Vágólapra másolva!
Szürreálisan éneklő arab szurkolótábor, a focistájukról, Németh Krisztiánról dezinformációkat terjesztő drukkerek, és egy fájó vereség - hazai pályán néztük meg a Qatar Stars League egyetlen magyar futballistáját az al-Garafában.

Félsivatagon át bandukolok a katari főváros, Doha egyik kihalt külvárosban. Magamnak is magyarázni kell kicsit, hogyan kerültem oda: egy félnapos túra végén ellátogattam a 2022-es focivébé szervezőbizottságához, és már csak pár óra maradt az al-Garafa meccséig, egy közeli plázában gyűjtöttem erőt a folytatásra. Onnan kényelmes sétával is csak negyedóra Németh Krisztián klubjának otthona, így értelmetlennek láttam taxit hívni.

Úton a stadion felé Fotó: Ujlaky István

Pedig nem lett volna az, mert a forgalom a külvárosban is állandó, a környék pedig minden, csak nem gyalogosbarát. Viszont a sajátos extrémsportnak hála láthattam a kék-sárga klub tágabb környezetét, az irigylésre méltó edzőpályáit, a sportcsarnokát, illetve a stadion és a csarnok közt lévő mecsetet.

Íme a Thani Bin Jassim Stadion Fotó: Ujlaky István

Az is kiderült, miért olyan sok klubnak otthona a Thani Bin Jassim Stadion: kettős rangadót rendeztek, mint régen Budapesten, Némethék fellépése előtt játszották a Muaiter - el Dzsais QSL-meccset. Megérte időben érkezni,

a bemelegítésnél láthattam, ahogy az egyik futballbarát sejk, a hazaiak csapatvezetője belsővel levesz egy félresikerült átadást.

Dohai bemelegítés Fotó: Ujlaky István

A vb-rendezést biztosan nem a helyi ligával harcolta ki Katar. Itt focizik Xavi, itt edzősködik Michael Laudrup és Igor Stimac, a lelátón viszont nyolcvan, népviseletbe öltözött arab szurkol, kétségtelenül átszellemülten.

Doha igazi világváros, a helyiek éppúgy a gigaklubokért rajonganak elsősorban, ahogy a világ nagy részén a többség. Részben biztosan ezért nincs tömeg, másrészt a színvonal sem a Bajnokok Ligáját idézi. Masszív null–nullás meccs, majd a 39. percben hirtelen megszólal a müezzin éneke a közeli mecsetből, a kivetítőn megjelenik az "imaidő" felirat, a játék azonban megy tovább.

Imádságra hív az eredményjelző tábla Fotó: Ujlaky István

- magyarázza egy helyi kolléga. Végül a vendégek imái hallgattatnak meg, a mezőny leghíresebb tagja, Seydou Keita fejeli a győztes gólt a 80. percben (1-2).

Németh a különbség

Némethék csapata, az al-Garafa hasonló körítés kíséretében vág neki a meccsnek. Bár a katariak jól beszélnek angolul, Németh Krisztiánról sikerült angolul nem tudókat kérdezni elsőre.

A szemük felcsillant, bólintgattak hevesen és elismerően,

aztán csatlakozott egy társuk, aki azt mondta: "Játszott az Európa-bajnokságon, ebből is látszik, mennyire jó!"

Később egy negyedik társuk szerint Németh "rendkívül gyors, kiemelkedő focista, ő jelenti a különbséget egy meccsen.

célozgat óvatosan a Liverpoolra a rajongó.

Mindegy is, most Garafa-kerület csapatáért hajt. A meccslap kétnyelvű, mint minden ebben az országban: az egyik oldala angol, a másik arab, amivel nehéz betelni.

Kitalálja, melyikük Németh Krisztián? Fotó: Ujlaky István

A főmeccsre végképp elfogynak a nézők, mintegy negyvenen lehetnek a lelátókon. Az első szabálytalanság Némethé, de semmi komoly. Al-Jasszim bíró hat perc alatt magára haragítja mindkét csapatot, a vendégek egy nyilvánvaló szabadrúgást, a hazaiak egyenesen egy büntetőt kérnek rajta számon.

A hangulat a tetőfokán, zajlik a meccs Fotó: Ujlaky István

Németh egyértelműen felfelé lóg ki a mezőnyből,

jól oldja meg a helyzeteket, biztatólag tapsol a sokadik rossz beadás után is, kedvenc posztján, a csatár mögött játszik. A Garafa egyre nagyobb fölénybe kerül, és bár egy kontrából az al-Szailija szerez vezetést,

percekkel később egyenlítenek a hazaiak, a csapatkapitány Semakor passzol a kapuba egy lecsorgót.

Németh aztán kihagy egy nagy helyzetet, de annak megteremtésében oroszlánrésze van: lefordul a védőjéről, kényszerítőzik egyet jobbra, egyet balra, így kerül helyzetbe. Gólt viszont megint a vendégek lőnek, szabadrúgásból (1-2).

Zajlik a mérkőzés Fotó: Ujlaky István

A szünetben a liga sajtósa személyes véleményt oszt meg Némethről, mondván "ő egy topjátékos, aki azonban a Garafában nem játszik a tudásának megfelelően. Talán nem érzi komfortosan magát, talán nem tud igazán beilleszkedni, de többet tud annál, mint amit itt nyújt."

A második félidő csendesebb az elsőnél, Németh meg-meglódul, de túlzás lenne azt állítani, hogy érik a hazai gól. Megint kihagy egy nagy helyzetet, jól pöccint bele a háta mögül érkező labdába, de az elakad a kapusban.

Egy akció során elviszi előle a labdát a csapattársa, máskor meg 11-est reklamál, persze hiába, aztán oldalhálót lő.

Nem könnyű meccs, na. Ráadásul sok a sérülés, a fetrengés, csak úgy repülnek a percek ezzel, és ez a vendégeknek kedvez.

Fotó: Ujlaky István

A helyzetek bőven megvannak, sőt Németh az előkészítésben is jeleskedik, de hiába, mert semmi sem megy be - mígnem a ráadásban Moajad Hasszán izomból beveri a léc alá (2-2). Akár fordíthatna is a hosszabbításban a Garafa, de ez nem egy ilyen nap: az ezredik helyzet után egy kósza ellenakcióból gól lesz, harmadszor vezet a Szailija, ez is marad a vége, 3-2 oda.

"Nem érdemeltünk győzelmet, ez ennyire tiszta és egyszerű - füstölgött Pedro Caixinha, a Garafa portugál edzője. - Nem tudunk nyerni az olyan csapatok ellen, amelyeknél tudjuk, hogy jobbak vagyunk.

Németh Krisztián (a kép bal szélén) ezúttal vesztes csapat tagja volt

Németh úgy érzi, az első félidőben, 1-1-nél kellett volna megfordítani a meccset, mert aztán már csak futottak az eredmény után, a hajrában pedig, 2-2-nél kinyíltak, mert mentek a negyedik helyért, és erre fizettek rá.

Tehát az al-Garafa maradt ötödik, az al-Szailija viszont a tizedikről a nyolcadik helyre lépett elő.