Még mindig az elvett pontjaiért harcol a bolíviai futballválogatott

Nelson Cabrera, foci, bolíviai fociválogatott
Bolivia's Nelson Cabrera (L) and teammates celebrate after tying with Chile 0-0 in a Russia 2018 World Cup football qualifier match in Santiago, on September 6, 2016. / AFP PHOTO / Claudio Reyes
Vágólapra másolva!
Bolívia a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál megpróbálja elérni, hogy visszakapja azt a négy pontot, amelyet a FIFA a jelenleg is zajló világbajnoki selejtezős sorozatban vett el tőle egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt.

A dél-amerikai ország futballszövetsége (FBF) csütörtökön nyújtotta be fellebbezését a CAS-hoz annak nyomán, hogy a FIFA illetékes testülete november 1-jei döntésével a chileiek és a peruiak elleni mérkőzést egyformán 3-0-val az ellenfélnek adta, mivel a bolíviaiaknak a testület megítélése szerint nem lett volna szabad játszatniuk a paraguayi születésű Nelson Cabrerát.

Bolívia válogatottja a pályán 2-0-ra győzött szeptember 1-jén La Pazban Peru ellen, öt nappal később pedig gól nélküli döntetlent játszott Santiago de Chilében.

Nelson Cabrera Forrás: AFP/Claudio Reyes

A döntéssel szemben az FBF hiába fellebbezett a FIFA-nál, ezért fordult most panaszával a CAS-hoz. A FIFA határozata értelmében Peru három, Chile pedig további két ponthoz jutott, míg Bolívia négyet elveszített.

A FIFA szabályzata szerint honosított játékos csak akkor szerepelhet új hazája válogatottjában, ha előzőleg már öt éve ott élt. Cabrera korábban pályára lépett egy barátságos mérkőzésen Paraguay színeiben, ami még nem lett volna gond, de csak négy éve költözött Bolíviába.

A tízcsapatos dél-amerikai vb-selejtezős sorozatban pillanatnyilag Brazília áll a legjobban 27 ponttal, mögötte Uruguay (23), Ecuador és Chile (20-20) következik, Argentína az ötödik (19), Kolumbia a hatodik (18). Bolíviának, amelynek legutóbb 1994-ben sikerült kiharcolnia a világbajnoki részvételt, 12 forduló után a jelenlegi helyzet szerint hét pontja van, amivel az utolsó előtti helyet foglalja el. Még hat forduló van hátra. A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot az indulásra, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával.