Vágólapra másolva!
Kedd este a Leicester City és a Juventus csatlakozott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe kvalifikáló csapatokhoz, így már csak két klub neve ismeretlen a legjobb nyolc mezőnyében. Az edzőváltáson átesett angolok kisebb csodát vittek véghez az Európa Liga-címvédő és kupaspecialista Sevilla búcsúztatásával, de ebben a sikerben a menesztett Claudio Ranierinek is része van. A Juventus a nyolcaddöntők talán legsimább párharcában ejtette ki a Portót, duzzasztotta tovább a tekintélyt parancsoló hazai mérlegét, és taszította Oroszország alá a portugál klubfutballt.

"A lehetetlent vittük véghez"

Ezt a Leicester City csapatkapitánya és első góljának szerzője, Wes Morgan mondta, miután 2-0-ra legyőzték és összesítésben 3-2-vel búcsúztatták a párharc előtt sokkal esélyesebbnek tartott Sevillát, amely a spanyol bajnokságban a Real Madriddal és a Barcelonával harcol a bajnoki címért.

Wes Morgan találata azt is jelentette, hogy kedd estétől már jamaicai gólszerzője is van a Bajnokok Ligájának.

„Rengeteg embernek bebizonyítottuk, hogy tévedésben él.

Fogalmam sincs, hogy hasonló valaha megtörténhet-e, de megcsináltuk" – nyilatkozta Morgan a győztes mérkőzés után.

Mekkora csoda a Leicester részvétele a BL negyeddöntőjében? Nézzük az eddigi résztvevőket: a spanyol bajnokság első, valamint második helyezettje (Real Madrid, Barcelona), a Bundesliga, illetve a Serie A éllovasa (Bayern München, Juventus) és a német bajnokságban harmadik helyen álló Dortmund után most

a Premier League 15. helyezettje is bejutott a legjobb nyolc közé.

A rossz, a jó és Shakespeare

A visszavágó negatív főhőse kétségkívül az óriási butaságot elkövető sevillai támadó, Sami Nasri volt. A francia válogatottból száműzött Nasri 2-0-s hazai vezetésnél, sárga lapja tudatában sem tudott ellenállni Jamie Vardy provokálásának, és egy apró, de a kiállításhoz éppen elég fejelő mozdulattal törlesztett a szintén sárga lapot kapó angol csatárnál.

A kiállítás után viccesen megjegyezték, hogy a Leicester City új menedzsere, Craig Shakespeare kihozta a maximumot Jamie Vardyból – már ami a színészi teljesítményt illeti.

Nasrit alig lehetett lekönyörögni a pályáról Forrás: AFP/Oli Scarff

Nasri gyerekes viselkedésével cserbenhagyta csapattársait, akiknek így emberhátrányban kellett kaparni a hosszabbítást jelentő szépítésért. És ezennel el is érkeztünk az este pozitív főszereplőjéhez.

A tíz emberrel játszó Sevilla Nasri kiállítása után nem sokkal, a 80. percben büntetőhöz jutott. Vélhetően Nasri állt volna a labda mögé, ha még a pályán van, de nem volt, így Steven N'Zonzi vállalta el. Rettenetes kísérletét Kasper Schmeichel kivédte.

A dán kapus, aki nem egészen hét évvel ezelőtt még az angol negyedosztályban szerepelt, kedd este a BL negyeddöntőjébe védte az angol bajnokot, ráadásul történelmet is írt.

A spanyolországi odavágón szintén tizenegyest hárító Kasper Schmeichel az első kapus a Bajnokok Ligája történetében, aki egy kieséses párharc első és második mérkőzésén is büntetőt tudott védeni.

„Nagyszerű érzés, hogy segítettem a csapatnak továbbjutni. Egyre inkább úgy játszunk, mint az előző szezonban, és ennek megvan az eredménye" – nyilatkozta a Leicester hőse, akit édesapja, az ötszörös angol bajnok, BL- és Eb-győztes Peter Schmeichel a lelátóról figyelt.

„Sokan közülünk nagyon hosszú utat tettek meg. Voltam lenn a negyedosztályban, most pedig bejutottam a BL legjobb nyolc csapata közé, ez egészen lenyűgöző" – tette hozzá a dán.

A Sevillának egyébként szerencséje sem volt, Marc Albrighton (az eredményt 2-0-ra változtató) gólja előtt egy perccel Sergio Escudero bődületes kapufát lőtt.

BL-specialista angolok

A Leicester továbbjutása azt jelenti, hogy most már nyolc olyan angol klub van, amely legalább egyszer eljutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig. Ennyi csapattal egyetlen nemzet sem büszkélkedhet.


És valóban, a Leicester City tényleg úgy játszott a Sevilla elleni visszavágón, mint az előző szezonban. Kellően agresszívan, bátran és szenvedéllyel. Egyvalaki nem stimmelt csak. A menedzser a kispad mellett.

A Ranieri-utód, Craig Shakespeare Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Lindsey Parnaby

Claudio Ranierit február 23-én, a Sevilla elleni első, idegenben 2-1-re elveszített mérkőzés után menesztették. A helyére először ideiglenesen, majd a szezon végéig kinevezett Craig Shakespeare képes volt felrázni a társaságot, eddig

három mérkőzésén három győzelmet ért el a csapat, köztük a klub történetének egyik legnagyobb sikerét.

Ranieri menesztése után rengetegen támadták a Leicester vezetését, de a csapat játékát és eredményeit látva nem lehet azt mondani, hogy hibás döntést hoztak egy sorsdöntő pillanatban.

