Látványsport lehet a focihuligánok véres verekedéséből

fbl Horizontal EUROPEAN CHAMPIONSHIP FOOTBALL SPORTS FAN ILLUSTRATION VIOLENCE IN SPORT BLOODY ARREST HOOLIGAN
An injured England fan is detained by police personnel as England fans gather in the city of Marseille, southern France, on June 11, 2016, ahead of the Euro 2016 football match between England and Russia. / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Egy orosz politikus egészen megdöbbentő megoldási javaslattal állt elő az országban egyre inkább elfajuló futballhuliganizmus megfékezésére: legális látványsportot csinálna belőle.

Biztosan sokan emlékeznek a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságról az orosz futballszurkolók néhány csoportjára, akik küzdősportos múlttal és tökéletes felkészültséggel péppé verték az ittas angol drukkereket és feldúlták néhány város utcáit, a mérkőzésekre pedig el sem mentek. Néhányukat börtönbe zárták vagy kitiltották az országból, az orosz válogatott számára pedig hasonló szankciót helyeztek kilátásba a balhék folytatódása estén.

Retteghetett a francia kocsmáros, akinek a helyén megjelentek az orosz vagy az angol futballszurkolók Forrás: AFP/Leon Neal

Nem meglepő, hogy sokan attól tartanak, káosz lesz a 2018-as oroszországi világbajnokságon, a katonákból, rendőrökből, harcművészekből álló orosz ultracsoportok jó előre megfenyegették az utazni készülő angol drukkereket.

Erre a helyzetre próbált megoldást ajánlani Igor Lebegyev parlamenti képviselő, aki egyébként az Orosz Labdarúgó-szövetség elnökségének is a tagja.

Lebegyev elképzelése szerint

egy arénában 20-20 fegyvertelen huligán küzdene meg egymással, szigorú szabályok mellett és nézők előtt.

A törvényhozó szerint ezzel egy csapásra eltűnne az utcáról a futballhoz köthető erőszak, ráadásul Oroszország úttörője lenne egy új sportágnak, amelyet Lebegyev elképzelése szerint drakának hívnának, ez oroszul a harcot jelenti.

Egy arénában, nézők előtt folyna a huliánok vére Forrás: AFP/Leon Neal

Az ultracsoportok között egyébként bevált módszer a szervezett összecsapások rendezése, megbeszélt létszám és szabályok szerint levezényelve. Nagyjából ezt vinné kötelek közé és több ezer néző elé Lebegyev, aki már a 2016-os Eb alatt is felhívta magára a figyelmet a verekedő futballszurkolókról alkotott véleményével.

Sőt, szép volt, srácok, csak így tovább" – ezt a Twitteren írta az orosz képviselő azokról az orosz huligánoknak, akik erőszakhullámként söpörtek végig a foci-Eb francia városain.

Volt dolga a rendőröknek Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Lebegyev szerint egyetlen külföldi szurkolónak sem kell tartania az erőszaktól a 2018-as oroszországi világbajnokságon.