Pogba drágább, Kanté jobb: a Chelsea kiejtette a ManUnitedet

fbl Horizontal
Chelsea's French midfielder N'Golo Kante (L) vies with Manchester United's French midfielder Paul Pogba during the English FA Cup quarter final football match between Chelsea and Manchester United at Stamford Bridge in London on March 13, 2017. / AFP PHOTO / Justin TALLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Chelsea 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet az FA-kupa negyeddöntőjének rangadóján, így negyedik csapatként bejutott a sorozat elődöntőjébe, amelyben kizárólag nagyágyúk sorakoznak. A találkozó egyetlen gólját az az N'Golo Kanté szerezte, aki a szezonban nem először ragyogta túl a világ legdrágább futballistájaként eddig keveset bizonyító manchesteri honfitársát, Paul Pogbát.

Egészen meghökkentő belegondolni: a Manchester United úgy érkezett a Stamford Bridge-re, hogy legutóbbi 11, Chelsea elleni mérkőzését nem tudta megnyerni. Az utolsó sikerig egészen 2012 októberéig kell visszalapoznunk.

Ezen az estén sem esélyesként utazott Londonba José Mourinho csapata, amely három támadóját, a házi gólkirály Zlatan Ibrahimovicot, Wayne Rooney-t és Anthony Martialt is nélkülözte, az egyetlen bevethető csatár, Marcus Rashford pedig betegen vállalta a játékot.

A ManUnited klasszisa, David Beckham is a helyszínen tekintette meg az összecsapást Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

A mérkőzés felejthető első 10 perccel indult, de ezután beindultak a csapatok. A Manchester United bátran letámadta ellenfelét, így bőven nyílt terület a villámgyors Eden Hazard előtt. A belga több veszélyes lövéssel is próbára tette David De Geát.

Eközben a két menedzser, Antonio Conte (Chelsea) és José Mourinho (Manchester United) heves szóváltásba keveredett az oldalvonalnál, de a hangulat a pályán sem volt nyugodtabb.

Mourinhót egyébként folyamatosan szidták volt csapata szurkolói, a portugál erre három ujját mutatta nekik – utalva a három bajnoki címre, amelyet a Chelsea-vel nyert.

A 35. percben Ander Herrera, a vendégek spanyol középpályása butaságot csinált: sárga lapja ellenére kigáncsolta Eden Hazard-t, így mehetett is zuhanyozni.

A Manchester United emberhátrányba és nagyon nehéz helyzetbe került.

A második félidőben minden ott folytatódott, ahol az első végén abbamaradt, de az 51. percben valami váratlan történt: olyan játékos szerzett gólt, akitől a legkevésbé vártuk.

N'Golo Kantét

elképesztően hatékony védőmunkája miatt emlegetik az angol bajnokság legjobb középpályásai között, de úgy tűnik, a francia ezzel nem elégszik meg, most már gólokat is szerez. Egyébként ez volt a második találata a 2016–2017-es szezonban, érdekesség, hogy az elsőt is a Manchester United ellen szerezte.

A Chelsea (minden sorozatot figyelembe véve) már a 13. gólját érte el a tizenhatoson kívülről ebben a szezonban, ez a legtöbb a Premier League mezőnyében.

Kanté újabb parádés mérkőzésével odaszúrt a világ legdrágább futballistájának, Paul Pogbának. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hasonlítják össze a két játékost, szakértők szerint

a Chelsea motorja egyértelműen jobb teljesítményt nyújt a Juventustól Manchesterbe visszatérő honfitársánál, ráadásul 65 millió euróval olcsóbb is volt.

A mostani összecsapáson sem igazán villogó Pogba védelmében azért jegyezzük meg, hogy neki ez az első szezonja a Premier League-ben, míg Kanté tavaly bajnoki címet nyert a Leicester Cityvel.

A jelenleg szakértőként dolgozó korábbi angol válogatott Gary Lieneker így fogalmazott a Twitteren a mérkőzés közben: „Úristen, ha Kanté mostantól gólokat is rúg majd, ő lesz minden idők legjobb középpályása."

Azért Pogbának is akadt szép megmozdulása, az első félidőben pazar becsúszással szerelte Eden Hazard-t.

A folytatásban próbált váltani a Manchester United, Marcus Rashford briliáns egyéni akciója után akár egyenlíthetett is volna, de a Chelsea-nek is bőven volt még helyzete, hogy végleg eldöntse a továbbjutás kérdését.

A londoniak összességében a játék minden elemében jobbak voltak ellenfelünknél:

helyzetek számában, labdabirtoklásban és hatékonyságban is. A Manchester Unitednek mindössze hét labdaérintése volt a Chelsea 16-osán belül, így pedig pokoli nehéz továbbjutni a Premier League listavezetőjének otthonban.

A Chelsea ünnepelhetet az FA-kupa negyeddöntőjénekutolsó mérkőzésén Forrás: AFP/Justin Tallis

A Manchester United ezzel sorozatban 12. Chelsea elleni mérkőzésén is nyeretlen maradt, Antonio Conte együttese pedig ott van az FA-kupa elődöntőjében, amelyben egy másik fővárosi csapat,

a Tottenham lesz az ellenfele. A másik ágon az Arsenal és a Manchester City harcolhat a fináléért.

FA-kupa, negyeddöntő
Chelsea-Manchester United 1-0 (0-0)
gól: Kanté (51.)
Az elődöntő párosítása (április 22-23.):
Chelsea-Tottenham
Arsenal-Manchester City