Tudjuk, hogy elképesztő ellenfelek várnak ránk, de nem állunk ki feltartott kézzel senki ellen. Ezt jegyezzék meg. Mi lehetünk a meglepetéscsapat, ahogyan az előző szezonban" – mondta Shakespeare, aki Ranieriről sem feledkezett meg.

„Claudio örökre beírta magát a klub történetébe, sohasem felejti el senki, amit a Leicesterért tett. Az első mérkőzésen nyújtott teljesítmény és kiharcolt eredmény alapozta meg azt, hogy átélhessük a továbbjutás okozta boldogságot" – tette hozzá a menedzser.

Vajon mit gondolhatott Ranieri, miközben a visszavágón fantasztikus teljesítményt nyújtó Leicester-játékosokat nézte? Talán valami ilyesmit (hangot mindenképp adjon rá):

Végezetül egy kis ízelítő a Leicester City sikerei mögött álló dúsgazdag thaiföldi tulajdonosból, Vichai Srivaddhanaprabhából. Az elnök a hatalmas győzelem után helikopterrel távozott a King Power Stadionból, ahogyan azt minden egyes mérkőzés után szokta.

Buffon: Csak a Leicestert ne!

A kedd este másik BL-nyolcaddöntőjén a Juventus Paulo Dybala tizenegyesgóljával másodszor is legyőzte a Portót (1-0), így összesítésben nagyon simán, 3-0-val ejtette ki portugál ellenfelét az olasz bajnoki címvédő.

Az újabb európai rekordot döntő Iker Casillas is elismerte, a Portónak egy pillanatig sem volt esélye a továbbjutásra.

„A két piros lap alapjaiban határozta meg a párharcot, amelyet a Juventus megérdemelten nyert meg, a Portónak nem nagyon volt esélye a 180 perc alatt" – mondta Casillas, aki egy tréfásnak szánt megjegyzéssel próbálta elbizonytalanítani a büntetőt elvégző Dybalát.

„Próbáltam megviccelni, hátha meg tudom zavarni. Annyit mondtam neki, hogy rúgja jobbra, mint tette azt a Milan ellen" – emlékezett vissza a Porto spanyol kapusa.

Az argentin balra rúgta

Iker Casillas a kiesés ellenére történelmet írt, a keddi volt a 175. európai kupamérkőzése, ezzel pedig megelőzte a korábbi rekordert, Paulo Maldinit (174), a harmadik helyen egy másik spanyol Xavi Hernández áll (173).

Casillas megelőzte a Milan legendáját is, a spanyol kapusnak van a legtöbb európai kupamérkőzése Forrás: uefa.com

1-0-s győzelmével a Juventus nemcsak továbbjutott, hanem 50 mérkőzésre duzzasztotta hazai veretlenségi sorozatát, a nemzetközi kupákban sorozatban 21 veretlenül megvívott találkozónál tart Massimiliano Allegri csapata. Az olasz mester a továbbjutás ellenére nem volt teljesen megelégedve.

„A célunkat elértünk, hiszen ott vagyunk a legjobb nyolc között, meglátjuk, kit kapunk a sorsoláson. De az eredmény nem minden, a második félidőben a játékunk sok kívánnivalót hagyott maga után.

– értékelt Allegri.

A lefújás után az olaszok legendás kapusa, Gianluigi Buffon már előretekintett a pénteki sorsolásra.

A két kapuslegenda, Casillas és Buffon (j) találkozása ismét a lefújás utáni pillanatok fénypontja volt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Öt évvel ezelőtt kitűztünk magunk elé egy célt. Azt mondtuk, hogy a Juventusnak minden évben ott kell lennie Európa nyolc legjobb klubcsapata között. Ezt most elértük.

– mondta Buffon, aki azt is elárulta, melyik csapatot akarja elkerülni a következő körben.

„Ha egy csapatot kell mondanom, akkor

a Leicester City az,

mert ellenük csak veszítenivalónk lenne. Elszántak, szenvedéllyel futballoznak és veszélyesek. Gondot okozhatnak bármelyik csapatnak, amely támadólag lép fel ellenük" – fejtette ki véleményét a Juve kapusa.

A Porto búcsújával a nyolcaddöntő mindkét portugál csapata kiesett, a Benficát a Dortmund ejtette ki 4-1-es összesítéssel. Ez azt is jelenti, hogy a portugál bajnokság a 2018-2019-es szezonra elvesztette a három BL-indulás jogát, azaz csak két csapata kvalifikálhat az elitligába. Helyét az orosz bajnokság veszi át, a Premjer-liga a 2011-2012-es idény után indulhat három csapattal a BL-ben, illetve annak selejtezőjében 2018-ban.

A keddi negyeddöntőkkel tehát

a Leicester City és a Juventus csatlakozott a Barcelona, Real Madrid, Borussia Dortmund és Bayern München négyeséhez.

Még két hely kiadó a legjobb nyolc mezőnyében, de szerda este ezek is elkelnek. A Manchester City kétgólos előnnyel (5-3) utazik a Monacóhoz, az angol és a francia csapat visszavágóján ismét egy sokgólos mérkőzésre számíthatunk. Az Atlético Madrid idegenbeli 4-2-es győzelme után hazai pályán fogadja a Bayer Leverkusent, a németek továbbjutása a PSG kieséséhez mérhető meglepetéssel érne fel.