, hogy évi nettó 37 millió dollárt ajánlottak neki, ezzel a világ legjobban fizetett menedzsere lett volna, kétszer annyiért, mint amennyit a jelenlegi csúcstartó, Pep Guardiola kap a Manchester Citynél.

Világméretű sportgazdaság víziója

A nagy költekezések mögött politikai szándék is rejlik, Hszi Csin-ping kínai elnök óriási futballrajongó, és arról álmodik, hogy Kína egyszer vb-házigazda lesz, de akár meg is nyeri a világbajnokságot.

Hszi Csin-ping néhány éve kidolgoztatott egy tízéves tervet, amely révén 2015-2025 között egy 850 milliárd dollár értékű sportgazdaságot vizionált.

Olyat, amilyenre még nem volt példa a világon. Mindezt úgy, hogy Kína a legfrissebb világranglistán két pozícióval a feröeriek mögött mindössze a 86. helyen áll, éppen megelőzve Kenyát, Gabont és Azerbajdzsánt.

Hszi Csin-ping kínai elnök Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Xinhua

A támogatók önös érdekek miatt segítenek - nem véletlen, hogy a legtöbb klub nagyobb szponzorai között építőipari és ingatlanértékesítéssel foglakozó cégek vannak - a vállalkozások sikere ugyanis nagymértékben függ a helyi önkormányzatokkal való kapcsolattól.

Aki pénzt invesztál, közelebb kerül a fazékhoz, ha pedig még külföldi klubokba is fektet, akkor a futballőrült elnöknél sok jó pontot szerez.

A Kuangcsu Evergrande két fő tulajdonosa az ország második legnagyobb ingatlanfejlesztője (Evergrande Group), illetve az e-kereskedelmi óriása, az Alibaba. A tavalyi ezüstérmes Csiangszu Szuningot száz százalékban egy elektronikai termékekkel foglalkozó holding (Suning Appliance Group) birtokolja, a bronzérmes Sanghaj SIPG mögött a helyi kikötő teljes kereskedelmi forgalmát irányító Shanghai International Port Group áll (innen a névben lévő SIPG rövidítés).

Magyarok a kínai ligában

Az elmúlt 13 évben négy magyar labdarúgó is szerencsét próbált a kínai bajnokságban. 2004-ben Kovács Zoltán (Sencsen Csienlipao), majd Kenesei Krisztián futballozott ott (Beijing Guoan, 2004–2006), 2014-15-ben pedig Huszti Szabolcs (2014–2015, 39 mérkőzés, 9 gól) és Elek Ákos (2015, 28 mérkőzés, 2 gól) erősítette a Csangcsun Jataj együttesét.

Egy év kihagyás után Huszti visszatért egykori klubjába, és a Frankfurtban élő szerződéssel bíró középpályást a klubja elengedte. Niko Kovac edző egyenesen azt nyilatkozta, „egy vagy két éve lehet még, megérdemli, hogy ezalatt egy csomó pénzt keressen Kínában."

Erre lesz lehetősége, állítólag 3,3 millió eurót fog keresni egy évben.

Guzmics Richárd is Kínában folytatja Forrás: --

Ötödik magyarként ugyancsak Kínában folytatja Guzmics Richárd, a Wisla Kraków játékosát az előző idényben 9. helyen végzett Jenpien Funde szerződtette.

A válogatott védő azt mondta, a klub visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, de őt a komoly fizetés mellett az is motiválta, hogy olyan sztárok ellen futballozhat, akik ellen Lengyelországban sohasem találkozhatna.

A bajnokság pénteken a Kujcsou Hengfeng Zicseng és a Liaoning Whowin meccsével kezdődik, Huszti csapata, a Csangcsun Jataj szombaton a Sanghaj SIPG otthonában kezd, míg Guzmicsék vasárnap a Csungking Lifan vendégeként lépnek pályára.

Ugyancsak a hétvégén rajtol a koreai K-League is, ahol a tavaly 5. helyen zárt Jeonnam Dragons – a Videotontól szerződtetett Feczesin Róberttel – vasárnap a tavalyi alapszakasz-győztes, végül ezüstérmet szerzett Jeonbuk Motors otthonában játszik.